Silminnäkemisen asialla
Silminnäkijän perusidea on silminnäkeminen. Ohjelma menee paikalle, kertoo asioista tekijöiden, asianosaisten, kokijoiden ja näkijöiden silmin- ja näyttää maailman heidän kulmastaan. Johtopäätösten teko jää katsojalle.
Taustakuva on laaja, mutta polttopisteessä on aina kokeva ja tunteva ihminen. Ohjelma on yhtä aikaa tiukkaa tutkivaa journalismia ja elämänmakuisia tarinoita. Kunnianhimoinen tavoite on yhdistää yhteiskunnallinen journalistinen näkökulma kuvallisesti korkeatasoiseen kerrontaan.
Koska Silminnäkijä näyttää maailman kokijoiden ja asianosaisten itsensä vinkkelistä, se voi näyttää jonkun mielestä vinolta. Mutta maailma on lopulta aina vino, koska kenelläkään ihmisellä ei ole hallussaan viimeistä totuutta. Siksi Siminnäkijä ei väitä, miten asioiden pitäisi olla, tai mikä on oikea johtopäätös.
Silminnäkijä menee paikkoihin ja sukeltaa maailmoihin, joihin tavallisella katsojalla ei välttämättä ole pääsyä. Toisaalta ne voi avata arjen tavalliset asiat aivan uudesta näkökulmasta. Tuttu asia näytetään uudessa valossa.
Oikeiden vastausten sijaan saatamme tarjota pikemminkin vääriä kysmyksiä. Tästä syntyy ohjelman oma sielu.
Silminnäkijä välittää tietoa, jota katsoja tarvitsee - tietoja, jota hän ei tiennyt tarvitsevansa.
Vuosien varrella ohjelma on moneen kertaa osoittanut oikeaksi vanhan hokeman: todellisuus voi hätkähdyttää enemmän kuin fiktio. Raportit ovat hämmentäviä, suututtavia, pysäyttäviä, vaikuttavia – koska maailma jossa elämme on sellainen.
Silminnäkijä - avaa silmäsi!