Hyvät, pahat ja pizzat
Palkkionmetsästäjä selvitti pizzerioiden villissä lännessä Salossa, mistä halpapizza on tehty.
SILMINNÄKIJÄ:
HYVÄT, PAHAT JA PIZZAT
YLE TV2 ma 4.4.2011 klo 22.05
Ihmiskauppaa, rahapesua, terrorismin tukemista ja veropetoksia, siinäkö ovat täytteet halpaan lounaspizzaan?
Matkailu- ja ravintoalan edunvalvontajärjestö MaRa on viime aikoina lanseerannut väitteen, että alle kuuden euron hintaan ravintolasta myytävää italianeinestä ei ole valmistettu puhtain jauhoin, koska se on käytännössä kannattamatonta bisnestä. TV2:n Silminnäkijä lähetti palkkionmetsästäjänsä Salon kaupunkiin ottamaan selvää väitteen paikkansapitävyydestä. Syntyi pizzawestern Hyvät, pahat ja pizzat, jossa kurkistetaan juuston alle, otetaan selvää täytteistä ja pikaravintolayrittäjän arjesta.
Pienet kebab-pizzeriat ovat usein maahanmuuttajien perustamia ja pyörittämiä perheyrityksiä. Asenteena tuntuu olevan pitkät työpäivät seitsemänä päivänä viikossa. Kaikki tehdään itse, yrittäjyydestä ollaan ylpeitä ja toiminnan mustamaalaaminen koetaan rasistiseksi.
Verottajan näkökulma paljastaa ravintola-alalla vallitsevan villin lännen: vuosina 2003-2010 tehdyistä yli 800 verotarkastuksesta tehdyt tilastot kertovat, että 45 prosentilla tutkituista yrityksistä havaittiin harmaata taloutta. Toisaalta harmaan talouden sektorilla ravintola-alan yhteiskunnalle aiheuttama haitta on vähäinen, ainoastaan alle 2 prosenttia koko harmaan talouden kakusta.
Ovatko kassakoneet kiinni seinässä? Saako asiakas kuitin? Häärääkö kyökin puolella orjatyövoimaa?
Toimittaja: Esa Silander
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta
TÄSMENNYS 6.4.2010
Hyvät, pahat ja pizzat -ohjelmassa esitetty väite että Salon poliisi
epäilisi Rodos-kebabin omistajaa tuhopoltosta oli epätarkka. Salon poliisi
tutkii yhä tapausta tuhotyönä, mutta tutkimusten tässä vaiheessa
syyllisyysepäilyä ei voida kohdistaa tiettyyn henkilöön.
Mistä on halpapizza tehty?