yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Jari Hakkaraisen blogi


Kurkijoella Mielosen tila jäi Venäjälle, nyt sen navetan kivijalkaan on rakennettu pietarilaisten piilopirtti.


Karjala käy kaupaksi

Pohjois-Karjalassa Kesälahdella sijaitseva Litmasen tilalla ja Laatokan Karjalassa Kurkijoella Mielosen tilalla on paljon yhteistä. Saimaaseen kuuluvan Puruveden rannalla ja Laatokan rannalla kalastuksella oli tärkeä rooli maatalouden rinnakkaiselinkeinona. Nykyisin molemmat tilat ovat venäläisomistuksessa ja tulevaisuudennäkymät ovat vapaa-ajanvietossa.

Kauniista Karjalasta kahdella puolella rajaa on tullut hyvätuloisten venäläisten suosima loma-Karjala. Pietarista Kannakselle levinnyt huvilarakentaminen jatkaa leviämistään kohti Laatokan rantoja. 

Silminnäkijä- ohjelmassa Ruplaeliitin luottomies (19.10.2011), kiinteistökonsultti Jyrki Karjalainen kertoo, että Laatokan rannoilta nopeimmat sijoittajat ovat jo haalineet satojen hehtaarien pelto-omaisuuksia, joiden pilkkominen ja myyminen mökkitonteiksi on alkamassa.

- Tieyhteyden ja sähköjohdon päässä oleva luonnonkaunis tontti maksaa lähellä Pietaria jopa 250 000 euroa, Laatokan rannallakin on maksettu 150 000 euroakin.

 


Mielosilta jääneet työkalut muistuttavat suomalaisista asukkaista.
 

Suomesta halvemmalla
kuin Venäjältä

Tilanne tekee Suomen Karjalasta kiinnostavan. Vastaavaa infrastruktuuria ja rakentamisen tasoa on vaikea saavuttaa Venäjän puolella ainakaan yhtä edullisesti kuin Suomessa - puhumattakaan turvallisuudesta.

Venäläiset ovat hintatietoisia verratessaan vaihtoehtoja. Heille edullinen on meille kallis. Paikoin itärajan tuntumassa hinnat ovat karanneet yli suomalaisten maksukyvyn. Rahaa on siis tullut ja tulee heidän käyttäessään palveluja, eikä venäläisiä ole vapautettu kiinteistöverosta.

Paikoin itärajan tuntumassa venäläisten varallisuus on ylittänyt köyhempien suomalaisten sietokyvyn. Imatralla poliisi tutkii venäläisiin kiinteistöihin kohdistuvia asuntomurtoja ja tuhotöitä. Päätutkintalinjana on se, että tekijät ovat paikkakunnan omia poikia.

Yleinen ilmapiiri Kaakkois-Suomessakin on se, että jokaisella on oikeus kotirauhaan ja omaisuudensuojaan. Kuitenkin nimenomaan rajaseudun kansanedustajat haluavat puuttua kiinteistöjen myyntiin venäläisille. Puolueiden välillä ja sisällä on samaan aikaan ristivetoa, onko järkevää puuttua tuottoisiin maakauppoihin.

 


Kesälahdella Litmasten tilalla alkoi uusi aika petroskoilaisten pesänä.
 

Venäjän metsämaat
tulossa uusjakoon

Venäjällä ainoastaan peltomaata on myyty vapaa-ajan rakentamiseen. Hinnat ovat olleet ns. taulukkohintoja. Hintaan vaikuttaa etäisyys lähimpään kaupunkiin katsomatta siihen, onko paikka rannalla vai ei. Ne, joilla on ollut varaa ja suhteita, ovat toimineet nopeasti. Parhaat paikat on kertaalleen ostettu.

Metsämaata voi ainoastaan vuokrata, mutta Venäjällä valmistellaan myös metsäomaisuuden uusjakoa. Yksityisomistus tulee ennemmin tai myöhemmin ja etusijalla ovat pitkäaikaiset vuokraajat.

Venäjän metsävarat ovat neljäkymmentäkertaiset Suomeen verrattuna. Uusi metsälainsäädäntö merkitsee valtavaa omaisuuden siirtämistä valtiolta yksityisille. Samalla myös vastuu yksityistyy, ja se saattaa vähentää metsäpalojakin. Klaanien ja verkostojen valtiossa on kuitenkin epätodennäköistä, että metsää olisi tarkoitus myydä suomalaisille.

 


Uusi isäntä talossa. Marina Stepanova ja Anatoli Homenia omistavat Litmasen tilan Kesälahdella.
 

Maakauppa toimii
vain yhteen suuntaan

Litmasen tilalla Kesälahdella petroskoilainen huippujuristi aikoo myydä tilaltaan tontteja venäläisille ystävilleen, nykyisin Lahdenpohjaan kuuluvalla Kurkijoella Mielosen tilaa isännöi Pietarin klubikeisari.

Maakauppa toimii vain yhteen suuntaan, kun Venäjän presidentin päätöksellä on kielletty ulkomaalaisten maanoston rajaan rajoittuvilta hallintoalueilta, eli lähes koko entisen Suomen Karjalan alueelta. Tämä aiheuttaa perustellusti kaunaa venäläisiä kohtaan, vaikka todellisuudessa on vaikea kuvitella monenkaan suomalaisen aikovan ostaa maitaan entisiltä kotikulmiltaan.

Entiset karjalaisten sydänmaat kelpaavat nykyiselle Venäjän talouden, politiikan ja turvallisuuskoneiston eliitille lomaparatiisiksi. Pian Lahdenpohjassa saattaa törmätä jopa presidenttiin. Vladimir Putin viihtyy uudella huvilallaan Laatokan rannalla.

JARI HAKKARAINEN
YLE Ajankohtaistoiminta