yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Kohtalokas kauneusleikkaus


Christina sai pysyvän aivovaurion kauneusleikkauksessa. Avopuoliso Benny oli mukana kohtalokkaalla leikkausmatkalla.

SILMINNÄKIJÄ:
KOHTALOKAS KAUNEUSLEIKKAUS

YLE TV2 ke 18.1.2012 klo 22.10

Halpa kauneusleikkaus ulkomailla voi tuottaa huonon lopputuloksen, mutta se voi olla myös hengenvaarallinen. Silminnäkijä esittää järkyttävän raportin ruotsalaisesta Christinasta. Rutiininomaiseksi luultu rintojen suurennusleikkaus oli hänelle kohtalokas.

Viime päivinä on paljon puhuttu ranskalaisista rintaimplanteista, joita on asennettu kymmenille tuhansille naisille. Ne ovat osoittautuneet terveydelle vaarallisiksi. Näitä ns. tusinaimplantteja on käytetty erityisesti edullisia leikkauksia tarjoavissa ulkomaisissa klinikoissa, mm. Virossa.

Ruotsalaisraportti osoittaa, että ulkomaisessa halpaleikkauksessa voi olla paljon pahempiakin riskejä.

Christina Hedlund oli valmistautumassa häihinsä elokuussa 2010 ja päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa rintaleikkauksesta ennen häitä. Aikataulu oli kuitenkin kireä, mutta apukin löytyi: netistä löytynyt Medica Travel -niminen firma lupasi leikkauksen Puolassa nopeasti ja edullisesti. Nettisivuilla ja suorissa kontakteissa Christinalle vakuutettiin, että kaikki on turvallista.

- Ei tullut mieleenkään, että siihen sisältyisi riskiä. Korkeintaan, että tulos ei olisi ehkä hyvä. Mutta ei ikinä mitään tällaista, kertoo Christinan avopuoliso Benny Håkansson.

Leikkaus tehtiin gdanskilaisessa sairaalassa. Heti leikkauksen jälkeen Christina jätettiin yksin Bennyn kanssa. Pulssi alkoi laskea ja lopulta Christinan sydän pysähtyi. Hän sai hapenpuutteen seurauksena pysyvän ja vaikean aivovaurion.

Tapaus osoitti vakavan puutteen ulkomaisten potilaiden leikkauksissa. Leikkausturismia järjestävän yrityksen ammattitaitoa ei arvioinut kukaan, eikä sairaalalla ollut muuta kontaktia potilaaseen kuin välittäjäyritys. Omaiset eivät saaneet edes tietoja, mikä meni vikaan. Silti sekä sairaala että välittäjäyritys kiistävät vastuunsa epäonnistumisesta.

Medica Travelin johtaja Jörgen Petersen vakuutti ennen leikkausta, että firma on asiantunteva ja vastaa myös turvallisuudesta. Leikkauksen jälkeen johtaja niin sanotusti katosi. Firman mainostama asiantunteva lääketieteellinen verkosto olikin lopulta vain epäonnistunut liikemies, joka asui Puolassa. Verkosto olikin yhtä kuin yksi mies ja nettisivut.

- On hirveän vastuutonta pitää tuollaista yritystä ja uskotella, että kaikki on turvallista, kun ei ole lainkaan vaadittavia resursseja eikä tietoja. Kukaan ei säätele tätä toimintaa, toteaa Christinan äiti Ann-Katrin Berggren, joka on itse myös ammatiltaan lääkäri.

Ruotsin SVT:n Uppdrag Granskning teki kaksi ohjelmaa leikkausturismista. Christinan tapauksen tultua julki ilmeni, että moni muukin on joutunut hengenvaaralliseen tilanteeseen samassa sairaalassa. Yhteistä kaikille oli, että leikkauksen jälkeen potilaat heräsivät yksin, ilman henkilökuntaa.

Tapaus synnytti skandaalin myös Puolassa. Suomessa ulkomaisten leikkausten turvallisuudesta ei ole juuri puhuttu, vaikka suomalaiset ovat samojen leikkausturismia tarjoavien nettiosoitteiden ulottuvissa. Christinan tapaus antaa syyn selvittää asiaa myös Suomessa.

Toimittaja: Karin Mattisson, SVT
Suom. toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta


Christina sairaalassa ennen kohtalokasta leikkausta.