yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Operaatio merirosvo

Miinalaiva Pohjanmaa kyntää Adeninlahtea vielä huhtikuun loppupuolelle asti.


SILMINNÄKIJÄ:
OPERAATIO MERIROSVO

YLE TV2 ma 28.3.2011 klo 22.05

Suomalaiset ovat mukana taistelemassa Somalian merirosvoutta vastaan sekä maalla että merellä. Merellä partioi miinalaiva Pohjanmaa osana eurooppalaista Atalanta-rauhanturvaoperaatiota. Samaan aikaan suomensomalialaisen Hanad Mussen johdolla taistellaan merirosvoutta vastaan maissa. Hän johtaa projektia, jossa pyritään estämään Puntmaan nuoria miehiä päätymään merirosvoiksi. Heille tarjotaan tilalle mm. koulutusta.

Silminnäkijä seuraa kumpaakin projektia. Samalla kysytään, mitä hyötyä niistä on, ja ratkeaako merirosvous maalla vai merellä?

Sotalaivaoperaatio on ollut käynnissä Adeninlahdella vuodesta 2008, mutta merirosvous on sinä aikana vain lisääntynyt. Parhaillaan noin 30 laivaa on kaapattuna.

Miinalaiva Pohjanmaa saapui helmikuun alussa osaksi Atalanta-operaatiota turvaamaan ruokakuljetuksia Adeninlahdella. Käytännössä jo ensimmäinen saattotehtävä osoitti projektin ongelmat: mistä voi tietää, turvaako suomalainen miinalaiva itse asiassa laittomasti kalastavia ulkomaisia aluksia.

Silminnäkijän kuvausryhmä oli paikalla, kun Pohjanmaa saattoi eteläkorealaisen Golden Wave -kalastusaluksen Mombasaan. Alus oli paikallisten arvioiden mukaan kalastamassa alueella laittomasti, kun merirosvot kaappasivat sen. Miinalaiva Pohjanmaan päällikkö, komentaja Mika Raunu ei ollut tietoinen, että kyseessä oli mahdollisesti laiton kalastusalus. He toteuttivat vain saamansa kansainvälisen saattopyynnön.

Kun alus tuli Mombasaan, sitä oli vastassa raivostunut joukko kenialaisia. Ulkomaiden, lähinnä Etelä-Korean, Kiinan ja Thaimaan, alusten laiton kalastus suututtaa ankarasti paikallisia asukkaita, koska se vie mahdollisuuden elantoon. Tämä on yksi syy, joka synnyttää merirosvoutta.

Samaan aikaan kun Pohjanmaa oli merellä, Salossa asuva 30-vuotias Hanad Musse oli Somalian Puntmaassa vetämässä toisenlaista operaatiota. Hän johtaa projektia, joka yrittää saada nuoret pysymään pois merirosvouksesta. Hanad Musse on itse kotoisin Gardhon kaupungista, joka yksi Puntmaan "merirosvokaupungeista".

- Kyläläiset ovat saaneet tarpeekseen näistä merirosvoista. Se pilaa alueen mainetta, ja nyt lapsetkin haluavat olla merirosvoja, hän sanoo.

Hanad Mussen vetämän projektin päärahoittaja on tähän asti ollut Libyan johtaja Muammar Gaddafi. Projektin tulevaisuus on nyt epäselvä, mutta joka tapauksessa jo tähän mennessä on koulutettu noin nelisenkymmentä nuorta. Koulutus on tärkein keino, jolla yritetään kannustaa muuhunkin ammattiin kuin merirosvouteen.

- Afrikkalaiset ja somalialaiset kysyvät, miksi maailma ei tee mitään laittomille kalastajille ja ongelmajätteiden dumppaajille. Niin kauan kuin se jatkuu, jatkuu myös merirosvous, sanoo Hanad Musse.

Myös tunnettu merirosvojen kanssa neuvotteluja käyvä koordinaattori Andrew Mwangura on sitä mieltä, että ongelmat pitää ratkaista poliittisesti ja ennen kaikkea maissa.

- Ongelma ei ole merellä, vaan se on maissa, sanoo Mwangura.

Toimittaja: Wali Hashi
Kuvaaja: Onni Koivisto
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta

Wali Hashi palasi entiseen kotimaahansa katsomaan kuinka hänen nykyinen kotimaansa Suomi taistelee merirosvoutta vastaan.