Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

22.4.2003
RUSKEAA PINTAA SOLARIUMISTA HINNALLA MILLÄ HYVÄNSÄ?

Kesän korvalla moni hakee ruskeaa pintaa solariumista. Solarium voi toki olla oikotie ruskettuneeseen ihoon, mutta ei ilman terveysriskejä. Solariumin käytössä on syytä pitää maalaisjärki mukana ja rajoittaa käyttökertoja kymmeneen kertaan vuodessa. Kymmentä käyttökertaa suosittelee Säteilyturvakeskus ja ihotautilääkäriliitto. Uusin suositus on kuitenkin tylympi. Britannian lääkäriliitto on todennut, ettei solariumia tulisi käyttää lainkaan. Suositukseen on päädytty, sillä ihosyöpien määrä on lisääntynyt ja yhdeksi selittäväksi tekijäksi on todettu juuri solarium yhdessä liiallisen auringonottamisen kanssa. Riskeistä huolimatta oululainen ihotautien erikoislääkäri Ritva Strandt ei kuitenkaan lähtisi kieltämään solariumia kokonaan. Hänen mielestään yksi tai kaksi hoitosarjaa talven aikana ei lisää ihosyövän riskiä pitkällä aikavälillä. ”On kuitenkin tunnettava oma ihotyyppi ja toimittava sen mukaan”, Strandt lisää.

Iho ruskettuu solariumissa nopeammin kuin auringossa, sillä solariumlaitteet tuottavat hyvin voimakasta UV-A-säteilyä. UV-A-säteily ei kuitenkaan paksunna ihoa kuten UV-B-sätely, jonka ansioista iho saa paremman suojan auringon UV-säteitä vastaan. Aiemmin UV-A-säteilyä on pidetty vaarattomampana kuin UV-B-säteilyä, mutta viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneen UV-A-säteilyn olevan yhtä vaarallista kuin UV-B:n. Siksi solariumissa hankittu rusketus ei ole sen terveellisempää kuin luonnon auringoista peräisin oleva rusketus. Lisääntyneen ihosyöpäriskin lisäksi solariumin haittavaikutukset näkyvät ihossa. Liian paljon aurinkoa tai solariumia saanut iho vanhenee ennenaikaisesti, menettää kimmoisuutensa ja rypistyy.

Iho muistaa!

Palaminen on aina merkki ihon vauriosta ja rusketus on ihon puolustusmekanismi ultraviolettisäteilyä vastaan. Ei niinkään merkki terveydestä ja hyvinvoinnista, kuten kauneusihanteet usein tahtovat viestittää. Ja mitä useammin iho palaa, sitä enemmän myös riski sairastua ihosyöpään kasvaa. Iho kun ei unohda saamaansa UV-säteilyä, vaan säteilyn vaikutukset säilyvät ihon muistissa koko eliniän. Siksi ihon suojaaminen on tärkeää, olipa sitten auringossa tai solariumissa.

Ihon lisäksi solariumvalolta on suojattava myös silmät erityisillä suojalaseilla, pelkkä silmien sulkeminen ei riitä. Suuri määrä ultraviolettisäteilyä voi aiheuttaa silmässä kivuliaan sarveiskalvontulehduksen, lumisokeuden. Pitkäaikainen säteilylle altistuminen voi synnyttää silmään samentumia, jolloin harmaakaihin riski lisääntyy.

Vaikka solariumin käyttöön liittyy riskejä, pelkoa on kuitenkin turha lietsoa. Ihotautien erikoislääkäri Ritva Strandt kehottaa ihmisiä käyttämään omaa maalaisjärkeä ja kuuntelemaan omaa ihoaan, mikäli tahtovat ruskettua keinovalojen loisteessa. ”Jos on herkkä ja helposti palava iho, ei solariumiin kannata mennä, mutta jos iho kestää ruskettamisen hoitokerta vuodessa ei liene pahasta. Mikäli käyttää jotain pitkäaikaislääkitystä, solariumista kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa, sillä tiettyjen lääkkeiden kanssa solarium ei sovi”, Strandt, sanoo.

Asiantuntija: RITVA STRAND
ihotautien erikoislääkäri /Lääkärikeskus Porus/Oulu

Toimittaja: MINNA AKIMO


Lisätietoa säteilystä ja solariumin vaikutuksesta ihmiseen saa säteilyturvakeskuksen sivuilta.
http://www.stuk.fi


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun