yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Ääriliikkeiden äärellä Suomessa ja Euroopassa

Mimosa DeDanann on Suomen Defence Leaguen johtohahmo

 

Silminnäkijä ja Spotlight tutkivat yhdessä äärioikeistoa ja uutta islaminvastaista liikettä.

Esitämmme vapun jälkeen yhteensä neljä ohjelmaa, joissa tarkastellaan nousevaa islaminvastaisuutta ja uutta äärinationalismia sekä Suomessa että Euroopassa.

Sarjan aloittaa Silminnäkijä (2.5. klo 22.10) ohjelmalla Tehtävä Euroopassa. Siinä käydään Ranskassa, Britanniassa, Unkarissa ja Saksassa. Äärinationalismi on erilaista eri puolilla Eurooppaa. Entisen rauta-esiripun takana elää vielä juutalais- ja romaniviha, sen sijaan läntisessä Euroopassa nousee nyt voimakkaimmin anti-jihad, islaminvastaisuus.

Spotlight jatkaa (3.5. klo 21.30) ja keskittyy Suomessa vasta hiljattain perustettuun Finnish Defence Leagueen, FDL. Se on islaminvastainen järjestö, jonka esikuva on EDL, English Defence League. Norjan joukkomurhaaja Anders Breivik ihaili juuri EDL:a.

Seuraavalla viikolla Silminnäkijä jatkaa ohjelmassa Hakkaa päälle (9.5.) myös FDL:sta ja katsoo millaisia vastareaktioita puheiden kovenemisesta seuraa. Vastapuoli provosoituu, ja vihan kierre on valmis.

Lopuksi Spotlight selvittää (10.5.) millaiset kytkennät uudella islaminvastaisella liikkeellä on suomalaiseen politiikkaan.

Maaliskuun lopussa Finnish Defence League osallistui Tanskan Aarhusissa kansainväliseen kokoontumiseen, jossa pyrittiin luomaan yhteistä verkostoa eri maiden islaminvastaisille järjestöille. Pääpuhuja oli EDL:n johtaja ja koko Euroopassa uuden islaminvastaisuuden guruksi nostettu Tommy Robinson. Suomea edusti FDL:n johtohahmo Mimosa DeDanann (kuvassa). Kokousta, sen tunnelmia ja reaktioita seurataan ohjelmissa.

 

Ohjelmien toimittajat ovat Marko Hietikko (Spotlight), Juha Granath (Silminnäkijä), Hannele Valkeeniemi (Silminnäkijä)