Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

18.2.2003
KOTISYNNYTYS.

Greta Steenvoorden ja hänen kanadalainen miehensä Rowan Lemley Espoosta päättivät puolitoista vuotta sitten että heidän esikoispoikansa Dante syntyy kotona ilman ketään ammattiauttajaa. Läsnä ovat vain äiti ja isä. Greta odottaa nyt toista lastaan, jonka laskettu syntymäaika on huhtikuun alussa. Myös tulevan lapsen synnytyksen on suunniteltu tapahtuvan kotona.

Miksi kotisynnytys?

Greta Steenvoorden esittää vastakysymyksen, että miksi ei?
- Ihmisillä on erittäin vahvana sellainen käsitys että kotisynnytys on jollainlailla hirveen vaarallista tai että siihen liittyy hirveitä riskejä, mutta totta kai kun tähän ollaan lähdetty niin olemme tehneet paljon tutkimustyötä ja me tiedämme että se ei ole vaarallista. Se on erittäin turvallinen vaihtoehto, kun siihen oikealla lailla valmistaudutaan ja perehdytään.

Greta korostaa, että koti- tai muuten luonnonmukainen synnytys ei ole hänelle itseisarvo sinänsä, vaan turvallisuuden tunne, joka jokaiselle syntyy erilaisista asioista

- Minulle on hirveen tärkeätä että saan määrä itse siitä synnytyksen kulusta ja millaisia toimenpiteitä sen aikana mahdollisesti tehdään. Minulle on tärkeätä että saan liikkua vapaasti, äännellä vapaasti, että on sellainen turvallinen olo- jokaiselle naiselle se muodostuu vähän erilaisista asioista mutta mulla se on kotiympäristö, Greta Steenvoorden kertoo valintansa perusteista.

Valmistautuminen

Kotisynnytykseen ei voi lähteä valmistautumatta, sanoo Greta Steenvoorden. Hän liittyi Aktiivinen Synnytys ry:n jäseneksi ja on sieltä saanut paljon asiaan liittyvää informaatiota.


- Tiedon hankinta on hirveen tärkeätä silloin kun suunnittelee kotisynnytystä, siihen ei voi lähteä vaan että kun synnytys alkaa niin päätänkin synnyttää kotona. Kyllä se alkaa se valmentautuminen siitä kun saa tietää että on raskaana. Minun kohdalla se on alkanut niin , että pyrin pitämään fyysisestä kunnostani huolta uimalla säännöllisesti. Käyn joka aamu uimassa alakerran uima-altaassa, lisäksi käyn vatsatanssitunneilla ja ulkoilen mahdollisimman paljon.

Hyvästit lääketieteelle.

Suomalaisen terveydenhoitojärjestelmän mukaan odottavat äidit käyvät neuvolassa 10-12 kertaa, alkuraskaudessa kuukauden välein, raskausviikolta 32. joka toinen viikko ja loppuraskaudessa noin viikon välein.

Normaaliin raskauden seurantaan kuuluu kolme lääkärin tarkastusta ja lähes rutiininomaisesti äiti käy ultraäänitutkimuksessa kaksi kertaa.
Greta Steenvoorden ei halua näitä tutkimuksia.
Hän on käynyt pakollisen lääkärintarkastuksen , joka tarvitaan että saa äitiyspäivärahan ja –pakkauksen.

- Minä kävin neuvolassa ilmoittamassa että en halua minkäänlaisia toimenpiteitä tämän raskauden suhteen enkä minkäänlaisia tutkimuksia, kertoo Greta.Steenvoorden.

Espoon Olarin neuvolan kätilö, terveydenhoitaja Arja Savikkomaa ei ole aikaisemmin joutunut tilanteeseen , että äiti haluaa synnyttää kotona ilman ammattiavustajaa.

- Tämä on hänen valintansa .Minä kunnioitan sitä ja on sovittu , että hän ottaa itse vastuun synnytyksestä. Hän voi tulla tänne neuvolaan koska vaan ,seuraan tätä raskautta , jos hän haluaa. Valinta ja vastuu on Gretan, sanoo kätilö Arja Savikkomaa.

Asenteet

Ensimmäisestä kotisynnytyksestään Greta Steenvoorden ja hänen miehensä eivät halunneet puhua kovin laajasti. He kertoivat suunnitelmistaan ainoastaan lähimmilleen.

- Ensin minun äiti oli hyvin kauhuissaan näistä lähi ihmisistä , mutta loppujen lopuksi oli tukena ja jälkeenpäin on ollut erittäin ylpeä, että me käytiin juuri tätä tietä. Tietyllä tavalla täytyy sanoa ,että onhan minulla nyt uskottavuutta ihmisten silmissä, koska minä olen jo kerran synnyttänyt kotona, sanoo Greta Steenvoorden ,mutta painottaa ,että jokaisen naisen täytyy kuunnella sisältään tulevaa ääntä raskautta ja synnytystä koskevissa asioissa. Mikäli olo tuntuu sairaalassa turvallisemmalta, on aivan turha ruveta taistelemaan sitä tunnetta vastaan. Ainoastaan tuntiessaan olonsa turvalliseksi pystyy nainen vapauttamaan sisällään olevat voimavarat uuden elämän maailmaan saattamiseen.


Greta Steenvoorden ja hänen miehensä valmistautuvat nyt kotisynnytykseensä. Mitkä ovat heidän oppinsa ? Mitkä käytännön toimenpiteet? Näitä kysymyksiä pohdimme myöhemmin.

Aktiivinen Synnytys ry:n kotisivu on
www.lapsiperhe.net/aktiivinensynnytys

Lue myös kotisynnytys, osa 2

Toimittaja: RITVA KIVELÄ


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun