yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Lautasellinen tykinruokaa


Maksetaanko armeijan säästöt asevelvollisten verellä, kuten kriitikot kysyvät?

Lisää armeijainfoa

SILMINNÄKIJÄ:
LAUTASELLINEN TYKINRUOKAA

YLE TV2 ke 1.2.2012 klo 22.10

Suomen armeija on valtavassa murroksessa. Synkimpien arvioiden mukaan puolustuskyky romahtaa talvisodan tasolle, mikäli hallituksen kaavailemat leikkaukset toteutuvat.

- Säästöt merkitsevät katastrofia, toteaa Upseeriliiton puheenjohtaja Harri Westerlund.

Liiton laskelmien mukaan Suomen Puolustusvoimat on menettämässä tällä vaalikaudella yli 800 miljoonan euron määrärahat. Toiminnasta tinkiminen johtaa 100 000 reserviläisen koulutuksen jäämistä puutteelliseksi. Lukuisten arvioiden mukaan koko maata ei enää pystyttäisi puolustamaan.

Puolustusvoimien laajan uudistuspaketin yksityiskohtien julkistaminen siirtyi presidentinvaalien jälkeen. Ne julkistetaan helmikuun alkupäivinä.

- Meillä on ollut sellainen illuusio, että meillä on hyvin suuri aseistettu reservi. Se varustus on ollut niin heikkoa, että käytännössä viimeiset 150 000 miestä ovat olleet lähestulkoon aseistamattomia, sanoo asevelvollisuustyöryhmän puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

Säästövimma on käynnissä muuallakin Euroopassa. Samaan aikaan Yhdysvallat on vetäytymässä Euroopasta, mutta Venäjä sen sijaan varustautuu massiivisesti. Asiantuntijat ovat erimielisiä varustelun merkityksestä Suomelle, mutta ainakin taktisten Iskander-ohjusten sijoittaminen lähialueelle herättää huolta.

- Nämä säästöt maksetaan kotimaisella verellä, silloin kun päälle käyvä osapuoli on teknisesti ja miesmäärältään ylivoimainen, tykittää sotahistorian dosentti Markku Salomaa.

Onko nyt käynnissä Suomen armeijan alasajo, vai pystyykö Puolustusvoimat säilyttämään iskukykynsä, kysytään raportissa.

Toimittaja: Eero Ojanperä
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta


Onko Puolustusvoimista tulossa pelkkä paraatiarmeija?