Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin arkisto

18.4.2006 ja 29.8.2006

Lapsuuden musta aukko

Kuvaus lapsuudesta, joka ei mennytkään onnellisesti.

Ivalolainen Elina, 13, on juuri menettänyt äitinsä. Sarajevolainen Armin, 22, vammautui 8-vuotiaana sekä fyysisesti että psyykkisesti. Frejusilainen Annie, 53, heräsi yöllä vuonna 1959 kun vesi ruhjoi koko Malpasset'n kylän ja huuhtoi yli 400 ihmistä pato-onnettomuuden seurauksena valtavan vesimassan alle.

Sota, luonnokatastrofit, inhimilliset menetykset. Ne koskettavat tavalla tai toisella meitä kaikkia. Tänään ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin. Kuinka näistä tragedioista selviää lapsi, joka kantaa kokemukset mukanaan läpi elämän? Minkälainen on hänen lapsuutensa ja minkälaiseksi muodostuu aikuisuus? Lapsessa on valtavasti voimavaroja, toisaalta taas aivan erityistä haavoittuneisuutta.

Tarvitaanko terapiaa ja jos niin, minkälaista? Tästä asiasta asiantuntijat ovat montaa mieltä. Erityisen kiivaana keskustelu on käynyt Aasian tsunamikatastrofin jälkeen. Minkälaista henkistä tukea ja apua kriisissä sitten pitäisi saada?

Tähän kysymykseen vastaavat dokumentin päähenkilöt itse, mutta myös asiantuntija; psykologi, traumateraputti Soili Poijula, jolla on pitkä kokemus eri tavalla traumatisoituneiden ihmisten hoitamisesta. Viimeksi hän on hoitanut muun muassa Aasian tsunamikatastrofin suomalaisia uhreja

Ohjaaja: Tapio Turpeinen

Tuottaja: Karin Mariola

Tuotanto: YLE Asiaohjelmat

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006