23.9.2003
TERVEYTTÄ
KASVILIGNAANEISTA
Kasvispitoinen
ruokavalio on kiistatta hyväksi ihmisen terveydelle. Kasvisten
lisäksi myös puut ovat monien terveellisten aineiden lähteitä.
Uusi suomalainen tutkimus pyrkii kehittämään terveyttä
edistäviä elintarvikkeita metsästä ruokapöytään.
Ruisleivän
ja muiden kokojyväviljatuotteiden terveellisyyteen on luotettu
jo kauan. Ne sisältävät runsaasti elimistölle
hyödyllisiä kuituja sekä useita bioaktiivisia yhdisteitä.
Niiden rasvahappo- ja proteiinikoostumus on terveydelle edullinen.
Vilkkaana
terveystutkimuksen kohteena ovat nyt monissa syötävissä
kasveissa esiintyvät, kuituihin sitoutuneet lignaaniyhdisteet.
Lignaanit ovat lukuisa heterogeeninen joukko yhdisteitä, joista
valtaosa koostuu fenyylipropaaniyksiköistä. Niitä
esiintyy mm. marjoissa, hedelmissä, pavuissa, pellavassa ja
juuri kokojyväviljatuotteissa.
Syötävien
kasvien lignaaneista määrällisesti tärkeimpiä
ovat sekoisolarisiresinoli ja matairesinoli. Pellava on tunnetusti
rikas sekoisolarisiresinolin lähde. Pellavan lignaanipitoisuudet
ovat korkeampia kuin rukiin ja muiden viljojen.
EHKÄISEVÄTKÖ
LIGNAANIT SAIRAUKSIA?
Lignaaneja
tutkitaan vilkkaasti eri puolilla maailmaa. Turun yliopistossa professori
Risto Santin tutkimusryhmää ovat jo kauan kiinnostaneet
kasviperäisten yhdisteiden kuten lignaanien terveysvaikutukset.
- Tällä
hetkellä etsitään hyvin aktiivisesti erilaisia yhdisteitä
kasviksista, jotka voisivat selittää sen, minkä takia
kasvikset näyttävät olevan edullisia ihmisen terveydelle.
Ja tuskin kasviksista löytyy yhtä yksittäistä
ainetta tai aineryhmää, joka selittäisi kaikki mahdolliset
edulliset vaikutukset. Mutta uskotaan, että lignaanit ovat
yksi ryhmä jotka osittain selittävät sitä, minkä
takia kasvispitoisen ruokavalion käyttö liittyy monien
sairauksien alhaiseen riskiin, kertoo tutkija Sari Mäkelä
Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta.
Lignaaneilla
oletetaan olevan vaikutusta nk. elintasosairauksiin kuten sydän-
ja verisuonitauteihin sekä tiettyihin syöpiin: rintasyöpään,
eturauhassyöpään ja paksusuolisyöpään.
Kehittyneissä länsimaissa esimerkiksi juuri rintasyöpä
ja eturauhassyöpä ovat hyvin yleisiä. Tutkijoita
kiinnostaa, miksi toisaalta on elintasomaita kuten Japani, joissa
rintasyöpä ja eturauhassyöpä ovat huomattavan
harvinaisia. Idän ja lännen erilaisella ruokavaliolla
näyttää olevan merkitystä näiden syöpien
esiintymiseen.
Pitkään
on etsitty yhdisteitä, jotka vaikuttavat rinta- ja eturauhassyövän
kehittymiseen. Tähän mennessä onkin jo löytynyt
useita yhdisteitä, näistä yhtenä lignaanit,
Mäkelä selvittää.
- Väestötason
tutkimukset ovat osoittaneet, että henkilöillä, joilla
on korkea lignaanitaso veressä tai virtsassa, näyttää
olevan alhainen riski sairastua esimerkiksi rintasyöpään.
Näin on ajateltu, että runsas lignaanien saanti jollakin
tapaa estäisi tai hidastaisi näiden syöpien kehitystä.
Selvää
käsitystä lignaanien syöpää estävästä
vaikutuksesta ei tutkijoillakaan vielä ole.
Sydän- ja verisuonitautien suhteen kuvio on samanlainen. Myös
niissä maantieteelliset erot ovat samankaltaisia ja selvä
yhteys ruokavalioon on olemassa. Näyttää siltä,
että runsas lignaanien saanti liittyisi näidenkin sairauksien
alhaisempaan riskiin.
