Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

31.8.2004
PARODONTIITTI– KALVAVA KANSANSAIRAUS

Suun tulehdukset on hyvä hoitaa ajoissa, sillä ne voivat vaikuttaa yleisterveyteen. Toisaalta taas jotkin sairaudet tai lääkitykset voivat pahentaa suun tulehduksia. Eräs yleinen iensairaus on hampaiden kiinnitystä tuhoava krooninen tulehdus, parodontiitti. Pohjoismaiden aikuisista noin joka kymmenes sairastaa vakavaa parodontiittia ja lievempiä muotoja on lisäksi noin 35%:lla.

Mikään uusi asia parodontiitti ei toki ole. Ihmisillä on esiintynyt hampaiden kiinnityskudossairauksia esihistoriallisista ajoista lähtien. Parodontiitin merkkejä on todettu eri puolilta maailmaa esihistorialliselta ja historialliselta ajalta peräisin olevissa löydöissä mm. yli 100 000 vuotta sitten eläneillä neandertalin ihmisillä.

PARODONTIITTI IRROTTAA HAMPAAT

Ihmisen ikenen ja hampaan välissä on aina kapea rako nk. ientasku. Terveen ikenen tasku on syvyydeltään 2-3 millimetriä. Hammaskiven ja bakteerien kiinnittyessä hampaan pinnalle ien tulehtuu. Usein hammaskivi- ja bakteerikerros kasvaa hampaan juuren pintaa pitkin piiloon ikenen alle. Ientulehduksen seurauksena ientasku saattaa alkaa syvetä.

Taskun syvenemisen myötä ientulehdus etenee ienreunasta syvemmälle kudokseen, aina hampaita tukevaan leukaluuhun asti. Tulehtuessaan leukaluu alkaa vähitellen tuhoutua. Mikäli parodontiitti saa edetä rauhassa alkavat hampaat heilua ja lopulta muuten ehjätkin hampaat irtoavat.

YLEINEN VAIVA

Parodontiitti on yllättävän yleinen vaiva. Pitkälle edennyttä, hampaiden irtoamiseen johtavaa parodontiittia sairastaa yksi tai kaksi ihmistä kymmenestä. Lieväasteista parodontiittia löytyy peräti yli puolella aikuisista. Kyseessä on siis todellinen kansansairaus. Se alkaa hiipien.

- En tuntenut mitään, ei mulla ollut mikään paikka kipeä. Ei millään lailla. Tuntui itsestäkin vähän hassulta, että miten siellä voi olla jotain, kun ei ollut kipuja, kertoo parodontiittihoidoissa säännöllisesti käyvä Antti Vaselius.

MIKSI PARODONTIITTI PUHKEAA?

- Parodontiitin puhkeamiseen tarvitaan oikeastaan kaksi asiaa. Siellä ientaskussa täytyy olla tietynlaisia bakteereita, tällaisia taudinaiheuttajabakteereita. Nämä eivät kuitenkaan yksinään riitä selittämään tämän sairauden puhkeamista, vaan tarvitaan jotain muuta. Näitä taudinaiheuttajabakteereita löydetään myös sellaisten ihmisten ientaskuista, joilla ei parodontiittia ole. Tarvitaan jonkun näköinen ihmiseen liittyvä ominaisuus. Sanotaan vaikka, että hiukan normaalia huonompi vastustuskyky näille ientaskun bakteereille tai alttius sairastua parodontiittiin, selvittää erikoishammaslääkäri Juha Talonpoika Turussa sijaitsevasta Hammaslääkäriasema Hammaskulmasta.

PARODONTIITTI HOITOON!

Vastustuskyvyn määräävät siis geenit. Huono vastustuskyky parodontiittia aiheuttaville taudinaiheuttajabakteereille ei kuitenkaan väistämättä tarkoita hampaidensa menettämistä. Tautia voidaan onneksi hoitaa.

- Tätä sairautta hoidetaan puhdistamalla ne ientaskut puudutuksessa. Mikäli syviä ientaskuja on kautta koko hampaiston, niin usein tarvitaan useampia istuntoja ennen kuin tämä hampaisto saadaan puhdistettua. Silloin tällöin käytetään apuna leikkaustekniikkaa, tehdään ns. flap-leikkaus. Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa hammaslääkärin tuolissa ihan normaalina vastaanottokäyntinä, kuvailee Talonpoika.

Parodontiitti saattaa edetä varsin pitkälle täysin oireitta. Siinä vaiheessa kun hampaat alkavat heilua,on tauti edennyt niin pitkälle että hampaita joudutaan poistamaan, Juha Talonpoika muistuttaa.

- Tämän takia olisi hyvä, että kaikki kävisivät säännöllisesti hammaslääkärissä. Hammaslääkärikäynnin yhteydessä tutkittaisiin myöskin nämä ikenet huolellisesti,että myös parodontiitti saataisiin kiinni mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin hampaiden poistoon ei jouduta ollenkaan.

KERRAN PARODONTIITTI
– AINA UUSIUTUMISRISKI

Ylläpitohoito on yleensä koko loppuelämän kestävä projekti. Parodontiitilla on taipumus uusiutua. Koska alttius eli huono vastustuskyky parodontiitille johtuu pitkälti perimästä, geeneistä, on se asia johon ei voida vaikuttaa. Sen sijaan mikäli parodontiittipotilas haluaa säilyttää hampaansa, on hampaat puhdistettava paremmin ja käytävä hammaslääkärillä useammin kuin muiden. Kotihoito on tärkeää, painottaa Juha Talonpoika.

- Puhdistetaan hampaat kotona mahdollisimman hyvin ja hammaslääkäri tai suuhygienisti puhdistaa säännöllisesti 2-4 kertaa vuodessa madaltuneet ientaskut. Tällaisella hyvällä ylläpitohoidolla lähes kaikilta potilailta pystytään pysäyttämään tämä leukaluun katoaminen ja säilyttämään suussa omat hampaat.

Antti Vaselius on ottanut hammashoito-ohjeet todesta.
- Pesua, pesua ja pesua. Koitin elää sitten niitten ohjeitten mukaan, hoidin ne mahdollisimman hyvin. Sitten sitä tulosta alkoi syntymään. Tulehdus meni pois. Hammaskiveä tulee edelleen, mutta sitä poistetaan 3-4 kertaa vuodessa ja se on pysynyt hyvänä.

PARODONTIITTI JA YLEISTERVEYS

Parodontiitti voi tulehdusvälittäjäaineiden vaikutuksesta aiheuttaa raskaana olevilla naisilla ennenaikaisia synnytyksiä. Parodontiitti voi vaikuttaa myös monien sairauksien kehittymiseen ja niiden hoitotuloksiin. Tällaisia sairauksia ovat mm. sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes, keuhkokuume ja reuma.

- Varsin luotettavasti on todettu, että hoitamaton parodontiitti heikentää diabeteksen hoitotasapainoa. Tämä toimii myös toiseen suuntaan. On todettu, että mikäli diabeteksen hoitotasapaino on huono niin ienterveys on selvästi huonompi. Parodontiitti etenee nopeammin ja paranee huonommin ja akuutteja parodontaalisia tulehduksia tulee enemmän näille diabeetikoille, joilla on huono hoitotasapaino, painottaa Juha Talonpoika.

Talonpojan mukaan kuitenkin liian suorien johtopäätösten vetäminenparodontiitin ja eri sairauksien välille on tarpeetonta.

- Täysin selvää syy-seuraus –suhdetta ei parodontiitin ja esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien kohdalla ei ole vielä osoitettu. Näitä sairauksia esiintyy samoilla ihmisillä. Se ei vielä tarkoita sitä, että parodontiitti aiheuttaa sydän- ja verisuonisairauksia vaan että näillä kahdella taudilla saattaa olla yhtenäinen etiologia. Eli samat tekijät aiheuttavat näitä kahta sairautta. Tämä ainakin on varma, että tietynlaiset immuunivasteen ominaisuudet vaaditaan mm. molempien sairauksien puhkeamiseen. Mutta on kohtalaisen varmaa näyttöä siitä, että hoitamaton tulehdus altistaa henkilön sydän- ja verisuonisairauksille.

Siinä siis yksi hyvä syy lisää pitää hampaansa ja suun hygienia kunnossa sekä käydä säännöllisesti hammaslääkärin vastaanotolla. Sen vahvistaa myös Antti Vasenius.
- Yleiskunto on parantunut ja oikeasti on paremmin asiat kuin siinä vaiheessa kun tämä juttu alkoi. Ja mun mielestä on kiva syödä omilla hampailla.

Toimittaja: LEA FROLOFF

Asiantuntija: JUHA TALONPOIKA,
HLT, erikoishammaslääkäri, Hammaslääkäriasema

LINKKI:
www.hammaskulma.com/artikkeli-parodontiitti.shtml


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Muksun mukana
Lääkäri vastaa
Alkuun Sivun alkuun