yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

IKEAn veroihme

Ikean menestyksen yksi salaisuus on taitava verosuunnittelu.

SILMINNÄKIJÄ:
IKEAN VEROIHME

YLE TV2 ma 28.2.2011 klo 22.05

Ikean huonekalut ovat tehneet hämmästyttävän maailmanvalloituksen. Ruotsi on ylpeillyt yhtiöstä, jossa tosin ruotsalaisuus on jo kauan sitten loppunut sinikeltaiseen pintaväriin.

Kuukausi sitten Ruotsin SVT:n tutkiva ohjelma Uppdrag Granskning paljasti uusia tietoja Ikean mutkikkaista omistusjärjestelyistä. Silminnäkijä esittää tuoreeltaan ohjelman puolituntisena koosteena.

Ikean kasvun yksi salaisuus on pitkälle viety verosuunnittelu. Sen tuloksena miljardien eurojen omaisuus on päätynyt tähän asti salaisina pysyneisiin veroparatiisisäätiöihin.

Yhtiön perustaja Ingvar Kamprad, 84, ei ole missään vaiheessa luopunut vallasta Ikeasta, toisin kuin on aiemmin väittänyt. Puuttuva lenkki Ikea-konsernin ja Kampradin välillä ovat nyt paljastuneet säätiöt, joiden kautta Kamprad hallitsee Ikean tavaramerkkiä.

Tavaramerkin haltijalle tilitetään kaikesta myynnistä kolme prosenttia ohi verotuksen tekijänoikeuskorvauksina. Korvaus koskee kaikkea myyntiä, jokaisesta Billy-hyllystä aina sämpylöihin. Tekijänoikeusmaksujen tilitys merkitsee että Ruotsissa valtio menettää joka vuosi noin 100 miljoonaa kruunua eli noin 11 miljoonaa euroa.

- Ikeassa on kuolemansynti maksaa veroja yhtään enempää kuin on ehdottomasti pakko, sanoo Johan Stenebo. Hän on toiminut pitkään Ingvar Kampradin läheisenä avustajana.

Kamprad itse muutti verotussyistä jo 1970-luvulla pois Ruotsista. 1980-luvulla yhtiön emoyhtiön kotipaikka siirrettiin Hollantiin. Ikea ei ole ollut siis vuosiin ruotsalainen yhtiö, vaikka ruotsalaisuus elää vahvana brändissä ja tuotteissa. Ikea ei ole toiminut lain vastaisesti verosuunnittelussaan.

- Meidän kaikkien pitää maksaa veroja saadaksemme teitä ja kouluja. Pidän vapaamatkustamista moraalisesti ongelmallisena, sanoo Stenebo. Hänen mukaansa asiasta ei koskaan Ikeassa keskusteltu, koska omistukseen liittyvät asiat olivat Ikeassa tabuja.

Ohjelmasta syntyi Ruotsissa kohu. Se toi Uppdrag Granskningin toimitukselle ennätysmäärän palautetta. Ruotsalaisia ei suututtanut niinkään se, että Ingvar Kamprad on piilottanut miljardeja veroparatiiseihin. Enemmän suututti se, että arvostetun suurmiehen toiminta oli kritiikin kohteena.

- On kuin olisimme loukanneet jotain sukulaista, kuvasi toimittaja Magnus Svenungssonin ohjelman jälkeistä palautetta.

Toimittajat: Magnus Svenungsson ja Lars-Göran Svensson
Alkuperäismateriaali: SVT, Uppdrag Granskning
Suom.toteutus: Hannele Valkeeniemi
YLE Ajankohtaistoiminta

 
Ingvar Kamprad ei ole koskaan tosiasiassa luopunut vallasta Ikeasta

Uuden Ikea-myymälän avajaiset viime vuonna Berliinissä. Ikea toimii 38 maassa.