yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Kirkko ja kondomi

Filippiineillä syntyy lähes 2 miljoonaa lasta vuodessa. Saarten kantokyky on ylittynyt jo kauan sitten, mutta katolinen kirkko vastustaa ehkäisyä jyrkästi.

Onko meitä liikaa? Lisätietopaketti aiheesta

SILMINNÄKIJÄ:
KIRKKO JA KONDOMI

Yle TV2 ke 10.10.12 klo 22.10

Kun lapsia syntyy lähes 2 miljoonaa vuodessa ja väkiluku hipoo 100 miljoonaa, Filippiineillä on käynnissä kiivas ja tunteikas väittely ehkäisystä ja perhesuunnittelusta.
Katolinen kirkko on peräänantamaton ja jopa paavillisempi kuin paavi itse, se ei hyväksy minkäänlaista syntyvyyden säännöstelyä, ei edes kondomeja.

- Kyseessä on moraalinen luonnonlaki, jonka suhteen emme voi tehdä kompromisseja, toteaa piispa Gabriel Reyes Manilassa.

Tätä menoa Filippiinit on tuomittu köyhyyteen, sillä varsinkin koko ajan paisuvissa slummeissa perheiden lapsiluku on toistakymmentä. Kirkko pitää nuorta ja kasvavaa väestöä voimavarana, mutta senaattori Pia Cayetanon mielestä perustelu on naurettava. Hän itse on ajamassa perhesuunnittelulakia joka tukisi perheiden mahdollisuuksia ehkäisyyn ja terveyspalveluihin.

Nykyinen väestönkasvu aiheuttaa suuria paineita koko yhteiskunnan toimintaan lastentarhoista aina asumiseen ja ruoka- ja vesihuoltoon asti. Ihmisistä on tullut myös vientituotteita, sillä jo nyt joka kymmenes filippiiniläinen työskentelee ulkomailla.

Väestöräjähdyksestä puhuminen ei ole enää muodissa, varsinkaan Suomen horisontista katsottuna. Filippiinien kantokyky on kuitenkin ylitetty jo monta kymmentä miljoonaa ihmistä sitten.

Ei ole sattumaa, että väestönkasvun rajapyykkejä on juhlistettu juuri Filippiineillä. YK:n edustajat kävivät antamassa vuosi sitten onnittelukakun Manilassa syntyneelle tyttövauvalle, joka sai kunnian olla maailman seitsemäs miljardis ihminen.

Toimittaja: Eero Ojanperä
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta

Uusinta to 11.10. klo 23.30


Ehkäisyneuvontaa Manilassa. Katolinen kirkko vastustaa ehkäisyä jyrkästi, vaikka Filippiinien väkiluku nousee pian sataan miljoonaan.