Talo vallattu!
Katja Tuominen oli yksi Helsingin Rajasaaren valtaajista. Tila on lokakuussa tyhjennetty.
SILMINNÄKIJÄ:
TALO VALLATTU!
YLE TV2 to 6.11.08 klo 22.35
Onko talonvaltaus rikollista toimintaa vai poliittinen kannanotto? Miksi taloja vallataan yhä useammin?
Kirsi Markkasen toimittamassa Silminnäkijässä mennään mukaan valtaukseen ja katsotaan paikan päällä mitä tapahtuu. Valtaajanuorten näkökulmasta kyse on avoimesta kansalaistottelemattomuudesta. Lain näkökulmasta kyse on tyhjillään olevan rakennuksen luvattomasta haltuunotosta – siis lainvastaisesta toiminnasta.
Laittomuus on nuorten puolelta poliittinen kannanotto, eli vastakulttuuria kaupunkiympäristön kaupallistumista, yksityistämistä ja kontrollia vastaan. Useimmiten nuoret saavat valtaustilanteissa neuvotteluyhteyden päättäjiin. Esimerkiksi Vantaan Elävänmusiikin yhdistyksen tila-anomukset olivat aikoinaan juuttuneet virkamiesten pöydälle, vasta valtaus sai asian etenemään.
Talo vallattu! –ohjelmassa nuoret kertovat miksi ovat mukana toiminnassa. Erityisesti seurataan Vantaan ”Villa Pumpulin” –nimisen idyllisen puutalon valtauksen jälkeisiä tapahtumia. Pumpulista tavoiteltiin päihteetöntä tila vantaalaisille nuorille aikuisille, joita kauppakeskukset tai ravintolat eivät houkuttele. Nuoret kuitenkin häädettiin Villa Pumpulista, koska he yöpyivät siellä vastoin sopimusta. Omistaja Vantaan kaupunki on nyt lukinnut ovet.
Turkulainen Suvi puolestaan oli viime keväänä valtaamassa kiinteistöä, johon perustettiin ns. autonominen kulttuurikeskus. Se tarkoittaa, että talon käytöstä ja säännöistä päättävät käyttäjät itse. Niissä järjestetään kokouksia ja tapahtumia. Autonomisten sosiaalikeskusten idea on lähtöisin Italiasta.
Vuosina 2001-2007 Suomessa on yritetty vallata tiloja autonomisiksi sosiaalikeskuksiksi ainakin parikymmentä kertaa. Valtaukset ovat eri puolilla Suomea kiihtyneet.
Ohjelma herättää kysymyksen, onko talonvaltaaminen sitä paljon kaivattua nuorten osallistumista? Vai onko kyse nuorisokulttuuriin kuuluvasta vapauden kaipuusta, omannäköisen kaupungin hakemisesta, urbaanista yhteisöllisyydestä ja kapinasta? Valtaukset herättävät myös kysymyksen, eikö voisi vaikuttaa jollain muulla tavalla - vai eivätkö muut tavat ole yhtä houkuttelevia?
Suuri yleisö ei kyselyissä kannata talonvaltauksia. Ongelmia syntyy siinä vaiheessa, kun idealistivaltaajat uupuvat. Tilalle tulevat bilettäjät ja paikkojen särkijät. Heidän jättämänsä jäljet jäävät ihmisten mieliin. Aatteellisempien valtaajien mielestä bilevaltaajat ovat pilanneet talonvaltausten maineen.
Toimittaja: Kirsi Markkanen
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaisjournalismi