yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Oikeus aseeseen

Terrel Prude kääntyi asekriitikosta asemyönteiseksi.

Lisätietoja Yhdysvalloista

Lisätietoja Suomen aselaeista


SILMINNÄKIJÄ:
OIKEUS ASEESEEN

YLE TV2 ma 23.5.2011 klo 22.05

Koulusurmat ja joukkoampumiset ovat johtaneet Yhdysvalloissa reaktioon, jossa yhä useampi haluaa hankkia aseen itsepuolustusta varten. Suomessa koulusurmat johtivat vakavaan keskusteluun aserajoituksista, mutta Yhdysvalloissa trendi on toinen.

Silminnäkijä kävi selvittämässä, miten vuoden alun Arizonan joukkosurma on vaikuttanut asekeskusteluun. Vaikutus on selvä: aseiden myynti on lisääntynyt. Uusi voimakkaasti nouseva ostajaryhmä ovat naiset.

- Naiselle voi olla hyvin voimauttava kokemus, että voi olla aseen käsittelyssä parempi kuin mies, kuten asia usein onkin, toteaa naisten asekoulutusta järjestävä Olivia Schlichtling.

Myös julkinen aseenkanto on lisääntymässä. Se on vanha perustuslakiin sisältyvä oikeus, mutta viime vuosina sitä on alettu tietoisesti toteuttaa. Tällä hetkellä 45 osavaltiolta sallii näkyvän aseenkannon julkisella paikalla.

- Minulla on henkivakuutus, palovakuutus, autovakuutus, ja sitten tämä tämä henkivakuutus, jota kannan lantiollani, kuvaa vapaata aseenkantoa puolustava Jim Snyder.

Yksi syy osavaltioiden asevapauden lisääntymiseen on pelko siitä, että presidentti Barack Obama tekee aserajoituksia. Hän lupasi puuttua esimerkiksi aseen ostajien taustojen tarkistamiseen. Toistaiseksi mitään ei ole tapahtunut. Maaliskuussa Obama piti asiasta hyvin maltillisen puheenvuoron, mutta sekin johti heti uuteen ostoryntäykseen.

- Luulisi, että vakavien ampumatapausten jälkeen aseiden saantia ryhdyttäisiin paremmin säätelemään ja valvomaa, mutta on käynyt päinvastoin. Nykyään on entistä helpompi kantaa asetta, toteaa Colin Goddard. Hän toimii asekontrollia ajavassa Brady Campaign-järjestössä.

Goddardilla on omakohtaista kokemusta lepsusta asekontrollista. Hän kävi Virginia Tech-yliopistoa, kun mielenterveydeltään järkkynyt opiskelija ampui siellä 32 opiskelijaa. Goddard sai neljä osumaa, mutta selvisi vammoistaan.

- Jos aseet todella toisivat turvallisuutta, Yhdysvallat olisi maailman turvallisin maa. Se ei ole, hän muistuttaa.

Goddard havaitsi tapauksen jälkeen, kuinka helppoa on hankkia ase esimerkiksi asemessuilta ilman mitään virallisia hakemuksia tai taustojen tarkistusta. Yksityishenkilöt saavat käydä suoraa kauppaa keskenään. Aseliikkeet vaativat viralliset lupa-anomukset, joissa tarkistetaan mm. rikosrekisteri. Tosin tieto vakavista mielenterveyden ongelmista ei kaikissa osavaltioissa kulje poliisiviranomaisille lainkaan.

Suomessa aselupaa ei saa itsepuolustukseen. Yhdysvalloissa juuri turvattomuuden tunne on suurin syy asemyynnin viimeaikaiseen kasvuun. Kriitikoiden mukaan vaikutusvaltainen aseiden omistajien järjestö National Rifle Organization (NRA) lietsoo uhkakuvia, koska se lisää asemyyntiä.

Joka tapauksessa turvattomuus luo aseistautumisen kierteen: mitä enemmän aseita, sitä enemmän niitä päätyy vääriin käsiin. Ja mitä enemmän aseväkivaltaa, sitä enemmän pelkoa. Keskimäärin 34 ihmistä kuolee joka päivä aseväkivallan takia Yhdysvalloissa, siis yhden Virginia Techin koulusurman verran joka päivä.

Asevapauden puolustajat muistuttavat, että julkisuuteen ei yleensä pääse se, miten paljon aseilla on saatu ehkäistyä väkivaltaa. Suomalaista sukujuurta oleva Deborah Jane Andersson oppi erään murtovarkauden yhteydessä, kuinka suuri merkitys on kolmella sanalla: minulla on ase.

Toimittaja ja tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Kuvaaja: Janne Langen
Tuotanto: Yle Ajankohtaistuotanto


Naisille on suunniteltu nykyään omat pinkit mallistot.