yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Putinin ripaska


"Häivy Putin!". "Vapaat vaalit!" - huutaa oppositioaktiivi Ilja Jashin mielenosoituksessa Moskovassa Venäjän presidentinvaalien alla.

Lisää ajankohtaista luettavaa Venäjästä


SILMINNÄKIJÄ:
PUTININ RIPASKA

YLE TV2 ke 22.2.2012 klo 22.10

- Kun katsot Vladimir Putinia silmiin, näet hyvyyden. Hän on mies, johon voit luottaa. Hän on myös puoleensavetävän näköinen. Jos Putin olisi nuorempi, voisin mennä hänen kanssaan naimisiin.

Parikymppinen Inna nauraa ja toteaa samaan hengenvetoon, että hänellä on nuori sulhanen, jota rakastaa. Inna kuuluu Putinin tyttöarmeijaan, jonka viehkeät opiskelijaneitoset perustivat viime heinäkuussa. Ryhmällä on tuhansia kannattajia etenkin netissä.

- Vladimir Putin loi maahani korruptoituneen, poliittisen järjestelmän. Hän on diktaattori, joka ajaa maani sisällissodan partaalle. Putin pitäisi panna syytetynpenkille vastaamaan teoistaan eikä valita presidentiksi.

Iljan tuomionsanat tulevat ulos 28-vuotiaan miehen suusta konekiväärimäisellä nakutuksella. Ilja Jashin on yksi Venäjän opposition keulakuvista. Hänelle maaliskuun presidentinvaalit ovat farssi.

Vladimir Putin on saatana oppositiolle ja jumala kannattajilleen. Silminnäkijän raportissa "Putinin ripaska" nämä kaksi ominaisuutta kietoutuvat vauhdilla toisiinsa. Juha Portaankorvan ohjaama ohjelma katsoo, miten Venäjän kohtalo on uuden nuoren sukupolven käsissä.

Viime syyskuussa presidentti Dimitri Medvedev ja pääministeri Vladimir Putin ilmoittivat yksissä tuumin kansalle, että Putin asettuu jälleen ehdolle presidentinvaaleissa. Inna pomppasi pystyyn ja huusi: "Hurraa, meistä tulee presidentin armeija". Sitä vastoin Iljan mielestä Putin teki traagisen virheen.

Kolme kuukautta myöhemmin Moskovassa Saharovin aukiolle kokoontui ennennäkemätön määrä ihmisiä vastustamaan valtaapitäviä. Mukana oli paljon ensikertalaisia ja etenkin nuoria.

- Uskon, että Venäjällä on syntymässä uusi, 23 - 25 -vuotiaiden nuorten sukupolvi. He eivät ymmärrä, miksi he eivät voi valita presidenttiään ja puoluettaan yhtä vapaasti kuin puhelinliittymäänsä, ihmettelee Ilja.

- Oppositio ei merkitse meille mitään. Miksi heidän pitää olla niin aggressiivisia ja loukkaavia? Putin kyllä tietää maamme heikkoudet ja osaa myös ratkaista ne", kuittaavat Putinin tytöt.

Ohjelma esitetään uusintana TV2:ssa torstaina 23.2. klo 23.05.

Toimittaja: Juha Portaankorva
Kuvaaja: Ivar Heinmaa
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta


"Putin on unelmien mies sinulle ja Venäjälle", laulavat Inna, Olga ja Natasha.