yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Irti internetistä!


Kiinassa on jo nyt eniten netinkäyttäjiä maailmassa.

SILMINNÄKIJÄ:
IRTI INTERNETISTÄ!

YLE TV2 ma 14.3.2011 klo 22.05

Nettiriippuvuus - eli pakonomainen tarve olla vuorovaikutuksessa internetin välityksellä - leviää maailmalla sitä mukaa kun netinkäyttäjien määrä kasvaa. Erityisen alttiita riippuvuudelle ovat nuoret.

Voimakkaan talouskasvun Kiinassa ongelmat ovat tulleet yhteiskunnan eteen nopeammin kuin monessa muussa maassa. Koska Kiina on valtava maa, sillä on suurista elintasoeroistaan huolimatta jo nyt eniten netinkäyttäjiä maailmassa, eli noin 250 miljoonaa. Kiinalaisten arvioiden mukaan kymmenesosa nettiä käyttävistä nuorista kärsii nettiriippuvuudesta.

Kiinassa on perustettu erityisiä vieroitusklinikoita nettiaddikteille. Ne ovat kuuluisia kovista menetelmistään. Silminnäkijä esittää ranskalaista alkuperää olevan ohjelman, jossa päästään vierailemaan sotilassairaalassa sijaitsevalla klinikalla.

Vieroitushoitoa voi kuvata myös eräänlaiseksi uudelleenkoulutusleiriksi. Ne kestävät jopa useita kuukausia. Ohjelman keskeinen osa on mm. liikunta. Tiukka kuri on monille henkisesti hyvin raskasta.

- Olen ollut täällä lähes neljä kuukautta, ja tunnen tulevani yhä pahemmin hulluksi, kuvaa vieroituksessa oleva Hainan.

Vielä toissavuonna sähköshokkien käyttö oli yksi hoitomuoto vieroituksessa. Sen jälkeen kun kaksi teiniä kuoli, sähköshokit kiellettiin nettivieroituksessa. Sähköshokit ovat herättäneet paljon keskustelua nettiaddiktion hoitomuodoista.

Yksi syy, miksi nettiriippuvuus on noussut ongelmaksi, on Kiinan yhden lapsen politiikka. Perheen ainoat lapset saavat keskiluokkaisissa perheissä tahtonsa läpi ja heistä kasvaa pikku keisareita. Nettiriippuvuusongelmat ovat nostaneet esiin myös keskustelun vanhemmuudesta.

Alkuperäismateriaali: Vol de Nuit, Ranska
Ohjaaja: Ann Loussouarn ja François Thouron

Suom.toteutus: Eero Ojanperä
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta