yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Parinvaihdon anatomia

Onni suosii rohkeaa. Matkalla bileisiin berliiniläiseen parinvaihtoklubiin.

Lue lisää parinvaihdosta Suomessa
City-lehden juttu aiheesta
Rakel Liekin esittely parinvaihdosta
 Yle olotilan juttu avoimista suhteista

 

SILMINNÄKIJÄ:
PARINVAIHDON ANATOMIA

Yle TV2 ke 11.4.2012 klo 22.10

Parinvaihto tarjoaa rehellisen tavan harrastaa seksiä vieraan kanssa. Miten mustasukkaisuus ja tunteet pidetään kurissa vapaammassa seksielämässä? Tätä kysytään Nina Malmbergin ohjaamassa Silminnäkijässä.

Parinvaihdon anatomia peilaa samalla parisuhteiden anatomiaa. Seksuaalisuus ja parisuhde ovat nousseet aivan uudella tavalla suomalaisten keskustelunaiheeksi. Tuoreen Väestöliiton tutkimuksen mukaan haluttomuus on suurin seksuaalisuusterveysongelma. Suurin osa pariskunnista ei puolestaan hyväksy uskottomuutta, mutta silti joka kolmas pettää kumppaniaan.

Parinvaihto rantautui Suomeen noin kymmenen vuotta sitten. Siinä pariskunnat hakevat yhdessä, pariskuntana, toisia pareja tai kolmansia pyöriä seksuaalisiin harrastuksiinsa. Parinvaihtajat haluavat vaihtelua, mutta haluavat välttää pettämisen ja valehtelun.

Tiina ja Jokke hakivat parinkymmenen vuoden yhdessäolon jälkeen uutta ytyä makuuhuoneeseensa parinvaihdosta.

- Mielikuvituksestahan se lähtee ensimmäisenä. Uskon, että aika monella on erilaisia fantasioita. Niistä ei vain uskalleta puhua toiselle, Tiina sanoo.

Kahdeksan vuoden aikana he ovat saaneet uusia tuttavuuksia, uusia seksikokemuksia ja sänkykumppaneita - mutta yhdessä ja luvan kanssa.

- Se vaikuttaa pitkään makuuhuoneessa vielä sen jälkeenkin! Parinvaihdosta saa erinomaisen lisämausteen, Jokke hehkuttaa.

Suomessa parinvaihtoa tarjoaa muun muassa Finswingers-nettisivusto, jolla on jäseniä reilut 1200. Se järjestää erilaisia bileitä, joissa alan harrastajat voivat kohdata toisiaan. Esimerkiksi Tampereella bileitä varten oli varattu koko hotelli.

Euroopassa ilmiö on vakiintuneempi ja siellä on erikseen klubeja ja hotelleja vain parinvaihtoa varten. Olennainen osa niissä on seksuaalifantasioiden toteuttaminen.

Yhdysvalloissa parinvaihtokulttuuri on miljoonabisnestä. Se on alkanut jo 1950-luvulla termillä vaimonvaihto. Yleensä asialla ovat keskiluokkaiset pariskunnat. Suomessa ilmiö on toistaiseksi pienimuotoista ja salamyhkäistä. Parinvaihtajat ”ovat kaapissa” eivätkä uskalla avoimesti kertoa harrastuksestaan.

Viiville parinvaihto on tuonut myös täysin uuden maailman ja itsetuntemuksen. Hän on löytänyt muun muassa kivun tuottaman nautinnon.

- Se on sama kuin antaisit pirulle pikkusormen, Viivi kertoo.

Mutta miten parinvaihdossa pidetään tunteet ja mustasukkaisuus kurissa?

- Se on osa nautintoa. Asetelman tuhmuus kiihottaa omalla tavallaan. Tunne-elämä on vuoristorataa siinä vaiheessa, Jokke paljastaa.

Berliinissä parinvaihtoklubia pitävä Dominique von der Heydt pitää vapaata seksuaalisuutta jokaisen ihmisen henkilökohtaisena oikeutena, jota ei pitäisi rajoittaa mitenkään. Hän toteaa oman klubinsa olevan seksilaboratorio.

- Se on vain seksiä! Mikä siinä on niin vaarallista? Jos miehet saisivat leikkiä enemmän peniksillään, niin heidän ei tarvitsi leikkiä aseilla!

Toimittaja: Nina Malmberg
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta

 

Parinvaihtobileisiin valmistaudutaan pukeutumalla asianmukaisesti.