Kerjäläisyliopisto
Historianopiskelija Hanna Sarkkinen on huolissaan, miten humanistien käy kun yliopistot hakevat yritysrahaa.
SILMINNÄKIJÄ:
KERJÄLÄISYLIOPISTO
YLE TV2 ma 15.11.2010 klo 22.05
Suomen akateeminen maailma on nöyrtynyt. Yliopistot käyvät lakki kädessä suuryritysten luona anelemassa avustuksia, jotta opetus ja tutkimus toimisivat.
- Yritykset rahoittavat tekniikkaa ja taloutta. Muut aineet kärsivät. Valtion pitää rahoittaa ylipistojen toiminnat ja yritysten maksaa verot. Ei Suomen yliopistolaitosta voi pyörittää hyväntekeväisyydellä, historian opiskelija Hanna Sarkkinen sanoo.
Juha Granathin toimittama Silminnäkijä tarkastelee yliopistojen kerjuuretkiä. Valtio maksaa yliopistoille jokaisesta yksityiseltä kerätystä eurosta tukea 2,5 euroa. Jos Aalto- yliopisto yltää 200 miljoonan euroa keräystavoitteeseensa, valtio tukee puolestaan Aaltoa 500 miljoonalla eurolla. Oulun yliopistolla on koossa runsaat kuusi miljoonaa euroa; se tietää noin 18 miljoonaa valtion tukea.
- Tämä oli pääministeri Vanhasen hätäpaska. Kaikki maksetaan valtion velkarahalla, joten toista tällaista avustusaaltoa ei tule. Yliopistojen rahoitus on turvattava muilla keinoin, lataa Lapin yliopiston eläköitynyt rehtori Esko Riepula.
”Apua, Aalto vie kaiken”, huutavat opiskelijat, lehtorit ja maakuntalehdet. Rehtorit ovat hiljaa.
- Kun Nokia rahoittaa Aaltoa 6 miljoonalla, me saimme sentään 1,8 miljoonaa Suomen rehtorien yhdistyksen puheenjohtaja Lauri Lajunen vakuuttaa.
Suomen elinkeinoelämän keskusliitto EK kerää miljoonia yritysmaailmasta Aalto- yliopistolle. Näiden miljoonien lisäksi EK haluaa yliopistoille lisärahoitusta opiskelijoiden lukukausimaksuista. Rehtori Lauri Lajunen kannattaa.
- Lukukausimaksu voisi olla ihan pieni. Vaikka 1000 euroa. Ei sillä yliopistojen talouteen olisi merkitystä, mutta se poistaisi roikkujat yliopistoilta.
Historian opiskelija Hanna Sarkkinen on eri mieltä.
- Tuhat euroa olisi kahden kuukauden tuloni. Minun pitäisi mennä töihin. Opiskelut viivästyisivät. Ei kai tämä ollut uuden yliopistolain tarkoitus.
Tieteen ja tieteen tekijöiden tarkoitus on tutkimuksen keinoin selvittää totuutta. Mutta miten arvostetut tiedemiehet voivat olla täysin erimieltä yksityisen rahan vaikutuksesta yliopistojen toimintaan? Onko kyse sittenkin politiikasta?
Toimittaja: Juha Granath
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi