Salainen sota
Massakuuntelussa otetaan kaikki nauhalle. Tietoja voidaan käyttää jälkeenpäin myös sellaisten henkilöiden tutkinnassa, joiden kuunteluun ei ole lupaa.
SILMINNÄKIJÄ:
SALAINEN SOTA
Yle TV2 ke 24.10.2012 klo 22.10
- Keskusrikospoliisi tarjosi minulle mahdollisuutta todistajansuojeluohjelman siitä hyvästä, että rikkoisin uskollisuuden päämiehelleni ja 'myisin' hänet poliisille. Minulle ja perheelleni luvattiin ylläpito ulkomailla loppuelämäkseni.
Näin kuvaa Silminnäkijä-ohjelmalle asianajaja, joka on joutunut poliisin painostustoiminnan kohteeksi. Asianajajan saama ehdotus on esimerkki niin sanotuista joustavista keinoista, joita huumausainerikollisuutta vastaan taisteleva poliisi on viime vuosina ottanut käyttöön.
Poliisin menetelmiä on hämmästelty asianajajapiireissä. Suomen lainsäädäntö ei tunne todistajansuojeluohjelmaa.
Taistelu kovan luokan rikollisia kohtaan on johtanut tilanteisiin, jossa rikoksentorjunnassa oikaistaan mutkia ja venytetään lakeja. Tämä toiminta on pidetty erittäin salassa.
Nyt Silminnäkijä-ohjelmassa toimittaja Matts Dumell esittää todisteita, jotka vahvistavat epäilyt lainvastaisesta asiakaspuheluiden kuuntelusta, kaupankäynnistä todistajansuojaohjelmilla ja murtautumisesta lakiavustajien tiedostoihin.
Toiminta on ollut pitkäkestoista ja kansainvälistä. Poliisin tavoitteena on löytää todisteita huumerikollisuuden rahoittajista, eli löytää niin sanottuja isoja kaloja. Tähän mennessä Suomessa ei ole kuitenkaan tuomittu yhtään suuren luokan huumerahoittajaa.
Poliisin ja tullin tutkinnanjohtajat ja heidän esimiehensä sanovat tiedustelun noudattavan esitutkinta- ja pakkokeinolakia.
"Salaisessa sodassa" on kuunneltu asianajajien, toimittajien ja jopa nuorten lasten puheluja, periaatteella "kaikki nauhalle". Esimerkiksi vankien ja asianajajien luottamuksellisia asiakaspuheluja on todistettavasti kuunneltu.
Oikeusturvan kannalta on muutenkin arveluttavaa, että poliisi kuuntelee yleisiä puhelimia ja lisäksi arkistoi puhelut. Poliisitoiminnan valvojakin on huolissaan nykykäytännöstä, koska puhelinsalaisuudella on perustuslain suoja.
Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja arvosteli viimeksi syyskuun lopulla poliisin toimintaa pakkokeinolain soveltamisessa. Kyse oli tuolloin poliisin toiminnasta kotietsinnöissä.
Toimittaja: Matts Dumell
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta
Uusinta to 25.10.2012 klo 23.17
Poliisi sai luvan kuunnella yhtä vankilassa olevaa epäiltyä, mutta taltioi samalla kymmeniä tuhansia muita puheluita.