yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Poikamme Veikka


Veikka elää niin normaalia kaksivuotiaan elämää kuin mahdollista, vaikka hän ei syö.

Lue lisää, Akuutin juttu suolistosairaudesta vuodelta 2004

Vertaistukea perheille, joissa harvinainen tai vaikea sairaus


SILMINNÄKIJÄ:
POIKAMME VEIKKA

YLE TV2 ke 21.3.2012 klo 22.10

Millaista sitoutumista vanhemmuus vaatii, kun lapsi on vaikeasti sairas? Miten elää normaalia perhe-elämää, kun lapsi ei voi syödä, käydä hoidossa, kylässä tai kavereilla?

Marjon on vaikea pidätellä kyyneleitään, kun hän kertoo ensimmäisestä vuodestaan Veikan syntymän jälkeen.
- Meillä oli lastenhuoneessa kaksi sänkyä, mutta ei yhtään lasta. Lassi oli isovanhempien luona hoidossa ja Veikka sairaalassa.

Nyt kaksivuotias Veikka syntyi normaalisti, mutta pian synnytyksen jälkeen hänellä havaittiin vaikea suolistosairaus nimeltä Hirschprungin tauti. Kuukauden ikäisenä Veikalta poistettiin lähes koko suolisto. Jatkuvat operaatiot ja tulehduskierre ovat vieneet nuoren perheen vaikeaan tilanteeseen, jossa kaikki tekeminen ja elämä kiertyivät Veikan kohtalon ympärille.

Sairaus merkitsee, Veikka ei syö normaalisti suun kautta juuri lainkaan. Ravintoa annetaan päivisin vatsassa olevan napin kautta ja yöllä suonensisäisesti. Elämä letkun päässä pyörittää ja sanelee koko perheen arkea.

Veikan sairaus vaikuttaa vahvasti koko perheeseen. Liikkumista julkisilla paikoilla on rajoitettava Veikan heikon vastustuskyvyn takia. Veikalla on ollut pitkiä sairaalajaksoja.

Veikan tarina muistuttaa siitä, että lääketiede pystyy nykyään pelastamaan yhä vaikeammin sairaita lapsia. Harvemmin kuitenkin nähdään, mitä se merkitsee arjessa.

Veikan perhe pyrkii elämään mahdollisimman tavallista arkea. Näin siitä huolimatta, että esimerkiksi suuret kauppakeskukset ja päiväkerhot kuuluvat vältettäviin paikkoihin. Pienikin flunssa voi johtaa sairaalahoitoon.

Vesku rakentaa parhaillaan perheelle omakotitaloa. Uusi koti tulee lähelle sairaalaa, eikä vähiten siksi, että se merkitsee turvallisuutta. Omakotitalosta on tullut myös vertauskuva tulevaisuuden unelmille, päiville jolloin Veikka voisi paremmin, ja päiville jolloin perheessä oltaisiin taas mies ja vaimo, ei vain äiti ja isä.

- Rankinta on nähdä kun Veikka kärsii", sanoo Vesku.
Ja Marjo jatkaa: - Eniten voimaa antaa Veikka itse.

Ohjelma uusitaan torstaina 22.3.2012 klo 23.30.

Toimittajat: Reija Saarinen. Anna Mellin
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta

 


Äiti Marjo, isoveli Lassi ja Veikka ulkoleikeissä. Ulkona on sisätiloja turvallisempaa liikkua, koska bakteerit eivät leviä niin helposti uhkaamaan Veikan vastustuskykyä.