Omantunnon syistä
Tapa tai tule tapetuksi. Sodan ensimmäinen sääntö.
SILMINNÄKIJÄ:
OMANTUNNON SYISTÄ
YLE TV2 to 29.1.09 klo 22.35
Yhdysvaltain tuore presidentti Barack Obama on luvannut vetää amerikkalaisjoukot Irakista vuoden 2010 aikana. Tätä ennen osa sotilaista on aloittanut henkilökohtaisen vetäytymisen ja ryhtynyt aseistakieltäytyjiksi. Armeija ei julkaise heidän lukumääräänsä. Vain osa kieltäytyjistä hakee aseistakieltäytyjän statusta, joten määristä ei ole tietoa.
Yhdysvaltalaista alkuperää oleva Silminnäkijä-raportti antaa äänen sotilaille, jotka ovat kieltäytyneet palaamasta Irakiin. Ohjelma nousee laajemmaksi moraaliseksi pohdinnaksi: onko lupa tappaa toinen ihminen, edes sodassa.
Pohdinnalle antaa painoa se, että haastateltavina eivät ole perinteiset rauhanaktivistit vaan entiset sotilaat, jotka puhuvat omasta kokemuksesta. Tappamisen oikeutusta pohtivat tasapuolisuuden vuoksi myös sotilaat, jotka ovat palveluksessa.
”Ei taistelussa ehdi tehdä moraalisia pohdintoja. Silloin yrittää pysyä hengissä. Mutta myöhemmin, kun tulin kotiin, katsoin asiaa kauempaa. Jokin muutti elämäni”, kuvaa Camilo Mejia.
Mejia oli ensimmäinen Irakin sotilas, joka tuli julkisuuteen sen jälkeen kun hän kieltäytyi palaamasta Irakiin. Hänet tuomittiin vuodeksi vankeuteen.
Kolmannen polven sotilas Kevin Benderman ehti palvella armeijassa 10 vuotta, kunnes hän Irakin sodan aikana ”näki liikaa” ja anoi vapautusta omantunnon syistä. Sitä ei tullut ja hänet tuomittiin sotaoikeudessa yli vuodeksi vankilaan karkuruudesta.
”Kun näkee kuolleita, haavoittuneita, joukkohautoja, se vaikuttaa jokaiseen. Silloin kysyy itseltään: miksi me teemme tätä. Meillähän on omatunto.”, hän toteaa.
Maissa, joissa on palkka-armeija, aseistakieltäytyminen on toisenlainen prosessi kuin asevelvollisuuden maissa. Voisi olettaa, että värväytyjä on tehnyt itselleen selväksi, että sotilaan ammattina on tappaa vihollisia taistelussa. Myös palveluksen lopettaminen omantunnon syistä johtaa sotaoikeuteen, ellei erillinen toimielin hyväksy monimutkaista hakumenettelyä.
”Kukaan terve ihminen ei halua tappaa toista. Mutta joskus niin täytyy tehdä. Se on epämiellyttävää, mutta vaihtoehto voi olla vielä huonompi”, sanoo armeijan kouluttaja Peter Kilner.
Ohjelman yksi lähtökohta on tutkimustieto toisen maailmansodan ajalta: sen mukaan kolme neljäsosaa amerikkalaissotilaista jätti käyttämättä tilaisuuden ampua kohti vihollista, jopa riskeeraamalla oman henkensä. Tutkimustieto ei ole aukoton, mutta se viittaa joka tapauksessa vastenmielisyyteen tappaa toinen ihminen.
Alkuperäinen dokumentti Soldier’s of Conscience on palkittu useilla yhdysvaltalaisilla dokumenttifestivaaleilla.
Alkuperäismateriaali: Luna Productions, Yhdysvallat
Ohjaajat: Catherine Ryan, Gary Weimberg
Suom.toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi