yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Markkinadiktatuuri

Ovatko euroa pelastavat poliitikot vastuussa markkinoille enemmän kuin äänestäjille?

 

SILMINNÄKIJÄ:
MARKKINADIKTATUUR
I

YLE TV2 ma 14.2.2011 klo 22.05

EU-maat rimpuilevat parhaillaan rahamarkkinoiden otteessa. Pitkälti juuri markkinoiden vaatimuksesta EU-maat käyvät velkojen ja vajeiden kimppuun säästöillä ja leikkauksilla. Valtiot kilpailevat myös keskenään kustannusten ja verotuksen alentamisessa.

Silminnäkijä paneutuu ajankohtaiseen eurokriisiin kysymällä, onko nykyiselle menolle vaihtoehtoja.

Neljä ranskalaista taloustieteilijää laati viime syksynä "tyrmistyneiden taloustieteilijöiden manifestin". Se arvostelee nykyistä yhden totuuden talousoppia. Vallalla oleva toimintamalli sai muotonsa pitkälti Ronald Reaganin ja Margaret Thatcherin aikoina. Se vaatii valtion ja julkisen sektorin supistamista, yksityistämistä, joustavia työmarkkinoita ja pääomamarkkinoiden vapautta.

Markkinatalouden pitäisi oikaista virheensä itse. Käytännössä olemme nyt tilanteessa, jossa ajaudutaan kriisistä ja kuplataloudesta toiseen. Rahamarkkinoiden valta on kasvanut siinä määrin, että ministerit ja poliitikot ovat äänestäjien sijasta vastuussa kasvottomille rahamarkkinoille.

Vaihtoehtojen haku on käynnissä ja ranskalaismanifesti on vain yksi yritys saada tilanne demokratian ja poliittisten päättäjien hallintaan. Silminnäkijän tarkastelee asiaa Euroopan mittakaavassa ja käytännön esimerkeillä Portugalista ja Tshekistä.

Toimittaja: Eero Ojanperä
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaistoiminta