Petetty sukupolvi
23-vuotias Eleni ei uskalla tehdä tulevaisuudensuunnitelmia, koska työtä ei ole näköpiirissä.
Lue lisää Kreikan nuorista talouskurimuksessa
Katso kuvakooste ohjelman nuorista
SILMINNÄKIJÄ:
PETETTY SUKUPOLVI
YLE TV2 ke 4.4.2012 klo 22.10
- Tämä on turhauttavaa. En oikeasti haluaisi jättää maatani. Me joudumme maksamaan virheistä, joita toiset ovat tehneet, huokaa 29-vuotias ateenalainen Nikoleta Georgakopoulou. Hän on juuri palannut Englannista, jossa hän kartoitti mahdollisuuksia löytää työtä.
Nikoleta on 29-vuotias arkkitehti, jonka nykyinen työprojekti on pian loppumassa. Hän ei usko, että Kreikasta löytyy sen jälkeen hänelle mitään työtä.
Kreikan talouskriisi on johtanut nuorten maastapakoon. Jatkuvat leikkaukset ja konkurssit ovat merkinneet sitä, että joka toinen kreikkalaisnuori on työtön. Jopa 70 prosenttia nuorista harkitsee parhaillaan maastamuuttoa. Maastamuutto on suurinta sitten toisen maailmansodan.
- Tämä merkitsee Kreikalle katastrofia, sanoo George Lianos. Hän opiskelee liikuntatiedettä eikä usko saavansa alansa töitä vuosikausiin.
Silminnäkijän reportaasissa tavataan suuri joukko erilaisia nuoria - opiskelijoita, työttömiä, lähtöä harkitsevia ja lähteneitä. Jokainen nuori toistaa saman asian: heidän mielestään Kreikasta on annettu muualle väärä kuva. He eivät ole laiskoja oman edun tavoittelijoita. Pieni korruptoitunut eliitti on ja tämän eliitin nuoret haluaisivat vaihtaa heti kun mahdollista.
- Tunnen itseni petetyksi, koska minulta on varastettu tulevaisuus, sanoo Semeli Akrita. Hän opiskelee oikeustieteitä Ateenassa.
Suomalais-kreikkalainen Hanna Mitros on harkinnut monta kertaa muuttoa Suomeen. Hän työtön sairaanhoitaja ja osaa suomea. Silti hänenkin on vaikea lähteä.
- Mun koko elämä on täällä!
Nuoret eivät yritä kiistää sitä, etteivätkö kreikkalaiset itse olisi äänestäneet nykyisiä poliitikkoja valtaan. Mutta korruptoitunut valtaeliitti on myös pimittänyt asioita. Sen päätteeksi on jouduttu tilanteeseen, jossa EU, IMF ja rahoittajat sanelevat millaisia päätöksiä Kreikassa pitää tehdä. Toisistaan tietämättä monet nuoret sanovat, että nykytilanne muistuttaa jopa miehitystä.
- Me todistamme jotain vastaavaa, mitä maalle tapahtui sotilashallinnon aikana, sanoo George Lianos.
Mellakkapoliisin jatkuva läsnäolo kaduilla muistuttaa, että pinnan alla kuplii. Mutta mielenosoitusten väkivalta suututtaa niitä, jotka jo lähes vuosi sitten perustivat Syntagman aukio-liikkeen rauhanomaiseksi protestiksi valtaapitäville. Nyt kaikki leimataan hulinoitsijoiksi. Kreikassa on anarkismin perinne, mutta mielenosoituksiin on tullut myös aivan lajipuhtaita huligaaneja.
- Emme me ole täällä vain heittämässä molotovin cocktaileja, puuskahtaa Pavlos Myridakis.
Nuoret ymmärtävät, että suomalaisetkin ovat vihaisia. Kukapa haluaisi maksaa toisten lainoja. Mutta he sanovat myös, että he eivät hyödy näistä rahoista yhtään.
Uusinta torstaina TV2:ssä 5.4. klo 23.35.
Toimittaja ja tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Kuvaaja: Delyan Georgiev
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta
Ioannis Kalogerakis opiskelee kauppatieteitä. Aiemmin hän halusi lähteä ulkomaille, mutta nyt hän ui vastavirtaan ja haluaa jäädä Kreikkaan vaikka taloustilanne on surkea.