yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Kastetusta kartetuksi

Entiset Jehovantodistajat ovat aktivoituneet viime vuosina, ja järjestäneet mm. mielenosoituksia karttamiskäytäntöä vastaan.

SILMINNÄKIJÄ:
KASTETUSTA KARTETUKSI

YLE TV2 ma 10.1.2011 klo 22.25

Jehovan todistajiin on helppo liittyä, mutta eroaminen voi mullistaa koko elämän.

- Se tuntui vähän siltä, kuin olis kaikki läheiset ihmiset kuolleet yhtä aikaa, kuvaa Joni Valkila tuntemuksiaan, kun hänet erotettiin uskonyhteisöstä 22-vuotiaana.

Valkila erotettiin sen jälkeen, kun hän oli tunnustanut Jehovan todistajien omalle oikeusistuimelle, Oikeuskomitealle, harrastaneensa esiaviollista seksiä. Nykyään Joni on Uskontojen uhrien tuki -yhdistyksen puheenjohtaja.

Viime aikoina julkisuudessa on puitu Koivuniemen yhteisöä ja mitä tapahtuu suljetuissa uskonyhteisöissä. Jehovan todistajat ovat Suomen kolmanneksi suurin rekisteröity uskonyhteisö. Sillä on jäseniä vajaat 19 000. Yhteisöön kuuluvia kehotetaan välttämään kontakteja ulkopuolisten. ns. maailmallisten ihmisten kanssa.

Tom-Kristian Heinäaho erotettiin Jehovan todistajista vuonna 2003 homoseksuaalisuutensa vuoksi. Hänen samoihin aikoihin eronnut pikkuveljensä päätyi itsemurhaan ja todistajiin jäänyt isoveli ei ole missään yhteydessä erotettuun Tom-Kristianiin.

Silminnäkijä kertoo, millaista on elää kartettuna. Kartetuksi joutuu, jos eroaa tai jos erotetaan rikkeen vuoksi. Tiukan tulkinnan mukaan kartettua ei ole lupa edes tervehtiä.

Suomalaisten Jehovan todistajien tiedotusjohtaja Veikko Leinonen selvittää karttamiskäytännön tulevan suoraan Raamatusta: "Lakatkaa olemasta jokaisen sellaisen veljeksi kutsutun kanssa, joka on ahne tai haureellinen tai epäjumalanpalvelija tai herjaaja tai juoppo tai kiristäjä, älkääkä edes syökö sellaisen kanssa. Jumala tuomitsee ulkopuolella olijat."

Kysymys on siis seurakunnan varjelemisesta sääntöjä rikkoneiden entisten jäsenten haitalliselta vaikutukselta. Toisaalta karttamisella halutaan saada eronnut tai erotettu palaamaan takaisin seurakuntaan. Leinosen mukaan näin tekeekin jopa joka toinen entinen jäsen.

Koska Jehovan todistajat elävät hyvin erillään yhteiskunnasta, pitää ulkopuolelle jääneen aloittaa kaikki alusta. Erotetut kuvaavat sitä, kuin olisi muuttanut toiseen maahan, toiseen kulttuuriin, vailla minkäänlaisia kontakteja. Todistajat eivät äänestä, eivät suorita asepalvelusta, eivätkä kannusta koulutukseen. Moni eronnut katuukin nyt vanhempana, että on nuoruudessaan jättänyt koulut kesken voidakseen keskittyä täysipainoisesti todistajuuteen.

Jehovan todistajista eronneet ovat viime vuosina aktivoituneet muun muassa osoittamaan mieltä uskonyhteisön kesätapahtumien, konventtien ulkopuolella. Lisäksi he ovat perustaneet vertaistukea tarjoavan Toipumisapu Kartetut -yhdistyksen.

Toimittaja: Hanna Juuti
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaisjournalismi