Kuolemaantuomitut
Viimeinen haastattelu. Gao Pingfu sai kuolemaantuomion vaimonsa puukotuksesta.
SILMINNÄKIJÄ:
KUOLEMAANTUOMITUT
Yle TV2 ke 3.10.2012 klo 22.10
On viimeinen hetki ennen kuin kiinalainen Bao Ronting viedään teloittavaksi. Hänen omaisillaan on tilaisuus jättää jäähyväiset. Kukaan ei ole tullut. Paikalla on vain Henanin maakunnallisen tv-kanavan toimittaja Ding Yu ja kuvausryhmä. Kuolemaantuomittu pyytää viimeistä palvelusta toimittajalta:
- Voinko tarttua käteesi?
Mies on saanut tuomion äitinsä murhasta. Hän murhasi äitinsä, joka ei kyennyt hyväksymään poikansa homoseksuaalisuutta. Ennen teloitusta mies viedään kuorma-auton lavalle. Paikallisen käytännön mukaan kuolemantuomioon liittyy häpeärangaistus. Teloitettavat tuodaan kansan nähtäville, rikoksesta kertova lappu kaulassaan.
Samaan aikaan tv-toimittaja poistuu jatkamaan jokaviikkoista tv-sarjaansa "Haastatteluja ennen teloitusta". Ohjelmassa on vuodesta 2006 lähtien haastateltu pelkästään kuolemantuomion saaneita. Ohjelma näytetään valtiollisella tv-kanavalla ja sillä on vahva kasvatuksellinen tarkoitus. Osin se jatkaa samaa perinnettä kuin tuomittujen tuominen torille, se toimii pelotuksena ja varoituksena muille.
- Jotkut pitävät julmana sitä, että haastatellaan rikollisia ennen teloitusta. Mutta he haluavat tulla kuulluksi, sanoo tähän mennessä yli 200 ohjelmaa tehnyt Ding Yu.
Mitä kuolemaantuomitut sitten haluavat sanoa viimeisiksi sanoikseen? Suuri osa pyytää anteeksiantoa vanhemmiltaan.
Ohjelma on ainutlaatuinen ikkuna kiinalaiseen kuolemantuomiokäytäntöön. Kiinasta on vaikea saada mitään tietoja teloituksista. Nyt tietoja on saatu ikään kuin mutkan kautta, tekemällä ohjelma talk-showsta, jonka aiheena ovat teloitettavien viimeiset sanat.
Kiinassa määrätään kuolemaan enemmän ihmisiä kuin muussa maailmassa yhteensä. Virallisia lukuja ei ole annettu julki. Ihmisoikeusjärjestöt arvioivat määrän olevan tuhansia vuodessa.
Kuolemantuomion voi saada 55 eri rikoksesta. Suurin osa niistä on väkivaltarikoksia, mutta mukana on myös rikoksia valtiota vastaan. Viime vuosina Kiina on lieventänyt rangaistusasteikkoa, ja kuolemantuomioon johtavien rikosten määrä on vähentynyt. Listalta poistui mm. talousrikoksia.
Vaikka "Haastatteluja ennen teloitusta" -ohjelma toimii Kiinassa varoittavana esimerkkinä, länsimaisin silmin se nostaa ennen muuta kysymyksen kuolemantuomion oikeutuksesta.
Kiinan viranomaiset hermostuivat sen jälkeen, kun ohjelma teloitettavien talk-showsta esitettiin BBC:lla tämän vuoden maaliskuussa. Brittitiedotusvälineiden mukaan kiinalaisviranomaiset päättivät lopettaa ohjelman "sen saaman kansainvälisen huomion takia". Ohjelman julkaissut tv-kanava kiisti asian, ja ohjelman sanottiin olevan tauolla.
Alkuperäistuotanto: LIC, Kiina
Toimittaja ja ohjaaja: Robin Newell
Suom. toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta
Uusinta torstaina 4.10.klo 23.30