Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

25.3.2003
KOTISYNNYTYS, OSA 2

Kerroimme Akuutissa helmikuussa Greta Steenvoordenin ja hänen miehensä Rowan Lemleyn valinnasta synnyttää kotona ilman ammattiauttajaa.

Puolitoista vuotta sitten heidän esikoisensa Dante syntyi isän avustamana ja niinpä, nyt kun Greta odottaa toista lastaan, valinta on sama.
Hän korostaa, että hänelle on hyvin tärkeää saada itse määrätä synnytyksen kulusta ja toimenpiteistä, mitä sen aikana tehdään.

- Minulle on tärkeätä saada liikkua vapaasti, äännellä vapaasti. Minulla on turvallinen tunne kotona. Jokaiselle naiselle se muodostuu erilaisista asioista, mutta minulle se on kotiympäristö, sanoo Greta.

Synnytyksen aika lähestyy

Valmistautuminen synnytykseen on hyvin tärkeä ja erityisesti fyysisestä kunnosta on pidettävä hyvää huolta. Greta ui edelleen joka päivä ja hänen mielestään vesi on raskaudessa ihana elementti.
Ensimmäisessä synnytyksessä vesi oli erittäin tärkeä.

- Meillä oli silloin synnytysallas ja se tulee olemaan myös tässä toisessa synnytyksessä. Aion käyttää sitä avautumisvaiheessa ja synnytän veteen, jos lapsi haluaa sinne syntyä, Greta suunnittelee.
Synnytysallas lainataan Aktiivinen synnytys ry:ltä, jonka jäsen Greta Steenvoorden on ollut lähes kaksi vuotta. Greta on saanut sieltä paljon apua sekä käytännön asioiden järjestelyissä että tukea valinnalleen.

- Kaikkein tärkein asia, mitä olen Aktiivinen synnytys ry:ltä saanut on usko siihen, että en ole väärällä tiellä, että nämä valinnat, mitä me olemme tehneet ovat valintoja, joita muutkin ”täyspäiset” ihmiset tekevät. Nämä meidän valinnat ovat valtavirrasta poikkeavia ja on vaikea löytää hyväksyntää. Kotisynnytys ry:ltä olemme sen 100% saaneet, Greta kiittelee yhdistyksen ihmisiä. Toinen Gretalle tärkeä ryhmä on Huhtikuun hulivilit, huhtikuussa synnyttävien äitien internet ryhmä, jossa voi yleisesti vaihtaa mielipiteitä.


Varautuminen komplikaatioihin

Synnytyksessä on aina mahdollista , että kaikki ei sujukaan suunnitelmien mukaisesti. Mahdollisista komplikaatioista Greta ja Rowan ovat keskustelleet keskenään, opiskelleet kirjoista ja internetistä sekä tutkineet erilaisia tieteellisiä tutkimuksia. Jos napanuora menee kaulan ympäri tai lapsi jää olkapäästään kiinni tai on perätilassa, silloin emme lähde sairaalaan kertoo Greta.

- Jos napanuora luiskahtaa ulos tai istukka irtoaa tai minä alkaisin vuotaa kovasti verta, niin silloin olisi jo kiire, miettii Greta.

Rowan painottaa, että jos on hätä niin silloin on hätä, ja silloin lähdetään ambulanssilla sairaalaan.
Myös vauvan tilaa täytyy tarkkailla koko ajan, että hän liikkuu aktiivisesti, hengittää kunnolla, on oikean värinen eikä jää siniseksi
Gretan miehen tehtävä synnytyksessä on tarkkailla sekä Gretan että syntyvän lapsen tilannetta.

Repeämien hoito

- Jos minulla tulee repeämiä ja ne ovat pinnallisia, silloin ei tarvitse ryhtyä minkäänlaisiin toimenpiteisiin, kertoo Greta, mutta jos ne ovat yhtään isompia, niin silloin meillä on tuttu kätilö, joka on lupautunut paikkaamaan.

- Ensimmäisessä synnytyksessä minulle ei tullut mitään repeämiä enkä usko että tässäkään tulee.
Greta haluaa vielä korostaa, että vesi elementtinä pehmentää kudoksia ja vesisynnytyksissä, joissa vettä on käytetty apuna avautumisvaiheessa, niin repeämiä on vähemmän kuin ihan kuivalla maalla synnytyksissä.

Luottavaisin mielin tulevaan synnytykseen

Greta ja Rowan pitävät synnytystä luonnollisena asiana ja he uskovat luontoäidin viestivän kaiken tarpeellisen, myös mahdollisen avun tarpeen.

- Synnytys on aina hyvin primitiivinen tapahtuma, silloin kun siihen ei liity mitään lääkkeellistä kivunlievitystä. Asiat, jotka meillä oli läsnä edellisessä synnytyksessä, tulevat olemaan myös tässä synnytyksessä, kertoo Greta. Ne ovat kynttilät, joita oli joka puolella palamassa ja klassinen musiikki taustalla. Gretalle on tärkeää, että ympäristö on rauhallista, mutta myös tunnelmallista, johon uusi, pieni tulokas sitten syntyy.

Lue Akuutissa ollut 1. osa kotisynnytyksestä

Toimittaja: RITVA KIVELÄ


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun