yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Rahat tai tytär

Mina ja hänen perheensä vaihtaa asuinpaikkaa jatkuvasti, että velkojat eivät löydä heitä ja vie tyttöä.

SILMINNÄKIJÄ:
RAHAT TAI TYTÄR

Yle TV2 ke 17.10.2012 klo 22.10

Huumepeltojen tuhoamisella on Afganistanissa julma sivuvaikutus: köyhät maanviljelijät velkaantuvat huumeparoneille ja joutuvat antamaan maksuksi omat tyttärensä.

9-vuotias Farishta pelkää joka päivä. Hänen isänsä sai rahaa huumeparoneilta ostaakseen maata, jossa kasvattaa unikkoa. Hallituksen huumeiden vastainen projekti löysi pellot, ja ne tuhottiin. Perheelle jäi jäljelle vain velka huumeparoneille. Farishtan 14-vuotias isosisko on jo viety velkojen maksuksi.

- Jos minut viedään, tapan itseni. Mitä muuta voin tehdä? Meillä ei ole rahaa edes elantoon. Miten pystyisimme koskaan maksamaan heille, sanoo Farishta.

Noin 90 prosenttia maailman oopiumista tulee Afganistanista. Tuotanto on lisääntynyt moninkertaiseksi sen jälkeen, kun Talibanin valta kaatui. Oopiumin tuotanto on kielletty, mutta laittomalla kasvatuksella Taliban rahoittaa toimintaansa. Korruption ja painostuksen seurauksena unikon kasvatus on monin paikoin köyhillä syrjäisillä alueilla ainoa vaihtoehto.

Köyhät viljelijät ottavat isoja lainoja unikon viljelyn rahoittamiseksi. Lainaa ei pysty maksamaan takaisin sen jälkeen, kun hallitus on tuhonnut pellot. Maan tavan mukaan velan maksuksi käy rahan puutteessa perheen tyttölapsi.

- Joudumme piilottelemaan ja vaihtamaan paikkaa koko ajan. Minun on yritettävä suojella tyttäriäni. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä liikkeellä koko ajan, kertoo yksi äiti, jonka mies on jo kaapattu velkojen pantiksi.

Länsimaat tukevat Afganistanin hallintoa huumeiden vastaisessa taistelussa. Vaikka rauhanturvaajat eivät itse osallistu peltojen tuhoamiseen, Naton ISAF -joukot turvaavat paikallishallintoa unikonhävityksessä. Suomikin on siis omalla pienellä osallaan mukana sekä ongelman ratkaisussa ja sen julmissa seurauksissa.

Palkittu afganistanilaissyntyinen toimittaja Najibullah Quraishi matkusti entiseen kotimaahansa ja löysi useita perheitä, joilta tytär on viety tai uhataan viedä. Matkakertomus on samalla muistutus naisen alistetusta asemasta. Tämän pohtiminen on ajankohtaista juuri nyt, kun Naton ISAF -joukot valmistautuvat vetäytymään maasta. Suomi aloitti joukkojensa vähentämisen tänä syksynä.

Alkuperäismateriaali: Clover Films, Iso-Britannia
Toimittaja ja ohjaaja: Najibullah Quraishi
Suom. toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta

Uusinta to 18.10. klo 23.30


Yhdeksänvuotias Farishta pelkää joka päivä, että hänet viedään huumeparoneille velkojen maksuksi. Isosisko on jo viety.