yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Noituuden uhrit


Albiinoyhdistyksen taloudenhoitaja Angelina vierailee albiinolasten turvapaikkana toimivassa sisäoppilaitoksessa. 

SILMINNÄKIJÄ:
NOITUUDEN UHRIT

YLE TV2 ke 14.3.2012 klo 22.10

Usko noituuteen on yhä voimissaan monissa Afrikan maissa. Sillä selitetään arkipäivän epäonnistumisia, sairauksia ja luonnonkatastrofeja.

Kansanparantajilta ja noitatohtoreilta haetaan apua erilaisiin ongelmiin, fyysisistä vaivoista aina taloudelliseen ahdinkoon. Mutta kun noitausko johtaa räikeisiin ihmisoikeusrikkomuksiin, voidaanko sitä hyväksyä uskonnonvapauden tai kulttuuriperinteen kunnioittamisen nimissä?

Noituus on johtanut laajaan albiinojen surmaamiseen. Samoin aidsia pidetään edelleen paikoin noitavoimien aikaansaamana. Uskomukset haittaavat taudin ehkäisyä.

Silminnäkijä vierailee Tansaniassa, itäisessä Afrikassa. Vahvasta kristinuskon ja islamilaisuuden läsnäolosta huolimatta perinteiset uskomukset ja noituus edelleen elävät monien ihmisten alitajunnassa ja yhteisöjen arjessa. Perinteiset uskomukset määrittävät paitsi sukupuolirooleja, myös seksuaalista käyttäytymistä. Erityisesti tämä vaikuttaa naisten elämään. Ohjelmassa seurataan naisia, jotka ovat joko joutuneet tabujen tai noituuden uhreiksi.

Makambakolaisen Rahelin mies lähti toisen naisen mukaan. Kun mies halusi tulla takaisin, Rahel joutui taipumaan yhteisön painostukseen. Seuraukset olivat kohtalokkaat. Hän sai HIV-tartunnan nyt jo aidsiin kuolleelta mieheltään.

- Mieheni väitti, että toinen nainen oli noitunut hänet käyttäytymään niin kuin hän oli käyttäytynyt, Rahel kertoo samalla, kun hänen lesken arjen väsyttämiltä kasvoiltaan paistaa katumus.

Vaikka HIV:sta ja aidsista on saatavilla nykyään paljon tieteellistä tietoa, pahamaineisen taudin tartunta nähdään silti vielä paikoittain Tansaniassa noitavoimien aikaansaannoksena. Syyllisiksi eli noidiksi tuomitut ovat melkein poikkeuksetta iäkkäitä naisleskiä. Liki 3000 naista sai surmansa Tansaniassa vuosina 2003-2008 noitavainojen seurauksena.

- He menevät noitatohtorille hakemaan varmistuksen siitä, että epätoivottu henkilö on noita. Mutta se on valetta”, sanoo Matilda Magalatta TAWLAE-naisjärjestöstä..

Magalatta pyrkii työkseen parantamaan iäkkäiden naisten asemaa Pohjois-Tansaniassa. Hänen mielestään noitavainoissa on usein kyse nuorempien perheenjäsenten tahdosta päästä käsiksi leskelle jätettyyn perintöön.

Tansaniassa sattuneet albiinojen murhat saivat muutama vuosi sitten kansainvälistäkin huomiota. Vuoteen 2011 mennessä 75 albiinoa on joutunut hyökkäyksen kohteeksi, ja heistä 62 kuoli. Hyökkääjät keräsivät albiinojen ruumiinosia noitatohtoreille, jotka käyttivät niitä taloudellista menestystä toivovien asiakkaittensa rohtona.

Mwanzan albiinoyhdistyksen taloudenhoitaja Angelina Chuma joutui usean kerran paikalle todistajaksi:

- Jouduin heti alussa todistamaan neljän albiinon surmat. Silloin aloin pelätä oman henkenikin puolesta, sanoo itsekin albiino Angelina.

Nyt Angelina valistaa albiinolapsia ja näiden vanhempia aurinkorasvan ja pitkähihaisten T-paitojen tärkeydestä.

- Koska noitatohtorit ovat köyhiä ja tarvitsevat rahaa, he lähettävät tappajat peräämme, Angelina selittää surmien syitä.

- Ihmiset ovat vain laiskoja eivätkä halua tehdä töitä. Siksi he menevät noitatohtorin vastaanotolle.

Ohjelma uusitaan TV2:ssa torstaina 15.3. klo 23.25.

Toimittaja: Heidi Lipsanen
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta ja Moscas Productions Oy

Rahel sinnittelee aidsiin kuolleelta mieheltä saamansa HI-viruksen kanssa.