yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Perintämies


Legendaarinen perintämies Ants Päär on tuonut varastettua ja huijattua tavaraa kymmenistä eri maista, myös Venäjältä.
 

SILMINNÄKIJÄ:
PERINTÄMIES

Yle TV2 ke 12.9.2012 klo 22.10

- Pihaan tulee illalla hämärässä kaksi isokokoista henkilöä. Velkaan liittyvät asiakirjat isketään kouraan ja annetaan ohjeet, että maksaminen on syytä suorittaa. Muuten asiaan palataan eri keinoin!

Näin perintämiesten toimintatapoja kuvaa Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Risto Lohi. Taustalla on 29 vuoden kokemus rikostiedustelussa. Lohi toimii tutkinnanjohtajana KRP:n vakavan- ja järjestäytyneen rikollisuuden osastolla

Kovaotteinen velkojen perintä on tähän asti liittynyt lähinnä huumemaailmaan. Nyt se leviää yhä enemmän harmaaseen talouteen. Matts Dumellin Silminnäkijässä kerrotaan, että siitä on tullut merkittävä rahalähde erityisesti järjestäytyneelle rikollisuudelle, kuten moottoripyöräjengeille.

- Tilastojenkin valossa on syytä olla erittäin huolestunut Suomen kehityssuunnasta, arvioi Lohi.

Hän viittaa Ruotsiin, jossa laittomasta, harmaasta velanperinnästä on muodostunut yksi järjestäytyneen rikollisuuden yleisistä työkaluista. Tapauksia ei pystytä selvittämään kuin poikkeustapauksissa. Suomen kehitys seuraa yleensä Ruotsia noin kymmenen vuoden viiveellä.

Kiristykseksi harmaa velanperintä muuttuu, kun haetaan uhkailemalla olematonta tai tekaistua velkaa. Tämäkin on yleistymässä, ja pelottelu yhdistettynä jengiliiveihin vie paljastuessaan perintämiehen tiiliä lukemaan.

Kaavamaiseksi ja kasvottomaksi jäänyt massaperintä on lyhyessä ajassa jättänyt perintämarkkinoille aukon, jota nyt täyttävät suomalaiset, virolaiset ja venäläiset kovanaamat.

Heillä ei ole toimilupaa tai perintälisenssiä, eivätkä he sitä edes kaipaa. Ratkaisevaa on, että he tuovat rahat kotiin. Ja ellei homma tule hoidetuksi, he ainakin rankaisevat kehnoa maksajaa. Usein sekin riittää velkojalle.

Silminnäkijä kertoo kaksi esimerkkiä; olemattoman velan perimisestä ja oikean velan ostamisesta toisten perittäväksi. Molemmissa laittoman perinnän jäljet johtavat suomalais-virolaiseen yhteistyöhön. Molemmissa esimerkeissä kohdetta on uhkailtu ja peloteltu, sillä pelkkä viittaus liivijengien menettelytapoihin riittää.

- Laittoman velanperinnän kohteena ovat usein talousrikollisen taustan omaavia, entisiä yrittäjiä, joilta on viety luottotiedot ja lailliset mahdollisuudet saada uutta lainaa yrittämiseen. Tuomioista huolimatta he ovat usein hyvin aktiivisia yrittäjiä, kuvaa rikosylikomisario Risto Lohi KRP:n tutkinnan profilointia.

Harmaan talouden perintäpajat soittavat kyllä aina vähintään kaksi kertaa, mutta ne eivät lähetä huomautuskirjeitä tai kuormita ulosottovirastoa. Toiminta on varsin yksiselitteistä, velallinen pannaan joko maksamaan tai luikkimaan pakoon.
 

Toimittaja: Matts Dumell
Kuvaaja: Jussi Mansikka
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta

Uusinta torstaina 13.9. klo 23.30


Jukka Ulmanen on työnimeltään Mr Shark, Hai, joka hakee velkarahat olemuksellaan ja "kompromisseilla".