yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Älä koske muhun!


Urheiluharrastuksissa tapahtuvan hyväksikäytön laajuutta ei ole Suomessa vieläkään selvitetty.

 

SILMINNÄKIJÄ:
ÄLÄ KOSKE MUHUN!

YLE TV2 ke 11.1.2012 klo 22.10

Lasten kanssa työskenteleviltä on jo yhdeksän vuoden ajan vaadittu rikostaustaote. Samaan aikaan vapaaehtoistyössä lasten lähelle pääsee kuka vain, tekeytymällä vaikkapa jalkapallojoukkueen valmentajaksi tai partioryhmän vetäjäksi. Nykyinen laki ei salli vapaaehtoistyössä olevien taustojen selvittämistä. Hyväksikäyttäjät voivat siis toimia valmentajina tai nuorten tukihenkilöinä.

Keski-ikäinen hevosharrastaja "Minna" kertoo ohjelmassa 14-vuotiaana ratsastusleirillä kokemastaan hyväksikäytöstä. Hän vaikeni asiasta silloin, eikä aikuisenakaan ole kertonut tapauksesta vasta kuin aivan viime vuosina.

"Minna" haluaa nostaa asian esiin, sillä nuorten tyttöjen hyväksikäyttöjä tapahtuu ratsastuspiireissä edelleen. Yrittäjien, kuten ratsastustallin pitäjien rikostaustaa ei nykylain mukaan tarvitse tarkistaa.

Koska lasten hyväksikäyttäjä usein uusii rikoksensa, voisi rikostaustaotteen vaatiminen vähentää hyväksikäyttöjä. Onko kiristynyt lainsäädäntö työsuhteissa sitten johtanut siihen, että pedofiilit olisivat entistä enemmän hakeutuneet vapaaehtoistyöhön? Asiaa ei ole selvitetty.

Kamppailulajit toipuvat edelleen kuusi vuotta sitten paljastuneesta poikkeuksellisen laajasta hyväksikäyttövyyhdistä. Sen seurauksena pohjoissuomalainen taekwondo-valmentaja sai kuuden vuoden vankeustuomion.

Lajiliiton puheenjohtajan mukaan tapaus avasi silmät: hyväksikäyttöä voi olla missä vain ja huhutkin asiasta pitää tarkistaa.

Räikein nykylainsäädännön porsaanrei'istä tuli ilmi vastikään, kun kuopiolainen lasten vapaaehtoinen tukihenkilö osoittautui hyväksikäyttäjäksi. Tapaus on nyt oikeuskäsittelyssä.

Miehellä oli aiempi tuomio samasta asiasta, joten hyväksikäyttö olisi voitu estää, mikäli hänen rikostaustansa olisi saatu tarkistaa. Lainsäädäntöä vaaditaankin nyt monelta taholta muutettavaksi.

Suuri osa seksuaalisista hyväksikäytöistä jää kuitenkin edelleen pimentoon, koska lapset ja nuoret eivät uskalla niistä kertoa. Lapsena seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneiden tukijärjestö Delfins yrittää lisätä sekä aikuisten että lasten tietoutta kiertämällä kouluissa pitämässä turvakasvatustunteja.

Toimittaja: Hanna Juuti
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta


Yksi synkimmistä hyväksikäyttövyyhdeistä leimasi taekwondoa.