yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Oranssin myrkyn lapset

Vietnamin sota ei ole edelleenkään ohi. Myrkyt jatkavat elämäänsä.

SILMINNÄKIJÄ:
ORANSSIN MYRKYN LAPSET

YLE TV2 ma 16.5.2011 klo 22.05

Polttava napalm tai B-52 -pommittajan pudottamat hevosen kokoiset pommit eivät olleet Vietnamin sodan pirullisimpia aseita. Vasta sodan jälkeen alkoi paljastua, että USA:n ruiskuttamat kasvimyrkyt ovat jääneet vietnamilaisten riesaksi vuosikymmeniksi - ehkä pysyvästi.

Vietnamissa on ainakin kolme miljoonaa ihmistä, joita vaivaavat mitä moninaisimmat dioksiinijäämistä aiheutuneet sairaudet ja vammat. Sikiökuolemat ja keskenmenot ovat edelleen yleisempiä kuin muualla. Maahan syntyy vieläkin mm. jalattomia, kädettömiä tai muilla tavoin vammaisia lapsia, joita yhdistää amerikkalaistuote nimeltään Agent Orange.

Silminnäkijä esittää hätkähdyttäviä kuvia vietnamilaisista lapsista, joiden osalta Vietnamin sota ei ole edelleenkään ohi, vaikka myrkynkylvö loppui 40 vuotta sitten.

Yhdysvaltain sodanjohto oli 1960 -luvun alussa helisemässä viidakkosodan hallitsemien pohjoisvietnamilaisten joukkojen ja niitä tukevien Etelä-Vietnamin sissien kanssa. Vietnamilaiset etenivät sademetsien suojassa kuin kotonaan. USA:n terävä pää keksi, että jos tropiikin tiheä lehvistö tuhotaan, häviää viholliselta suoja. Vuosikymmenessä USA suihkutti Etelä-Vietnamiin ainakin 80.000.000 litraa sateenkaaren värein nimettyjä kasvintuhoaineita.

Myrkyt tappoivat luonnon ja pilasivat riisisadot. Myrkkyjen kiihdyttämät syöpäkasvaimet tappoivat jo sodan aikana tai pian sen jälkeen kymmeniä tuhansia myrkkypilvien alle jääneitä sotilaita ja siviilejä. Edelleen maassa ja vedessä muhivat dioksiinit etenevät ravintoketjussa ja siirtyvät ihmisiin kohtalokkain seurauksin.

      - Taistelin amerikkalaisia vastaan alueella, jolle ruiskutettiin lentokoneista outoa nestettä. Sodan jälkeen menin naimisiin. Ensimmäisen lapsemme synnytys oli normaali. Lapsemme kehitys oli kuitenkin hidasta. Myös toisella lapsellamme oli sama ongelma. Sairaalan tekemissä verikokeissa paljastui, että altistumiseni Agent Orange:lle on aiheuttanut lapsillemme kehitysvamman,  kertoo Truong Van Hue antaessaan ravintoliuosta betonilattialla holtittomasti heiluvalle Phi´lle,13, ja apaattiselle Thi Ha´lle, 9.

Silminnäkijän "Oranssin myrkyn lapset" -dokumentin pysähdyttävin vierailukohde on Ho Chi Minh Cityssä sijaitsevan Tu Du -lastensairaalan hiljainen huone. Sen hyllyillä oleviin lasipurkkeihin on koottu valikoima Agent Orangen runtelemia sikiöitä.
       - Tällaisia esiintyy vain maissa, joihin on ruiskutettu dioksiiniliuoksia, sanoo Agent Orange -vammaisten lasten osaston johtaja, tohtori Ngyuen Phi Phuong Tan.

Ohjelmassa tilittävät tuntojaan myös Vietnamin sodan amerikkalaiset veteraanit, jotka ovat palanneet takaisin sovittaakseen vietnamilaisille aiheutettuja kärsimyksiä.
     - Olin mukana valmistelemassa myrkkylentoja. Meille sanottiin, että oranssilla juovalla merkityissä tynnyreissä oli moskiittomyrkkyä malariaa vastaan. Myöhemmin paljastui, että aine oli dioksiiniliuosta, sanoo sotaveteraani Don Blackburn kyynelsilmin.

Vietnamin myrkkyuhrien liitto, VAVA on yrittänyt saada amerikkalaisilta myrkyn valmistajilta jo pitkään korvauksia, mutta turhaan. Myrkky-yhtiöt väittävät, ettei vammojen yhteydestä Agent Orangeen ole mitään näyttöä. Yhdysvaltain liittovaltion korkein oikeus oli viimeksi vuonna 2009 samaa mieltä.

Maailman suurin kemikaalivalmistaja Monsanto ja eräät muut myrkky-yhtiöt ovat kuitenkin korvanneet amerikkalaisille Vietnam -veteraaneille ja heidän perheenjäsenilleen Agent Orangen aiheuttamia vammoja ja sairauksia 180 miljoonalla dollarilla. Yhdysvaltain hallitus jatkaa pidättyväistä suhtautumistaan aiheuttamaansa myrkkytragediaan.

Agent Orange piinaa vietnamilaisia jo kolmannessa sukupolvessa. Tiedemiehet epäilevät, että Agent Orangen sisältämä dioksiini on saanut aikaan geneettisiä muutoksia ihmisissä. Jos epäily dioksiinin mutageenisyydestä osoittautuu todeksi, on USA:n Vietnamille aiheuttama kansallinen tragedia vailla loppua.

Toimittaja: Risto Vuorinen
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaistuotanto ja Editors OÜ


24-vuotias Ke Van Bac vammautui odotusaikana Agent Orange-kasvimyrkyn vaikutuksesta.