yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Soinin savotta

Soinin savotta seuraa vaalikamppailun hektistä viimeistä viikkoa.
 

SILMINNÄKIJÄ:
SOININ SAVOTTA

YLE TV2 ma 18.4.2011 klo 22.05

Hänen piti olla harmiton poliittinen vitsi. Hänen puolueensa piti olla historiaan tuomittu rähisijäpuolue. Toisin kävi.

Silminnäkijän "Soinin savotta" on reportaasi Timo Soinin ja perussuomalaisten viimeisestä vaaliviikosta. Loppusuoran suuri kysymys oli, pystyykö puolue lunastamaan voiton, jonka gallupit ovat jo etukäteen luvanneet. Toisin kävi tässäkin: puolue otti enemmän mitä gallupit lupasivat.

Toimittaja Juha Portaankorva kiersi Soinin mukana vaalitilaisuudesta toiseen Pohjanmaalta Savoon, Uudeltamaalta pohjoiseen. Matka oli samalla ajankohtaisreportaasi ns. Perus-Suomesta. Siinä tavataan kannattajia ja vaalityöntekijöitä, ehdokkaita ja tukiryhmäläisiä. Savotta päättyy vaali-iltaan, siihen kun kansa on puhunut.

Soinin suosion peruskivi on hänen puhelahjansa. Soini osaa kansanomaistaa ja kiteyttää asiansa, aivan kuten oppi-isänsä Veikko Vennamo aikoinaan. Rahvasta epävarmuus ahdistaa, turvallisuutta, järjestystä ja selkeyttä janotaan. Tähän tarpeeseen Soini vastaa.

Timo Soini on nykyisistä puoluejohtajista kokenein, ainakin politiikan vuosissa mitattuna. Ensi vuonna viisikymmentä vuotta täyttävä Soini on ollut politiikassa mukana 16-vuotiaasta lähtien. Lukiolaispoika liittyi Suomen Maaseudun Puolueen riveihin vuonna 1979 Veikko Vennamon karisman vetämänä.

SMP:n viimeisenä puoluesihteerinä Soini joutui hautaamaan rakastamansa puolueen. Raskaan tappion keskellä Soini sanoi lähtevänsä kasvattamaan perunoita. Elettiin vuotta 1995. Perunankasvatus kuitenkin jäi ja syntyi Soinin uusi rakkaus Perussuomalaiset.

Kului 15 vuotta ja vaatimaton muutaman prosentin kannatus muuttui gallupeita heiluttavaksi suosioksi. Soinin savotta on ollut pitkä ja raskas.

Miksi lähiöiden betonikennoissa ja maaseudun takametsissä elävät lähtivät Soinin taakse? Muutoshaluttomuus, solidaarisuuden väheneminen, arvojen koveneminen - syitä on monia. Monen perussuomalaisen arvoihin kuuluu vakiintunut, mukava elämä kotisohvalla, jolta avautuu virtuaalinen kansainvälisyys. He ottavat Soinin messun omakseen.

Toteutuuko vanha viisaus: populisti hiljennetään ottamalla hänet mukaan päätöksentekoon. Perussuomalaiset mainostaa itseään vaihtoehdoksi. Löytyykö väitteelle enää katetta? Onko puolue tienhaarassa, muuttuuko linja?

Miten Soini onnistuu paimentamaan uutta eduskuntaryhmäänsä? Miten lähiöiden kannattajat, perusvennamolaiset ja kravattikaulaiset oikeistomaisterit sopivat samaan pöytään? Jos et ole puolellani, olet minua vastaan -linja tuskin enää kantaa.

Soini on todennut hevosmiestermejä käyttäen, että perussuomalaisia on ajettava rautakuolaimilla.

Ovatko Soinin periaatteet kaupan, jos hallituspaikkaa tarjotaan. Onko hänestä kompromissin tekijäksi?

Toimittaja: Juha Portaankorva
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta