Kalevipojat myytävänä
Matti Venela sanoo, että yleisen tavan mukaan virolaisrakentajan viimeisen kuun palkka kuuluu työnantajalle.
SILMINNÄKIJÄ:
KALEVIPOJAT MYYTÄVÄNÄ
YLE TV2 ke 25.01.2012 klo 22.10
Työtä pelkällä ruokapalkalla, asumista vetoisessa puuliiterissä ja jopa tappouhkauksia. Virolaisten elämä suomalaisilla työmarkkinoilla on paljon muutakin kuin pieniä palkkoja. Virolaisten rakentajien mukaan on aivan yleistä, että sovitusta palkasta jää osa maksamatta.
- Haluamme löytää sen miehen, joka luulee olevansa niin välkky, että voi pistää meidän palkkarahamme noin vain omaan taskuunsa. Saamme hänet vielä kiinni!
Jõhvilainen rakennusmies Matti Venela on yksi niistä lukemattomista virolaisista "kalevipojista" eli ulkomailla työskentelevistä rakentajista, jotka ovat tulleet petetyksi Suomessa. Matti ja hänen kymmenpäinen rakentajajoukkonsa työskentelivät vajaa vuosi sitten Keravalla.
Virolainen aliurakoitsija jätti lopulta maksamatta porukalle noin 24 000 euroa. Matti Venelan mukaan jälleen kerran toteutui virolaisrakentajien keskuudessa tunnettu sanonta: viimeinen palkka kuuluu isännälle.
Ulkomaalaisten rakentajien pienistä palkoista on Suomessa keskusteltu paljon. Mutta vähemmän on puhuttu siitä, että suuri joukko on lähes orjan asemassa. Heillä ei ole käytännössä minkäänlaisia oikeuksia, ei työsopimuksia eikä toivoa saada sovittuja palkkoja. On tapauksia, joissa suomalainen työnantaja käyttää tilaisuutta hyväkseen ja työllistää talousahdinkoon joutunutta pelkällä ruokapalkalla.
Toimittaja Risto Vuorisen ohjaamassa Silminnäkijässä "Kalevipojat myytävänä" kerrotaan mm. virolaisesta rekkamiehestä, joka joutui maksamaan olemattomasta tilipussistaan jopa polttoaineen isäntänsä rekka-autoon. Rekkamiehen perhe on Virossa puilla paljailla, kun isäntä on tehnyt kuukausia töitä pelkällä ruokapalkalla.
Kyse on työperäisestä hyväksikäytöstä, joka luokitellaan osaksi ihmiskauppaa. Yleensä ihmiskauppa liitetään prostituutioon, mutta sitä on myös työmiesten huijaaminen katteettomilla lupauksilla.
- Tallinnassa toimii useita välitysfirmoja, jotka pettävät ulkomaille erilaisiin töihin pyrkiviä asiakkaitaan. Luvataan paljon ja kaunista, mutta käytännössä myydään ilmaa. Firmat toimivat edelleen vapaasti, sillä kenelläkään ei näytä olevan kiinnostusta puuttua asiaan, sanoo ihmiskaupan vastaisen järjestön Living For Tomorrow (LFT) johtaja Sirle Blumberg Tallinnassa.
Järjestön ylläpitämään kuumaan linjaan tulee jatkuvasti hätääntyneitä puheluja eri puolilta Eurooppaa. Rahattomaksi jääneet soittajat kysyvät neuvoja huomattuaan menneensä lankaan.
LFT -järjestö on pystynyt auttamaan kansainvälisillä kontakteillaan ja ihmisoikeusjuristin jakamilla tiedoilla satoja työperäisen hyväksikäytön uhreja. Syyllisten saamista oikeuden eteen jarruttaa kuitenkin ihmiskauppaa koskevan lain puuttuminen maasta. Viro on joutunut passiivisuutensa takia USA:n ylläpitämälle, ihmiskaupan mustalle listalle.
"Kalevipojat myytävänä" -ohjelma tarjoaa virolaisen näkökulman myös niihin syihin, jotka pakottavat yhä useamman virolaisen pakkaamaan laukkunsa.
- Ihmisvirta ulkomaille ei pysähdy. Yhä useammat sanovat täällä Koillis-Virossa , ettei tänne voi jäädä. Kukaan ei lähde silti mielellään muualle, sanoo aiemmin Norjassa, mutta nyt Suomessa työskentelevän rakennusmies Matti Venelan vaimo Monika Helmerand.
Toimittaja: Risto Vuorinen
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta
Suomessa rakennustyömaat eivät enää toimisi ilman virolaisrakentajia.