yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Tosielämän frendit

Jouko, Merja ja Markku ovat muuttovalmennuksessa.
 

SILMINNÄKIJÄ:
TOSIELÄMÄN FRENDIT

Yle TV2 ke 25.4.2012 klo 22.10

Missä kehitysvammaisten pitäisi asua? Jos ei minun - not-in-my-backyard - niin kenen takapihalla?

- Mä vähän pelkään, että semmosta voi sattua, että ihmiset rupee kattomaan ja kyttäämään kun me muutetaan. Koska me ei kytätä heitä, ei heidän tarvitse kytätä meitä, sitten kun me muutetaan, sanoo Merja Heinonen.

Merja Heinonen, Jouko Lilja ja Markku Osmosalo ovat muuttamassa omaan asuntoon Liedon Verkarannassa.

- Ei me olla sen vaarallisempia kuin muutkaan, eikä häiritä ketään, minä en ainakaan häiritse ketään turhaan, sanoo Markku.

Viime vuoden lopussa Suomessa ryöpsähti kiihkeä keskustelu kehitysvammaisten asumisesta. Se sai alkunsa, kun Varsinais-Suomen erityishuoltopiiri aikoi avata kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen Liedon Verkarantaan asumisyksikön kehitysvammaisille.

Takapihakeskustelun kasvoksi nousi Taina Kovalainen, joka epäili Ajankohtaisessa Kakkosessa, että kehitysvammaiset laskevat muiden lähiasuntojen arvoa. Samaan aikaan maakuntamuseo vastusti asuntohanketta museaalisista syistä. Ilmiöksi nousi kuitenkin ennen näkemätön kehitysvammaisten puolustaminen, joka sai myös vihapuheen muotoja.

Silminnäkijän toimittaja Tiina Merikanto on palannut kohun jälkeen Verkarantaan. Puheenvuoron saavat nyt kohun kohteet eli kehitysvammaiset itse.

Alkuperäinen kehitysvammaisten asuntosuunnitelma kariutui. Sen sijaan Varsinais-Suomen erityishuoltopiiri on päättänyt sijoittaa asunnoksi aiottuihin tiloihin kehitysvammaisten työ- ja päivätoimintaa. Siihen liittyen 9 kehitysvammaista muuttaa nyt Verkarannan yksiöihin, eli puolet siitä mitä alun perin piti.

Merja, Jouko ja Markku tekevät nyt muuttoa. Muutto riemastuttaa, mutta myös huolestuttaa.

- Me kehitysvammaiset emme voi sille mitään, minkälaisiksi olemme syntyneet. Toivon omasta puolestani, että naapurin ja minun välille ei tule konfliktitilanteita, että eletään jokainen omaa elämä siellä Verkarannassa, toteaa Jouko.

Toimittaja: Tiina Merikanto
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta

 

Markku Osmosalo sanoo, että kehitysvammaiset eivät häiritse ketään.