Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

23.11.2004
TASSUHOITO - HYVÄT YÖUNET
KOKO PERHEELLE

Vuoden ikäinen Oskari ei ole vielä löytänyt sopivaa unirytmiä. Illalla nukahtaminen vie puolisen tuntia. Hän herää kolmisen kertaa yössä ja uneen rauhoittuminen kestää sekin puolisen tuntia. Yöt ovatkin olleet melko levottomia jo vuoden ajan. Oskari on saanut tukevaa tassuttelua parin viikon ajan. Yöt ovat rauhoittuneet Tarjanteen perheessä. Oskarin äiti Henna kuvailee öitä näin.

- Meillä on nukahtaminen ja yöt menneet nyt todella hyvin. Upeaa, kun Oskari nukkuu yöt. Hän herää aamuyöstä kerran, mutta tyyntyy tassutteluun tai vesitilkkaan. Tuloksia tulee heti 2-3 yön jälkeen.

TUKEVA TASSU RAUHOITTAA TAKAISIN UNEEN

Tassuhoito on kotiunikoulu, jonka ajatuksen neuvolapsykologi Katja Rantala toi Suomeen kymmenisen vuotta sitten. Tassuhoito on HUSin hoitosuositus itkuisten vauvojen yöheräämisiin.

- Siinä autetaan vauvaa tyyntymään takaisin unikuntoon niin, että hänen on mahdollista nukahtaa omin avuin. Tyyntyminen aloitetaan kaikkein tehokkaimmalla tavalla eli kosketuksen avulla.
- Myös eläinmaailmassa poikasta rauhoitetaan niin, että emo tai isä laittaa tukevan tassun poikasen selkään. Se on selkeä viesti.

Oleellista on, että pienokaista ei nukuteta. Hänet vain rauhoitetaan takaisin unikuntoon. Kun vauva on rauhoittunut hänet jätetään yksin nukahtamaan. Hän ei nukahda tassun alle eikä syliin vaan omaan sänkyyn itsekseen.

Tassuhoidon eli kosketustuen avulla pienokainen oppii itsehillintää ja oman olotilansa hallintaa. Tassukosketuksen avulla vauva tietää, että vanhemmat ovat läsnä. Hän oppii luottamaan vanhempiinsa. Hän saa apua silloin, kun olo tuntuu hankalalta. Kevyen unen aikana vauva aistii ympäristöään ja tarkistaa sen turvallisuuden. Tämä on luontaista pienokaisille. Heräilyherkkyys vähentyy sitä mukaan, kun vauva saa turvallisuuden kokemuksia eli hänen läsnä ollaan tarvittaessa. Tassukosketus usein riittää.

- Siinä vahvistetaan vauvan omia tyyntymis-ominaisuuksia ihan hermostonkin tasolla. Eli fyysinen kosketus vahvistaa tyynnyttäviä ratoja vauvan hermostossa.

PUOLIVUOTIAILLE YÖKUKKUJILLE

Vauvan uni on epäsäännöllistä kolmeen kuukauteen asti. Tällöin tähän unirytmiin ei voi juurikaan vaikuttaa. Neljästä kuukaudesta eteenpäin alkavat kehittyä yhtenäisemmät unirytmit. Ja näitä voidaan jo määrätietoisemmin ohjata. Tassuhoitoa voi opetella puolivuotiaan pienokaisen kanssa. Hän syö illalla kiinteää ruokaa ja tällöin hänen yöuniaan ei enää rytmitä nälkä.

- Pienellä vauvalla asioiden ja tottumusten muodostaminen on aika yksiviivaista touhua. Asiat alkavat liittyä yhteen sen mukaan, että tapahtuvatko ne peräkkäin vai yhtä aikaa. Hän muodostaa helposti tottumuksia. Päälle vuoden ikäisellä ajattelu ja tunne-elämä on jo monimutkaisempaa. Ja lapsi on jo lähtenyt liikkeelle, mikä tuo oman haasteensa.

TASSUOTTEET

Tassuotteita on kolmenlaisia. Vauvan itkun sävy kertoo mitä milloinkin tarvitaan. Usein riittää ensimmäinen vaihe eli tukevan painava tassu vauvan selän päälle.

- Keskeisin keino on fyysinen kontakti. Kosketusaistin kautta vauva saa nopeimmin ja tehokkaimmin tyynnyttävän viestin.

Pienokaisen itku kertoo monia asioita: minulla on asiaa, harmittaa kun uni ei tule, en halua olla yksin, nyt minä tarvitsen apua, minä en kestä enää, minä en selviä yksin ja syliin. Se miten vanhemmat suhtautuvat vauvan itkuun kertoo pienokaiselle kuinka suuri hätä hänellä on. Vanhemmat joko opettavat vauvansa tyyntymään tai hätääntymään. Kaikki lohdutuskeinot kerralla ja heti käyttöön kertovat vauvalle, että nyt minulla on todella suuri hätä ja tästä en selviä yksin. Rauhoittava tassuote kertoo, että ei tässä hätää – nuku vaan rauhassa.

1. Tukevan painava käsi vauvan selkään. Sitä pidetään riittävän kauan, mutta ei niin kauan, että pienokainen nukahtaa siihen. Se on selkeä viesti: ei hätää voit tyyntyä takaisin uneen. Ei valoja päälle eikä katsekontaktia. Ne inspiroivat vauvaan hereille.

2. Jos itku kiihtyy, niin rytmikästä ja tukevan rauhoittavaa sivelyä vauvan pään, selän ja pakaroiden alueella.

- Nämä ovat hyvin herkkiä tyynnyttämisen alueita.

3. Jos vauva ei vieläkään rauhoitu, niin sitten syliin tukevasti rintaa vasten ja siinä tukevaa silittelyä pään ja selän alueella.

KOTIUNIKOULU VAIHTOEHTONA

Tassuhoito on kotiunikoulu, jossa neuvo-lapsykologi tulee kotiin ja tutustuu vauvan uniympäristöön. Hän käy vanhempien kanssa läpi vauvan yksilöllistä temperamenttia eli itsesäätelykykyä ja sietokykyä. Vanhempien ei tule tehdä yöllä liikaa eikä liian vähän rauhoittamistoimia. Vauvalle jätetään sopivasti tilaa omaksua itsesäätelyä eli tyyntymistä.

Unikouluja on erilaisia. Toiset opastavat, että vauvan tulee selvitä yksin. Hänen tulee antaa itkeä – kyllä hän rauhoittuu yksikseen. Toiset opastavat viivyteltyä vauvan luokse menemistä eli lasketaan minuutteja kellosysteemin avulla ennen kuin mennään pienokaisen tueksi.

MUUT UNIVINKIT

Katja Rantalan mukaan isät ovat erityisen hyviä tassuhoitajia. Mutta tärkeintä on kuitenkin se, että levänneempi ja rauhallisempi vanhempi laittaa vauvan nukkumaan ja hoitaa yöllisen tassuhoidon. Tällöin rauhallinen tunnetartunta toimii tehokkaasti vanhemman ja vauvan välillä.

- Siitä on ihan yleismaailmallisia kokemuksia. Tätä on mietitty monissa kansainvälisissä konfe-rensseissa, että mikä siinä isän tassussa on niin vaikuttavaa. Ehkä isän tassu on tukevampi, suurempi ja se antaa mukavan ison kosketus-pinnan. Ehkä isät reagoivat vauvan itkuun rauhallisemmin tai ovat levänneempiä, jos eivät ole olleet niin tiukoilla vauvan hoidon kanssa.

Syöminen ja nukkuminen kannattaa erottaa toisistaan eli ei syöttöä sänkyyn. Eli ei vesi- eikä maitopulloa sänkyyn. Uniympäristössä ei myöskään tule olla leluja tai kuvia, jotka innostavat lasta leikkimään yöllä.

Päivällä lapsen kanssa kannattaa leikkiä leikkejä, joissa on paljon kosketusta – sekä innostavaa että rauhoittavaa. Samat tassukosketukset päivällä tehostavat yöllistä tassuhoitoa. Leikillä on sellainen kulku, että vanhempi kosketuksellaan sekä innostaa että rauhoittaa. Näin lapsi oppii oman vanhempansa tavat rauhoittaa häntä.

OSKARI JA TASSUTTELU

Oskarilla on ollut useampi korvatulehdus ja ne ovat häirinneet yöunia. Nyt Oskari on saanut apua niihin ja Tarjanteen perheessä opetellaan uusia unitottumuksia. Suurin osa terveistä pienokaisista oppii uudet unitottumukset tassuhoidon avulla neljässä yössä. Niin myös Oskari. Henna Tarjanteen mukaan tassuhoidossa on tehokasta sen selkeys, yksinkertaisuus ja johdonmukaisuus.

- Se tuntui auttavan jo heti, kun Oskarin sai illalla nukahtamaan omaan sänkyyn. Tähän asti hän on melkein rauhoittunut vain sylissä ja myös nukahtanut syliin. Nyt kun hän illalla nukahtaa omaan sänkyyn ja yöllä myös herää sieltä niin hän ei ole paniikissa, että miksi hän on täällä sängyssä vaikka nukahti syliin.
- Se tuntuu myös Oskarille olevan oivallus, että oma sänky on se paikka ja sinne nukahdetaan tuen avulla. Ja loppujen lopuksi hän rauhoittuu sinne eikä kiljumalla hae apua muilta.

Oskarin isä hoitaa unikuntoon rauhoittamisen.

- Mun mies on ollut jämäkästi nukuttamassa Oskaria. Hän on vakuuttavasti kertonut, että nyt nukutaan siellä omassa sängyssä. Oskari on nukahtanut omaan sänkyyn hyvillä mielin. Se on mennyt ihan 10 minuutissa. Samoin kuin yöllä nukahtaminenkin.

Näin Henna kertoi parin yön tassukokemuksista kuvaushetkellä. Mutta nyt parin viikon tassuttelun jälkeen Oskari herää enää vain kerran aamuyöllä ja tyyntyy nopeasti takaisin uneen.

Haastateltavat:


KATJA RANTALA, neuvolapsykologi, Helsingin kaupunki

HENNA TARJANNE, Oskarin äiti, Helsinki

Toimittaja: SARI SOININEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Muksun mukana
Lääkäri vastaa
Alkuun Sivun alkuun