yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Pelin hinta


Jalkapallo on suosionsa uhri. Se houkuttelee vedonlyöntiin rahanpesijöitä ja muita rikollisia.

Lisää vedonlyöntirikollisuudesta
"Pahempi kuin doping", Yle urheilun juttu aiheesta

SILMINNÄKIJÄ:
PELIN HINTA

Yle TV2 ke 5.9.2012 klo 22.10

Urheilussa ei ole tärkeintä jalo kilpa, vaan voitto - taloudellinen voitto. Näin voisi tiivistää ilmiön, jonka vedonlyöntirikollisuus on tuonut urheiluun. Se merkitsee ottelutulosten manipulointia, rahanpesua ja jättivoittoja rikollisliigoille.

- Urheilu on vaarassa, totesi kansainvälisen olympiakomitean presidentti Jaques Rogge taannoin. Hän pitää vedonlyöntirikollisuutta dopingiin verrattavana urheilun syöpänä. Molemmissa tulosta manipuloidaan, mutta vedonlyönnissä liikkuvat lisäksi tähtitieteelliset rahat.

Silminnäkijä aloittaa syyskautensa ranskalaista alkuperää olevalla ohjelmalla, joka katsoo vedonlyöntirikollisuutta kansainvälisenä ilmiönä. Pieni Suomikin pääsee tähän isoon kuvaan mukaan.

Pienen maan kansainvälisesti mitättömät jalkapalloseurat kelpaavat pelimerkeiksi aasialaiselle vedonlyöntibisnekselle. Tämän todisti mm. viime vuonna päättynyt oikeudenkäynti Rovaniemen Palloseuraa vastaan. Tuomiot jaettiin kaikkiaan 24 ottelun järjestelystä.

Jalkapallo on kansainvälisesti niin suosittu urheilulaji, että siitä on tullut merkittävin vedonlyöntirikollisuuden kohde. Siitä on tullut samalla oman suosionsa uhri. Vetoa lyödään lopputuloksen lisäksi pelitapahtumista, kulmapotkuista, punaisista korteista, jne. Varsinkin ottelutapahtumia on helpompi manipuloida kuin lopputulosta.

Vedonlyönti on maailmanlaajuisesti uskomattoman suosittu harrastus, etenkin Aasiassa. Vetoa voidaan lyödä melkein mistä tahansa. Laittomaksi se muuttuu, kun tuloksia manipuloidaan, tai kun sillä pestään rahaa, tai kun sitä pyörittävät rikollisliigat.

- 85 prosenttia jalkapallon vedonlyönnistä on laitonta, arvioi EU-komissaari Michel Barnier.

Sekä talousrikoksia tutkiva poliisi, urheilujärjestöt ja valtiolliset veikkausyhtiöt ovat muutaman viime vuoden aikana yrittäneet kitkeä vedonlyöntirikollisuutta kansainvälisellä yhteistyöllä. Tuloksena on ollut kasvava määrä jalkapalloskandaaleja, mutta niiden uskotaan olevan vain jäävuoren huippu.

Skandaalit ovat ryvettäneet viime vuosina erityisesti Italiaa. Italialainen tutkiva journalisti Franscesco Ceniti sanoo, että monet linkit johtavat Italian mafiaan, mm. Camorraan. Esimerkiksi Napolin riveissä pelannut jalkapallotähti Diego Maradona nähtiin yhdessä vapaa-ajallaan Camorran johtohahmojen kanssa.

Haavoittuvimpia pelimanipulointiin ovat köyhien joukkueiden huonosti palkatut pelaajat. On vaikea kieltäytyä, jos häviämällä saa enemmän rahaa kuin voittamalla.

- Minulle tarjottiin 100 000 euroa, jos järjestäisin parin ottelun tuloksen, kertoo italialainen maalivahti Marco Paoloni.

Paoloni on nyt pitkässä pelikiellossa, koska hän syyllistyi tulosten manipulointiin ollessaan Cremonassa maalivahtina. Hän ei ollut huonosti palkattu, mutta oli joutunut uhkapelaamisen takia velkakierteeseen. Suostumalla manipulointiin hän kuitasi velkansa.

- Voi vain kuvitella, mitä tuntuu pelaajasta, jolle soitetaan muutamaa minuuttia ennen ottelua, kerrotaan hänen vaimonsa ja lastensa liikkeistä. Hänestä tulee helposti hyvin yhteistyökykyinen, kuvaa ranskalainen vedonlyöntirikollisuuteen erikoistunut rikospoliisin päällikkö Jean Francois Gayraud.

Ohjelma ei anna vastausta, miten urheilu pelastetaan. Sen sijaan se herättää kysymyksen, miksi tästä urheilua rämettävästä ilmiöstä puhutaan paljon vähemmän kuin dopingista.

Alkuperäismateriaali: Arte France
Toimittaja: Hervé Martin Delpierre
Suom. toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta

Uusinta torstaina 6.9. klo 23.30 Yle TV2

Pelinkentältä poliisisaattueessa koppiin. Italialainen maalivahti Marco Paolo osallistui ottelutulosten manipulointiin.