yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Menetetyt kasvot


Zakian aviomies heitti vaimonsa päälle akkuhappoa, ja Zakia menetti samalla toisen silmänsä.

SILMINNÄKIJÄ:
MENETETYT KASVOT

Yle TV2 ke 19.9.2012 klo 22.10

Satojen naisten kasvot tuhotaan joka vuosi hapolla. Asialla on yleensä aviomies. Tämä kunniaväkivallan muoto elää erityisesti Kaakkois-Aasiassa. Polttamalla kasvot naisten elämä tuhotaan, vaikka he jäävätkin henkiin.

Silminnäkijä esittää ohjelman, jonka alkuperäisversio voitti tänä vuonna Oscar-palkinnon lyhytelokuvien sarjassa. Se antaa äänen naisille, joiden kasvot on tuhottu. Samalla se on tarina siitä, miten kasvot voi saada takaisin - ainakin osittain.

- Avioliittoni oli huono alusta lähtien. Mies käytti huumeita ja alkoholia. Kun minulla ei ollut enää rahaa, hän löi minua. Lopulta en kestänyt ja halusin erota, kertoo ohjelman yksi päähenkilö, 39-vuotias Zakia.

Zakian mies ei antanut eroa, koska "vaimo kuuluu minulle". Sen sijaan hän heitti vaimonsa päälle akkuhappoa.

- Sekunnissa elämäni tuhoutui täysin.

Kuten useimmissa tapauksissa, myös Zakian aviomies kiistää heittäneensä happoa. Jotkut miehet jopa väittävät, että naiset itse tuhoavat kasvonsa tahallaan.

- Meistä on tehty eläviä kuolleita, kertoo 25-vuotias Rukhsana.

Ohjelman yksi päähenkilö on pakistanilaissyntyinen kauneuskirurgi Mohammad Jawad. Kun hän saa kuulla, kuinka paljon hapolla tuhotaan naisten kasvoja, hän matkustaa vanhaan kotimaahansa tekemään hyväntekeväisyysprojektissa kasvojen korjausleikkauksia. Hänen avullaan Zakiakin pystyy jättämään huivin pois, vaikka hänen kasvojaan ei koskaan saadakaan entiselleen.

- Tavallaan pelastan samalla omat kasvoni. Olen osa tätä sairasta yhteiskuntaa, joka aiheuttaa tämän, pohtii Jawaad.

Pakistanissa viranomaisten tietoon tulee yli sata happoiskua vuodessa. Todellisuudessa niitä on paljon enemmän.

Happoiskut eivät ole loppuneet, vaikka kaksi vuotta sitten Pakistanissa hyväksyttiin happoiskut kieltävä laki. Rangaistuksia kiristettiin vielä viime vuonna. Happoiskujen uhrien parissa toimivat kansalaisjärjestöt ovat raportoineet, että iskut ovat paikoin jopa lisääntyneet.

Naisten tarinat ovat sydäntä särkeviä, mutta niihin sisältyy kuitenkin toivo muutoksesta. Asiasta ei enää vaieta. Kansalaisjärjestöt auttavat naisia, vaikka huippukirurgi palasikin hyväntekeväisyysmatkaltaan takaisin Lontooseen.

Alkuperäistuotanto: Junge Film & Milkhaus, Yhdysvallat
Ohjaajat: Daniel Junge ja Sharmeen Obaid-Chinoy
Suom. toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta

Ohjelma esitetään uusintana torstaina 20.9. klo 23.30


Rukhsana joutuu edelleen asumaan talossa, jossa hänen miehensä ja miehen sisar yrittivät polttaa hänet.


Zakia leikkauksen jälkeen.