yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Tuhon jälkeen


Viikko tsunamin jälkeen raivaustyöt olivat päässeet hädin tuskin alkuun.

Japanese translation for the program (pdf)
huom. toimitus ei vastaa mahdollisista käännösvirheistä

SILMINNÄKIJÄ:
TUHON JÄLKEEN

YLE TV2 ma 11.4.2011 klo 22.05

      - Ihan kuin tämä olisi unta. En voi uskoa tätä todeksi. Tulevaisuudesta ei minulla ole nyt aavistustakaan, kuvaa tunnelmiaan japanilaisnainen evakuointikeskuksessa.

Ylen ulkomaantoimittaja Katri Makkonen aloitti matkansa tsunamirannikolla tasan viikko tuhon jälkeen. Kuvausryhmän matka kulki pohjoisesta kohti etelää ja tuhon laajuus selvisi sitä mukaa kun matka eteni. Matkalta tallentui ainutlaatuista silminnäkijakuvausta mittaamattomasta tuhosta. Tässä laajuudessa tuhoaluetta ei ole toistaiseksi päästy näkemään Suomessa.

Ensimmäinen kohde oli pieni Nodan kylä, jossa eloonjääneet kaivoivat omaisuutensa rippeitä kotinsa raunioista.

     - 50 vuotta tultiin pienin askelin eteenpäin. Saimme oman talon ja sitten kaikki meni, hetkessä, kertoo Kitadan pariskunta.
He asuvat nyt evakuointikeskuksessa, aivan niin kuin sadattuhannet kotinsa menettäneet japanilaiset.

Makkonen, kuvaaja Ivar Heinmaa ja tulkki Ayako Nakata kiersivät tuhoutuneita kaupunkeja, tapasivat ihmisiä evakuointikeskuksissa ja kuulivat tarinoita, jotka maailman uutisissa jäivät Japanin ydinvoimalatuhon varjoon.

Joka päivä kuvausryhmä ajatteli, ettei tuho voisi enää pahemmaksi muuttua, mutta joka päivä se silti paheni. Kokeneelle sotakuvaajalle Ivar Heinmaalle tuho toi mieleen Tshetshenian pääkaupungin Groznyin sodan jälkeen.

Kaiken tuhon keskellä kodittomaksi jääneet japanilaiset jakoivat järkyttävät tarinansa ilman suuria tunteenpurkauksia. Julkisuudessa on ihailtu japanilaisten tyyntä asennoitumista tuhon edessä. Kuitenkin ainakin rouva Kitada arvioi, että sydämessä ihmiset surevat, vaikka ulospäin näyttävätkin iloista ilmettä.

Kesennuman kaupungissa kotinsa raunoilla yksi haastateltavista pohti ääneen, miten uskaltaisi kertoa äidilleen sisarensa kuolemasta.

Japanin tsunamirannikko on 400 kilometriä pitkä. Vesimassat veivät kodin sadoilta tuhansilta, hengen kymmeniltä tuhansilta.

    - Minä olen syntynyt toisen maailmansodan jälkeen, mutta minua vanhemmat sanovat, että tuho on sotaa pahempi, sanoo Kesenuman kaupungin evakuointikeskuksessa rouva Yasue Suzuki.

Silminnäkijä-raportissaan Makkonen päästää ääneen ihmiset, jotka ovat menettäneet kotinsa, tai menettäneet läheisensä ja joiden elämä ei koskaan enää palaa ennalleen.

Toimittaja: Katri Makkonen
Kuvaaja:     Ivar Heinmaa
Tuottaja:    Hannele Valkeeniemi
Tuotanto:   YLE Uutis- ja ajankohtaistoiminta


Evakuointikeskukseen saatiin sähköt vasta viikko tuhon jälkeen.