yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Pentutehtaat

Pentutehtaat kasvattavat pahimmillaan koiranpentuja häkeissä. Pennut vieroitetaan liian aikaisin, että emo ehtisi synnyttää mahdollisimman paljon.

 Lisätietoja

SILMINNÄKIJÄ:
PENTUTEHTAAT

YLE TV2 ma 24.1.2011 klo 22.05

Koirien pentutehtailu on raakaa bisnestä, jossa voittoa maksimoidaan eläinten hyvinvoinnin kustannuksella. Se saavutetaan parhaiten vierottamalla pennut mahdollisimman pian emostaan.

Pentuja tuotetaan tehdasmaisissa olosuhteissa myös Suomessa, mutta viime aikoina tuonti Virosta on lisääntynyt. Virosta on tullut keräysmaa, jonne pennut tuodaan autojen peräluukuissa muun muassa Latviasta, Liettualta ja Venäjältä.

- Kukaan ei tiedä, minkälaisista emoista ja oloista eläimet on lähtöisin ja miten siellä niiden terveydentilaa tarkkaillaan ja miten niitä hoidetaan, toteaa Mira Ekholm, Rekku Rescue ry:n puheenjohtaja.

Nälkiintyneet ja sairaat pennut matkustavat tuhansia kilometrejä välittäjille vain muutamien viikkojen ikäisinä, kun niiden pitäisi vielä olla emonsa vierellä.

Silminnäkijä vieraili muun muassa virolaisen pentuvälittäjän luona. Talo oli täynnä koiria, kissoja ja jyrsijöitä. Pentujen emoa ei ollut paikalla tai sitä ei haluttu näyttää. Huonossa kunnossa olleilla pennuilla ei ollut papereita, eikä pentujen alkuperästä saatu muutenkaan tietoa. Hinta oli noin 80 euroa pennulta. Suomessa samasta pennusta pyydetään 300-600 euroa.

Virolainen eläinlääkäri Jaak Jõks on nähnyt vuosien varrella työssään pentutehtailun uhreja ja sen, miten se vaikuttaa pentujen terveyteen. Hän on törmännyt erityisesti suosittuihin pieniin rotuihin, kuten chichuahuan ja yorkin pentuihin.

- On ihmeteltävää, että sellaiset pienet rodut kantavat niin paljon loisia. Niiden kunto voidaan rinnastaa kadulta löydettyyn pentueeseen, joka on ollut sellaisissa olosuhteissa, jossa loisia voi saada, eläinlääkäri Jaak Jõks hämmästelee.

Espoolainen koirien välittäjä on tuonut pentuja Suomeen Virosta jo useiden vuosien ajan. Kertaakaan häntä ei ole pysäytetty rajalla. Tulli ei voi tarkistaa ketään rajalla ilman vahvaa epäilyä rikoksesta. Välittäjien toiminta voi jatkua niin kauan kuin ne täyttävät edes niukasti lain vaatimukset.

Ohjelman koirapäähenkilöitä ovat Mimosa, Lilli ja Obelix. Jokainen niistä on kärsinyt pentutehtailusta.

Toimittaja: Nina Malmberg
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta

 

Suomeen tulee paperittomia pentuja paljon Virosta, jonne ne on tuotu esimerkiksi Venäjältä tai muualta Baltiasta.