Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

23.9.2003
TYTTÖJEN YMPÄRILEIKKAUS

Olin seitsemän vuotias kun minut ympärileikattiin Somaliassa, näin kertoo Suomessa asuva somalityttö 15 vuotta sitten tehdystä kokemuksestaan. Hän kertoo kuinka hän itse pyysi, että hänet ympärileikattaisiin samalla, kun hänen kaksi vanhempaa sisartaan ympärileikattiin.

Leikkaus oli nuorelle tytölle rankka kokemus. Nainen leikkasi häneltä ensin klitoriksen, sitten häpyhuulet ja ompeli reunat kiinni. Jalat olivat sidottuina yhteen sen jälkeen monta päivää. Pissaaminen sattui, kaikki sattui, luulin kuolevani. Itkin, mutta minun käskettiin olemaan iso tyttö ja lopettamaan itku.

Olin sairaana kaksi viikkoa kovassa kuumeessa.
Tästä kokemuksesta kertominen on hyvin vaikeaa. Tämän tuskan hän joutui kokemaan siksi, että mies näkee, että hän on neitsyt. Nyt hän on naimisissa suomalaisen miehen kanssa.

UUSI HAASTE SUOMESSA

Ympärileikkaus tehdään 2 miljoonalle pikkutytölle joka vuosi monissa Afrikan ja Aasian maissa, lisääntyneen liikkuvuuden myötä yhä enenevässä määrin myös Länsimaissa. Suomessa tyttöjen ympärileikkaus tuli tunnetuksi 1990-luvun alussa somalialaisten maahanmuuttajien myötä. Somalit ovat toistaiseksi suurin, mutta eivät ainoa ympärileikkausta harjoittava ryhmä Suomessa. Muita maahanmuuttajaryhmiä, joissa harjoitetaan jonkinasteista tyttöjen ympärileikkausta, ovat mm. sudanilaiset, etiopialaiset, kenialaiset, egyptiläiset ja nigerialaiset

1990-luvun alussa terveydenhoitohenkilökunta sai Suomessa opastusta liittyen tyttöjen ja naisten ympärileikkaukseen, mutta sitten olikin vuosien unohduksen aika, ajateltiin ilmeisesti, että kaikki on tehty. Suomessa tyttöjen ympärileikkauksen kieltää rikoslain yleiset säännökset. Tyttöjen Ympärileikkausta pidetään lievimmässäkin muodossa törkeänä pahoinpitelynä, josta voidaan tuomita 10 vuodeksi vankilaan.

KOKONAINEN - PROJEKTI

Suomessa ei myöskään ole ollut tietoa siitä, miten täällä asuvat, ympärileikkausta harjoittavilta alueilta tulleet maahanmuuttajat näkevät tyttäriensä ympärileikkaustarpeen ja kuinka he aikovat jatkossa asian suhteen toimia.
Mm. näitä kysymyksiä selvittää vuosi sitten aloittanut Ihmisoikeusliiton KokoNainen - projekti, joka toimii pääkaupunkiseudulla ja päättyy vuoden 2004 lopussa. Projektipäällikkönä on Marja Tiilikainen ja asiantuntijana somalialaistaustainen lääkäri Mulki Mölsä.

Aluksi projektin puitteissa kartoitettiin tyttöjen ympärileikkausta harjoittavien maahanmuuttajaryhmien tämänhetkiset tarpeet. Lisäksi tehtiin kysely suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuoltohenkilöstön keskuudessa, millaista tietoa he kaipaisivat. Jo ympärileikatuille naisille on myös olemassa Suomessa korjaavia toimenpiteitä, joista on tiedotettava maahanmuuttajayhteisöihin.
Tämä on nyt ensimmäinen isompi Suomessa toteutettu tyttöjen ja naisten ympärileikkaukseen liittyvä projekti.

- Tärkein asia on tyttöjen ympärileikkauksen ennaltaehkäiseminen, että ne tytöt joita ei ole vielä ympärileikattu ettei heitä ympärileikattaisikaan, Toisaalta ne naiset jotka on jo ympärileikattu, miten heitä voisimme tukea, miten terveydenhuollossa voisimme heidät kunnioittavasti kohdata, sanoo projektipäällikkö Marja Tiilikainen.


TIETO PERILLE

Projektin puitteissa on pyritty verkostoitumaan, saamaan mukaan maahanmuuttajista ne miehet ja naiset, jotka ovat valmiit puhumaan ympärileikkausta vastaan. Myös verkoston muodostaminen ympärileikkauskysymyksistä kiinnostuneiden sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden keskuudessa. Verkostosta tiedotetaan myös koulujen opettajille sekä päiväkoteihin.

Tärkeintä on saada tieto maahanmuuttajien keskuudessa, että ympärileikkaus on naiselle terveysriski ja tarpeeton toimenpide.
Ympärileikkauskulttuureissa tytön on oltava neitsyt mennessään naimisiin. Ympärileikkauksen ajatellaan auttavan tyttöä pysymään siveyden ja kunniallisuuden tiellä aviovuoteeseen asti.
Ympärileikkaus on siis tytön ja perheen maineen suojelua.

Harvat nuoret kykenevät vastustamaan suvun aikuisten näkemyksiä. Tyttöjen ympärileikkaamiseen ajava sosiaalinen paine on kova. Kukaan ei uskalla olla yhteisönsä ensimmäinen erilainen, vaikka ympärileikkaamisen haitat tunnettaisiin. Jos ajatellaan esim somalikulttuuria, niin tyttöjen ympärileikkaus on ollut sellainen asia, josta ei ole puhuttu julkisesti, eivät edes naiset keskenään, puhumattakaan että miehet ja naiset keskenään puhuisivat asiasta.
Se on ollut perinteisesti vaiettu asia.
Projektipäällikkö Marja Tiilikainen korostaakin, että etnisten ryhmien täytyy pystyä keskuudessaan puhumaan tästä vakavasta ongelmasta.
Myös Mulki Mölsä korostaa, että jopa hänen on vaikea puhua tyttöjen ympärileikkauksesta muiden somalien kanssa, vaikka hän puhuu samaa kieltä.

HUHUT

Suomessa on ollut vahvana huhuja, että ulkomailta on tultu ja tehty tyttöjen ympärileikkauksia tai että tytöt ovat matkustaneet ulkomaille leikattaviksi. Projektin puitteissa on yritetty selvittää huhujen todenperäisyyttä. Yhtään tapausta ei ole pystytty varmistamaan. Eihän se ole mahdotonta, sanoo Marja Tiilikainen. Esimerkiksi kesällä matkustetaan paljon ulkomaille. Saatetaan käydä kotimaassa. Mitä silloin tapahtuu, sitä on mahdoton tietää.
Kouluterveydenhoitajat ovat myös epäilleet, että tyttöjä ympärileikataan, mutta he eivät tiedä miten asiaan voisi puuttua. Lääkäri Mulki Mölsä kehoittaakin heitä ottamaan silloin esimerkiksi häneen yhteyttä. Jos on epäilyä, niin hän voi yrittää selvittää asian projektin puitteissa.

Terveydenhoitohenkilökunnalle tehty kysely osoitti että paljon uutta tietoa tarvitaan. Monet terveydenhoitajat toivat esiin, että he eivät tiedä miten näistä asioista pitäisi puhua ja toisaalta he ovat ihan unohtaneet tällaisen asian olemassa olon.

TERVEYSHAITAT JA HOITO

Tyttöjen ympärileikkauksesta voi seurata monia vakavia terveyshaittoja. Välittömiä haittoja ovat esim. verenvuoto, shokki, jäykkäkouristus, verenmyrkytys, virtsaputken vaurio, anemia, hiv, joka voi olla seurauksena likaisista välineistä.
Usein ympärileikkaus aiheuttaa psyykkisiä vaivoja. Lapsena koettu kipu voi heijastella aikuisikään neuroosin osasyynä


Synnytyksessä arven auki leikkaaminen on usein välttämätöntä. Ympärileikattu vulva on menettänyt joustokykynsä, kertoo lääkäri Mulki Mölsä. Se puolestaan viivästyttää synnytyksen ponnistusvaihetta ja lisää vauvan hapenpuutetta, josta voi seurata aivovaurio tai kuolema. Monissa tutkimuksissa ympärileikkausta pidetään myös pääsyyllisenä äidin synnytyskuolemaan.


Mulki Mölsä kertoo, että Suomessa ympärileikatun naisen on mahdollista mennä avausleikkaukseen, joka on hyvin pieni ja siisti toimenpide ja se tehdään polikliinisesti. Lääkäri Mulki Mölsä kehuu suomalaisen terveydenhuollon tasoa.
Ongelmana on ennemminkin se, että esimerkiksi ympärileikatut naiset häpeävät itseään ja eivät esimerkiksi uskalla mennä gynekologille.

Asenteiden muuttaminen maahanmuuttajien keskuudessa on KokoNainen - projektille haastava työ. Siihen tarvitaan ammattihenkilöstön kouluttamista, luottamuksellisia suhteita ruohonjuuritasolla ja tiedon jakamista.
Kun projekti on runsaan vuoden kuluttua päättynyt, silloin pyritään hankitut menetelmät ja tiedot vähittäin siirtämään kuntatasolle valtakunnalliseen käyttöön.

Tyttöjen ympärileikkauksen ennaltaehkäisevistä projekteista saa lisää tietoa:
www.ihmisoikeusliitto.fi
www.worldvision.fi

Toimittaja: RITVA KIVELÄ


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Muksun mukana
Lääkäri vastaa
Alkuun Sivun alkuun