yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Elämää köyhänä

Köyhän tuloilla arkipäivä on jatkuvaa venytystä.

Lue:
Ohjelmassa käytetyt viikko budjetit
Sosiaaliturva ei vastaa ajan vaatimuksiin
Köyhyys pakottaa tinkimään jo perustarpeista
Tilastoja pienituloisten lukumääristä
Tilastoja ikääntyneiden pienituloisuudesta

 

SILMINNÄKIJÄ:
ELÄMÄÄ KÖYHÄNÄ

YLE TV2 ma 21.3.2011 klo 22.05

Suomessa on 700 000 köyhää. Heidän asemansa on yksi tulevien eduskuntavaalien ydinkysymyksiä.

Mistä kaikesta pitää luopua, jos käytettävissä on vain murto-osa keskimääräisistä tuloista? Miten köyhyysrajan alapuolella selviytyy? Voiko keskiluokkainen ja keskituloinen ihminen ymmärtää, millaista on kitkuttaa köyhän tuloilla?

Silminnäkijä halusi saada uudenlaisen näkökulman köyhyyteen ja pyysi kolmea erilaista ihmistä köyhyyskokeeseen.

EU:n köyhyysvuoden projektipäällikkö Anna Keto-Tokoi, elämäntaidon valmentaja Sanna Mämmi ja Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala elivät viikon köyhyysrajan alapuolella. Heille annettiin käyttöön tulot, jotka vastaavat kaupan kassan, takuueläkeläisen ja toimeentulotuen saajan ansioita.

Viikon kokeen yksi tulos oli se, että köyhyysrajan alapuolella selviää vain hyvillä arkielämän perustaidoilla. Pitää osata olla suunnitelmallinen, järjestelykykyinen ja pitää osata tehdä itse ruokaa. Jos arkipäivän perustaitoja ei ole, köyhänä toimeen tuleminen on hyvin vaikeaa. Kaikista ei ole köyhiksi.

- On aivan tavattoman tärkeää se, että sellaiset ihmiset niin kuin minä, jollakin lailla edes koettaisivat saada jonkin kalpean harmaan kirjavan aavistuksen siitä, minkälaista muunlaista todellisuutta tässäkin maassa on, maailmasta nyt puhumattakaan, arvioi Turun piispa Kaarlo Kalliala.

Köyhyysviikko tarkoitti käytännössä sitä, että piti kävellä paljon. Piti luopua pyykinpesuaineesta, hiusten leikkaamisesta, ja ystävien tapaamisesta. Silti viikko pienillä tuloilla ei ollut mahdoton, koska jokainen heistä tiesi, että seuraava viikko olisi jo erilainen. Edessä ei olisi sitä seuraava ja sitä seuraava ja sitä seuraavaa viikkoa pienillä tuloilla.

Köyhyysviikko antoi häivähdyksen siitä, millaista arvottomuutta ja syyllisyyttä köyhänä eläminen voi merkitä. Suklaalevyn ostamisestakin tuli ongelma, sanoo projektipäällikkö Anna Keto-Tokoi:
- En voinut ostaa suklaalevyäkään ilman, että tuli syyllinen olo. Joutui miettimään, että mistä mä nyt sitten pihistän, että saan kurottua sen suklaalevyn umpeen.

Eikä toimeentulotuella voi oikeasti tulla toimeen, sanoo Turun arkkihiippakunnan piispa:

     - Tuntuu, että olen koko ajan rakentamassa mahdotonta yhtälöä. Että loppujen lopuksi siitä, mistä ei voi luopua, on myös luovuttava.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) maaliskuun alussa julkaiseman selvityksen mukaan Suomessa perusturvan taso on matala, eikä se riitä edes kohtuulliseen minimikulutukseen. Suomessa perusturvan taso on jäänyt jälkeen yleisestä ansiokehityksestä.

Toimittaja: Tiina Merikanto
Tuottaja:    Hannele Valkeeniemi
Tuotanto:   Yle Ajankohtaistuotanto

 

Köyhyysvuoden projektipäällikkö Anna Keto-Tokoille köyhän tuloilla eläminen merkitsi mm. puuronkeittoa.