- Yksi
mahdollinen vaikutusmekanismi on antioksidanttivaikutus, sillä
osa näistä yhdisteistä on erittäin hyviä
antioksidantteja mutta se tuskin selittää niitä kaikkia
vaikutuksia. Toinen mielenkiintoinen vaihtoehto, jota on paljon
selvitetty, on niiden vaikutus hormonivaikutteisiin tapahtumiin
ja nämä olisivat tietysti hyvin tärkeitä esimerkiksi
rintasyövässä ja eturauhassyövässä,
toteaa Sari Mäkelä.
TERVEYTTÄ
RUOKAPÖYTÄÄN METSÄSTÄ
Pellavansiemenet
sisältävät runsaasti kasvilignaaneja. Mutta pellavaakin
moninkertaisesti enemmän lignaaniyhdisteitä löytyy
tavallisesta kuusipuusta, sen sisäoksista. Kuusi sisältää
runsaasti hydroksimatairesinoli-kasvilignaania (HMR). Sen kemiallinen
rakenne on samankaltainen kuin syötävissä kasveissa
esiintyvä matairesinoli. Kuusen sisäoksan lignaanipitoisuus
on peräti 6-24% .
Lignaanien
lähteitä:
Lignaanipitoisuus
kuivapainoa kohti
(mg/kg)
- Ruis
1
- Puolukka
15
- Kiinalainen
vihreä tee 30
- Pellavansiemen
3700
- Kuusen
sisäoksa 60 000-240 000
(Lähde:
TEKES/ Functional foods for todays health-conscious consumers.
Innovation in Foods 2001-2004)
Kasvilignaanipitoisten
elintarvikkeiden käyttö syövän sekä sydän-
ja verisuonitautien ehkäisyssä kiinnostaa niin tutkijoita
kuin suomalaista elintarviketeollisuuttakin.
Ratkaistavana pulmana vielä on, mistä ja miten lignaanit
elintarvikkeeseen saadaan. Lignaanipitoista täysjyväruista
tai pellavaa voidaan toki sellaisenaan lisätä elintarvikkeeseen
jo nyt.
Lignaanien
hyödynnettävyyttä elintarvikkeiksi tehdään
monialaisena tutkimusyhteistyönä.
Tavoitteena on tulevaisuudessa valmistaa erilaisia terveysvaikutteisia
elintarvikkeita lisäämällä niihin lignaaneja.
Pyrkimystä on edesauttanut yhteistyö Åbo Akademin
puukemian laitoksen tutkimusryhmän kanssa. Ryhmä on professori
Bjarne Holmbomin johdolla nimittäin onnistunut eristämään
lignaaneja puusta. Puhtaiden yhdisteiden käyttö elintarvikkeissa
on kuitenkin vielä kaukana tulevaisuudessa.
- Ennen
kuin siihen päästään täytyy tietysti tehdä
hyvin paljon tutkimuksia, joilla selvitetään, että
nämä yhdisteet, jos niitä sellaisenaan ruokavalioon
lisätään, ovat varmasti turvallisia ja ettei niillä
ole haittavaikutuksia. Toisaalta myöskin se, että ne todella
tekevät sen, mitä me uskomme niiden tekevän eli että
niillä on tehoa. Joten ennen kuin ollaan tällaisissa tieteellisesti
osoitetuissa terveysvaikutteisissa elintarvikkeissa, jotka perustuvat
lignaaneihin, niin siihen menee varmasti vielä aikaa, Mäkelä
painottaa.
Keksinnöltä
ei ainakaan raaka-aine pääse Suomessa loppumaan kesken.
On mielenkiintoista, jos puunjalostusteollisuuden ongelmallisesta
jätepuusta saataisiin hyödynnettäväksi uusi
aineryhmä elintarvikkeiden valmistukseen. Esimerkkejä
puiden käytöstä terveyttä edistävissä
elintarvikkeissa meillä on jo nyt. Ovathan myöskin puusta
eristettävät kasvisterolit nimittäin jo löytäneet
paikkansa suomalaisten ruokapöydästä.
PURE
RUISLEIPÄÄ!
Uusia
innovatiivisia funktionaalisia elintarvikkeita odotellessa on parasta
turvautua vanhaan kunnon ruisleipään. Lignaanit kun ovat
jo nyt osa arkista ruokavaliotamme.
Lisäksi VTT on juuri kehittänyt menetelmiä, joilla
kokojyväviljatuotteista saadaan entistä maukkaampia ja
terveellisempiä.
Linkkejä:
www.utu.fi/fff
ffforum@utu.fi
www.tekes.fi
www.tekes.fi/english/programm/foods
tekes@tekes.fi
Asiantuntija:
SARI MÄKELÄ,
tutkija, LKT, Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus,
Turun yliopisto
Toimittaja:
LEA FROLOFF
|