yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Kiltti ase


Etälamautin on osaamattomissa tai liian liipasinherkissä käsissä tappava siinä kuin oikea asekin.

SILMINNÄKIJÄ:
KILTTI ASE

YLE TV2 to 12.2.09 klo 22.35

Etälamauttimien käyttö yleistyy. Poliisi ja armeijat etsivät uusia, vähemmän vaarallisia keinoja joukkojenhallintaan ja rauhattomuuksien pysäyttämiseen. Mutta ovatko uudet ei-tappavat aseet ratkaisu vai uusi ongelma?
Silminnäkijän raportti näyttää millaisia vammoja lamauttimien käyttö on aiheuttanut, pääasiassa Yhdysvalloissa.

Ei-tappavia aseita on monenlaisia: kaasuja, sumutteita, laseria, sähköaseita jne. Eniten ristiriitoja herättää Taser-etälamautin, joka on myös Suomen poliisin käytössä. YK:n kidutuksen vastainen komitea katsoo, että lamautin on kidutuskeino. Yhdysvalloissa etälamauttimen käyttö on johtanut kuolemantapauksiin.

Lamauttimet eivät siis ole niin turvallisia kuin niiden uskotaan olevan. Voimakas sähköshokki voi aiheuttaa sydänpysähdyksen. Ongelmia aiheutuu varsinkin silloin, jos ei-tappavia aseita käytetään herkemmällä liipasinsormella kuin perinteisiä aseita.

Nykyajan sodat eivät enää perustu selviin rintamiin. Terroristit soluttautuvat siviilien joukkoon tai käyttävät heitä panttivankina ja kilpenä.
- Silloin kun pitää saada alueet hallintaan, pitäisi pysytä poimimaan pahat hyvien joukosta, sanoo eläkkeellä oleva eversti John B. Alexander. Hän on Vietnamin sodan perintönä ryhtynyt ei-tappavien aseiden puolestapuhujaksi.

Tutkiva toimittaja Robert Angelen on puolestaan sitä mieltä, että lamauttimiin suhtaudutaan liiaksi kuin pelastajaan. Ei uskota, että nekin ovat tuhoisia. Siksi niitä on käytetty liian herkästi.

Ongelma on syntynyt osin siksi, että uusi teknologia ja markkinat ovat kehittyneet nopeammin kuin lainsäädäntö ja osaaminen.

Suomen tulli pysäytti viime keväänä saksalaisen nettikaupan etälamauttimien maahantuonnin. Lain mukaan etälamauttimia saa käyttää vain poliisi.
Suomessakin poliisi on lisännyt lamauttimien käyttöä. Täällä ei ole syntynyt vahinkoja, poliisi pitää päinvastoin kokemuksia hyvinä. Yhdysvalloissa ja Kanadassa sen sijaan lamauttimien aiheuttamat kuolemantapaukset ovat nostattaneet kiivasta keskustelua - viimeksi vuoden 2007 lopulla sattuneesta neljästä kuolemantapauksesta.

Lamauttimien puolustajat sanovat, että kuolemat ovat johtuneet siitä, että kohteella on ollut sydänsairaus tai he ovat olleet huumeiden vaikutuksen alaisena. Silloin sähköshokki voi olla tappava. Vastustajien mukaan ei voi koskaan tietää, kuka on terve ja kuka ei. Amnesty on vaatinut poliisia lopettamaan lamauttimien käytön.

TOIMITTAJA: Wolfgang Bergmann
ALKUPERÄISMATERIAALI: Lichtfilm, Saksa
SUOM. TOTEUTUS: Eero Ojanperä
TUOTTAJA: Hannele Valkeeniemi
TUOTANTO: Yle Ajankohtaisjournalismi