Häpäisevä ase
SILMINNÄKIJÄ:
HÄPÄISEVÄ ASE
YLE TV2 ma 17.1.2011 klo 22.05
- Kun raiskaamme tyttöjä, tungemme heille suuhun kangasta, niin etteivät he pysty huutamaan. Toiset pitelevät tyttöä paikallaan sen aikaa, ja sitten on seuraavan kaverin vuoro. Kun kaikki ovat raiskanneet, lähdetään pois.
Näin kuvaa kongolainen, entinen kapinallissotilas Alain Kasharu. Raiskaukset ovat sodankäynnissä ase siinä kuin perinteisetkin aseet. Kuitenkin vasta viime vuosina asia on tehty näkyväksi.
Aiemmin naiset olivat itsestään selvää sotasaalista, mutta nykyään konfliktin aikana tehty raiskaus on määritelty sotarikokseksi - ainakin periaatteessa. Asenteet muuttuvat kuitenkin hitaasti. YK:n turvallisuusneuvosto julisti raiskauksen sotarikokseksi vasta vuonna 2008.
Raiskaamalla vihollisen vaimot ja tyttäret saadaan aikaan väkivallan lisäksi häpeä, joka halvaannuttaa yhteisön. Tytöt eivät kelpaa enää naimisiin ja raiskauksista syntyneet lapset eivät kelpaa yhteisöön. Naisia ja lapsia raiskataan julkisesti heidän perheidensä edessä.
Silminnäkijä esittää hollantilaista alkuperää olevan dokumentin Kongon Demokraattisesta Tasavallasta. YK:n erityisedustaja Margot Wahlström on kutsunut maata myös "maailman raiskauspääkaupungiksi".
Kongo on ollut sotatilassa 90-luvun puolivälistä lähtien. Siellä toimii yli 60 aseellista ryhmää. Raiskauksiin ovat syyllistyneet ennen muuta kapinallisjoukot, mutta myös armeijan sotilaat. Nyt Kongon armeija yrittää kitkeä raiskauksia sotilaiden ase-arsenaalista, mutta perinne on sitkeässä.
Huonoin tilanne on Pohjois-Kivun maakunnassa, jossa paikoin jopa 90 prosenttia naisista on raiskattu. Joukkoraiskauksista tulee uutisia tasaiseen tahtiin. Viime vuonna YK:n arvion mukaan Kongon itäosissa tehtiin 15 000 raiskausta.
Vaikka tilanne vaikuttaa hyvin synkältä, ohjelma antaa myös toivoa. Armeija yrittää kitkeä raiskauksia, koska on tajuttu, että ilman sitä yhteiskuntaa ei rakentaa rauhan aikana. Lisäksi vapaaehtoisjärjestöt ja kirkko tukevat niitä, jotka haluavat muuttaa tapansa.
Omat pahat teot ovat alkaneet piinata myös Alain Kasharua. Hän haluaa tehdä sovinnon yhden raiskaamansa naisen kanssa. Ohjelmassa nähdään heidän tunteikas kohtaamisensa. Uhri saa kerrottua, kuinka raiskaus tuhosi hänen elämänsä, mutta hän haluaa silti antaa anteeksi.
Alkuperäismateriaali: Ifproductions, Alankomaat
Ohjaajat: Ilse van Velzen ja Femke van Velzen
Suom.toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi