yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Täysi kymppi

Silminnäkemistä jo 10 vuotta

Ajankohtaissarja Silminnäkijä täytti vuoden 2008 alussa 10 vuotta. YLE TV2:ssa esitettävä ohjelma on pitänyt pintansa muotiaalloista riippumatta. Se jatkaa alkuperäisen ajatuksensa mukaisesti tiukan tutkivan journalismin ja elämänmakuisten reportaasien esittämistä.

Ensimmäinen Silminnäkijä-ohjelma Myrskyn silmässä – Cosa Nostran naiset esitettiin 11.1.1998. Sen jälkeen on vuoden 2007 loppuun mennessä tehty 324 uutta ohjelmaa. Kun mukaan lasketaan uusinnat ja versiot, esityksiä tulee lähes tuhat.

Sarja on saanut palkintoja ja tunnustuksia sekä kotimaassa että ulkomailla. Esimerkiksi vuoden 2002 historiasarja sai Kouran sivistyspalkinnon. Partisaanien tuhotöistä kertonut Risto Arkimiehen raportti ”Vaiettu sota, unohdetut uhrit” sai tiedonjulkistamispalkinnon 1999.

Kiinnostavin ajankohtaisohjelma

Silminnäkijän perusfilosofia on silminnäkeminen. Se menee paikalle, kuulee näkijöitä, tekijöitä ja kokijoita – ja näyttää maailman heidän kulmastaan. Johtopäätösten teko jää katsojalle. Taustakuva on laaja, mutta polttopisteessä on aina kokeva ja tunteva ihminen.

”Suomalaisessa keskustelussa 10 vuotta on lyhyt aika. Edelleen moni sama asia on kansakunnan puheenaiheena, kuten hoitokriisi tai rasismi. Yhteiskunnan rattaat liikkuvat hitaasti tai erittäin hitaasti, kuten vaikkapa keskustelu lasten mielenterveydestä osoittaa”, arvioi tuottaja Hannele Valkeeniemi.

Ulkomaan aiheiden päiväjärjestys meni uusiksi kertaheitolla vuonna 2001 kaksoistorni-iskun jälkeen. Sen jälkeen ulkomaanaiheita on hallinnut terrorismin vastainen sota. Nousevia trendejä ovat globalisaatio ja ilmastonmuutos.

Jyrki Richt

Vuoden 2007 alkupuolen YLEN katsojatyytyväisyysmittauksista yleisö arvioi, että Silminnäkijä on edelleen ajankohtaisohjelmien sarjassa kiinnostavin ohjelma. Se nousi varsin nopeasti kärkisijoille ja lunasti paikkansa laadukkaimpien ajankohtaisohjelmien joukossa.

”Rehellisesti sanoen, en uskonut sarjaa käynnistäessämme, että saavuttaisimme kaiken niin lyhyessä ajassa”, sanoo monivuotinen tuottaja Kari Mokko.

Ilkka Saari oli yksi Silminnäkijän perustaja, ja tuli tunnetuksi mm. Italian mafiaa käsittelevistä ohjelmista.

Kari Mokko antoi kasvot 9 vuotta

Silminnäkijän perustivat silloinen ajankohtaistoimituksen päällikkö Risto Heikkilä yhdessä Ilkka Saaren, Jyrki Richtin ja Kari Mokon kanssa. Nimen sarjalle keksi Kari Mokko.

Kari Mokko

Kari Mokko oli Silminnäkijän näkyvin ja tähän asti pitkäaikaisin tuottaja.

 Juuret ovat kauempana, vuonna 1991 alkaneissa Ajankohtaisen kakkosen reportaasisarjoissa Kuvia Suomesta ja Kuvia maailmalta. Vuonna 1994 sarjan nimi oli Tänään-raportti ja vuosina 1995-1997 Ajankohtaisen kakkosen raportti. Silminnäkijäksi sarja muuttui, kun sille haluttiin yhtenäisempi ilme ja toiminta-ajatus.

”Ideana oli yhdistää tutkiva journalismi ja elämänmakuinen kokemus”, kertoo Jyrki Richt. Hän oli alkuvuodet kotimaan raporttien tuottaja. Nykyään hän on koko Ajankohtaisjournalismin osaamiskeskuksen päällikkö.

Toinen alkuajan tuottaja oli Ilkka Saari. Hän toimii nykyään TV2:n kanavapäällikkönä.

Noin 9 vuoden ajan Kari Mokko antoi kasvot Silminnäkijälle. Hän toimi ohjelman juontajana syksystä 1998 kevääseen 2007. Nyt hän työskentelee lehdistöneuvoksena Suomen suurlähetystössä Washingtonissa.

Mokko tuotti koko sarjaa vuodesta 2002 lähtien. Sitä ennen hän tuotti jo ulkomaan raportteja syksystä 1998 lähtien. Syksyllä 2007 sarjan tuottajaksi tuli Hannele Valkeeniemi.

Ohjelmaa tekee edelleen useita ammattilaisia, jotka ovat olleet mukana alusta asti. Heitä ovat toimittajat Juha Portaankorva, Tiina Merikanto, Juha Granath ja Eero Ojanperä, kuvaajat Jussi Mansikka ja Ivar Heinmaa, kuvaussihteeri Christa Portaankorva, leikkaaja Markku Karinko ja kääntäjä Satu Virtanen.

Päätoimisia ohjelman käytännön pyörittäjiä on nyt kolme: kuvaussihteeri Christa Portaankorva, ohjelma-assistentti Virpi Kautto ja tuottaja Hannele Valkeeniemi– eli Silminnäkijän ”Charlien enkelit”.

Aihetta juhlaan!
Silminnäkijän 10-vuotisjuhlan tiedotustilaisuuden päähenkilöinä olivat ne "silminnäkijät", jotka ovat tehneet ohjelmaa alusta asti. Heitä ovat mm. kuvaaja Jussi Mansikka (vas.ylh.), kuvaussihteeri Christa Portaankorva (takana kesk.), ulkomaantoimittaja Eero Ojanperä (ylh.oik.), kääntäjä Satu Virtanen (ylh.oik), toimittaja Juha Portaankorva (edessä kesk.), kuvaaja Ivar Heinmaa (alh.vas.) ja toimittaja Tiina Merikanto (kesk.oik). Kuvassa lisäksi tuottaja Hannele Valkeeniemi (alh.vas.), ohjelma-assistentti Virpi Kautto (kesk.vas.) ja ohjelman yksi perustaja, ajankohtaisjournalismin päällikkö Jyrki Richt (ylh.oik.)

Tuottajat:

Ilkka Saari 1998 – ulkomaan raportit (kevätkausi)
Jyrki Richt 1998-2002 – kotimaan raportit
Kari Mokko 1998 – 2002 –ulkomaan raportit
2002-2007 – koko sarja (syksykauteen asti)
Hannele Valkeeniemi 2007 syksy -

Silminnäkijän saamat palkinnot:

Koura-palkinnot:
Kuoleman korkeakoulu 1998, Kari Mokko
Vaiettu sota, unohdetut uhrit 1998, Risto Arkimies
Historiasarja 2002: Vankileirien Suomi, Mikko Määttälä, 54 vuotta koukussa, Maria Tolppanen, Tuntematon ratkaisija, Risto Arkimies

Valtion tiedonjulkistamispalkinto 1999: Vaiettu sota, unohdetut uhrit, Risto Arkimies
Ylen ohjelmastipendi 2000: Juha Portaankorva
Sosiaaliturvan tunnustuspalkinto 2001: Tiina Merikanto
Hella-palkinto 2002: Sittenkin tarpeellinen, Tiina Merikanto
Invalidiliiton tunnustuspalkinto 2002: Sittenkin tarpeellinen, Tiina Merikanto
Freelance-ammattiosaston kunniakirja 2003
Jatkosodan siviiliveteraanien kunniakirja 2004: Risto Arkimies 

Koura-palkintoa 2002 pokkaamassa Virpi Kautto (vas.), Christa Portaankorva,
Risto Arkimies, Maria Tolppanen ja Mikko Määttälä.