Syntynyt saastaiseksi
Rotansyöjänaisia. Rotansyöjiksi sanottu ihmisryhmä on kaikkein halveksituin kastilaitoksessa.
SILMINNÄKIJÄ:
SYNTYNYT SAASTAISEKSI
YLE TV2 ma 31.1.2011 klo 22.05
Ihmisoikeussopimukset määrittelevät, että ketään ei saisi sortaa syntyperän tai rodun perusteella. Yksi räikeimpiä syrjintämuotoja on edelleen kastilaitos. Se on virallisesti kielletty, mutta käytännössä voi hyvin.
Silminnäkijä vierailee Nepalissa, joka on yksi maailman köyhimmistä valtioista. Ohjelmassa seurataan miten selviytyvät elämässään he, jotka on jo syntyperän perusteella määritelty "saastaisiksi".
Intian ja Kiinan välissä oleva Nepal elää suurta yhteiskunnallista murrosta. Maasta tuli kaksi vuotta sitten tasavalta, kun yli 200 vuotta hallinnut hindumonarkia kukistui verisessä sisällissodassa. Kommunistiset maolaiskapinalliset saivat tukea ennen muuta kastilaitoksen syrjimiltä alimmilta kasteilta.
Kastilaitoksen syrjimistä ryhmistä käytetään yleisnimitystä dalit. He ovat määritelmästä riippuen joko alakastisia tai kastittomia. Joka tapauksessa heitä pidetään saastaisina, henkilöinä joihin ei saa koskea, siis koskettamattomina.
-Ihmiset ovat vihdoin alkaneet oppia tuntemaan itsensä. Ennen Kalikotin alueen dalitit eivät pitäneet itseään edes ihmisinä. Ympäristön arvot olivat sellaiset, etteivät he kyenneet ymmärtämään ihmisarvoaan, sanoo toimittaja Dipendra Rokaya.
Ohjelmassa seurataan toimittajan juttumatkaa syrjittyjen dalitien asuttamalle alueelle Kalikotiin, Länsi-Nepalin vuoristoon. Alue oli maolaiskapinallisten ydinaluetta vuonna 2006 päättyneessä sisällissodassa.
Vielä alempana arvoasteikossa ovat toisella puolella Nepalia, etelän tasangoilla asuvat Musarit ei "rotansyöjät". Heiltä puuttuu ihmisarvo edelleen. Musarit elävät vielä maattomina täydessä riippuvuussuhteessa yläkastisiin maanomistajiin ja grillaavat ravinnokseen rottia. Musarit ovat menettäneet toivonsa valtapolitiikkaan astuneisiin maolaisvasemmistolaisiin kuten muihinkin politiikan pelureihin. Nyt he tukeutuvat kansalaisjärjestöjen apuun.
-Maolaiset lupasivat meille maata, mutta nyt he eivät enää välitä. Emme ole saaneet mitään ja olemme pettyneitä. Onneksi kansalaisjärjestö tuli ja tarjosi koulutusta ja henkilöllisyystodistukset, mistä olemme kiitollisia", valittaa maatyöläinen Foguni Musahar.
Syrjittyjen kastien aseman parantuminen on epävarmaa, kun koko maa on luisumassa kaaokseen ja rauhanprosessi on vaarassa. Perustuslakia ei ole saatu aikaan, eikä maalla ole ollut pääministeriä puoleen vuoteen. YK on vetämässä rauhanturvaajiaan pois, ja etniset ryhmät vaativat itsehallintoa.
- Nepalista on pikkuhiljaa tulossa epäonnistunut valtio, siinä tapauksessa se olisi toinen Afganistan. Jotain on tehtävä nyt, sanoo K.B. Rokaya Nepalin ihmisoikeusneuvostosta.
Osa alakastisista on paennut kastisyrjintää kääntymällä kristinuskoon. Suomen Lähetysseuralla on useita projekteja, joilla pyritään helpottamaan kastisyrjinnän kohteeksi joutuneiden elämää.
Syntynyt saastaiseksi -ajankohtaisreportaasi pureutuu Nepalin sekasortoiseen tilanteeseen alakastisten ja saastaisina pidettyjen näkökulmasta. Miten nuoren tasavallan tulisi määrittää itsensä tämän kaiken keskellä, jotta demokratia voittaisi kastisorron?
Toimittaja ja kuvaaja: Heidi Lipsanen
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaistoiminta, yhteistuotannossa Moscas Productions Oy:n kanssa
Maolaispoliitikko Prakanda pitää puhetta kastilaitoksen sortamille kyläläisille Kalikotin alueella Länsi-Nepalin vuoristossa.