yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

"Apina ei saa sivistyä"


Nigerialaissyntyinen Eneh sai useaan kertaan nimetöntä postia lääketieteen tiedekunnan sisäisen postin laatikkoon. Viesteissä luki mm. "apina ei saa sivistyä".


SILMINNÄKIJÄ:
"APINA EI SAA SIVISTYÄ"

Yle TV2 ke 31.10.12 klo 22.10

Tampereen yliopistossa opiskelleen Emmanuel Enehin kahdenkymmenen vuoden lääkäriopinnot vanhenivat vuosi sitten. Samalla vanheni miehen 378 opintopistettä. Lääketieteen yksikkö kehotti 51-vuotiasta aloittamaan opinnot alusta.

- Valmistumistani viivästytettiin tahallisesti ja minua kehotettiin suorittamaan opiskeluni loppuun joko Ruotsissa tai synnyinmaassani Nigeriassa, kertoo Eneh.

Opiskelujensa aikana Eneh sai lääketieteen yksikön sisäisessä postissa useita nimettömiä kirjeitä, joissa oli mm. teksti "apina ei saa sivistyä". Eneh pyysi tiedekuntaza tutkimaan asiaa, mutta se ei johtanut mihinkään.

Lisäksi lääketieteen yksikön koulutusjohtaja totesi Enehille, että "oli mieletöntä opetusministeriöltä sallia ulkomaalaisten opiskella lääkäriksi Suomessa suomen kielellä".

- Elitismi on kivettynyttä sivistystä, ja elitismi kulkee aina rasismin rajaviivaa pitkin. Enehin oikeusturvaa on loukattu ja pitkään, professori Tero Autio kommentoi.

- Tampereen yliopiston lääketieteen yksikkö on sinisilmäisten ja vaaleatukkaisten tiedekunta, vastaa lääketieteen yksikön emeritusprofessori Antti Hervonen.

Tampereen yliopisto ei ota kantaa yksittäiseen tapaukseen, koska asia on hallinto-oikeuden käsiteltävänä.

Ohjelma esitetään uusintana TV2:ssa torstaina 1.11. klo 23.15

Toimittaja: Juha Granath
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta


51-vuotiasta Emmanuel Enehiä kehotettiin aloittamaan opinnot alusta.