28.1.2003
HAMMASTAHNOISSA HYVIÄ JA HUONOJA AINESOSIA
Hammastahnoja
ilmestyy kauppojen hyllyille nykyään niin tiuhaan tahtiin,
etteivät sen paremmin kuluttajat kuin hammaslääkäritkään
pysy perässä. Nykypäivän kaksi-, kolmi-, neli-
tai monitehotahnoissa on makua, väriä ja paljon erilaisia
ainesosia - myös aineita, joiden terveysvaikutuksia ei tunneta,
muistuttaa professori Jorma Tenovuo Turun yliopiston hammaslääketieteen
laitokselta.
- Hampaiden
pesun yhteydessä hammastahnoja aina jonkun verran niellään,
joutuu kurkusta alas, suolistoon, imeytyy elimistöön ja
tietysti myös pääsee lavuaarin kautta vesistöihin.
Minun mielestäni hammastahnoissa pitäisi viimeiseen saakka
välttää käyttämästä aineita,
joiden ominaisuuksia ja käyttäytymistä ihmisen elimistössä
ei tarkkaan tunneta.
Eräs
vielä tutkimaton aine on triklosaani, jota löytyy monen
eri valmistajan hammastahnoista. Pakkausten mukaan triklosaani auttaa
ienongelmissa, mutta professori Tenovuo jättäisi aineen
pois turhana ja jopa vaarallisena.
- Triklosaani
on synteettinen laboratoriossa tehty yhdiste, joka muistuttaa kemiallisesti
hyvin paljon voimakasta ympäristömyrkky dioksiinia. Triklosaanilla
onkin parin viime vuoden aikana havaittu rajuja vaikutuksia erityisesti
vesistöihin.Ympäristöviranomaiset ovat sitä
mieltä, että nyt pitäisi pohtia vakavasti triklosaanin
kieltämistä kokonaan ympäristösyistä. Minusta
se on hieno asia, mutta jollakin tavalla tuntuu surkuhupaisalta,
että olemme hammastahnan käyttäjinä olleet triklosaanin
koekaniineja.
Triklosaanin
lisäksi hammastahnoista voisi Tenovuon mukaan poistaa mm. vaahtoavat
pesuaineet sekä valkaisuun tarkoitetut peroksidituotteet. Jos
terve suu ei kerran ihmetahnoja tarvitse, niin millainen olisi se
ihanteellinen hammastahna?
- Minusta
hammastahna voisi olla hyvin yksinkertainen koostumukseltaan. Hammastahnan
tärkein ainesosa on ehdottomasti fluori. Lisäksi hammastahnassa
tulisi olla mukana riittävästi ksylitolia. Eli tahnassa
ei periaattessa tarvitse olla muuta kuin hiukan makuaineita, hankaavia
aineita, fluoria ja ksylitolia, kertoo professori Jorma Tenovuo.
Toimittaja:
RIIKKA HEIKKILÄ
|