yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Kympin lapset

Kolmevuotias Matilda valmistautuu kantasoluhoitoihin HUS:n lasten syöpäosastolla
 

Lisää luettavaa ja katsottavaa syöpälapsista ja lastenklinikasta

SILMINNÄKIJÄ: KYMPIN LAPSET

Yle TV2 ke 7.11.2012 klo 22.10

Kolmevuotias Matilda Myller valmistautuu HUS:n lastenklinikan syöpäosastolla kantasolusiirtoon. Hänellä on harvinainen, vakava verisairaus, jonka vuoksi hänen oma luuytimensä ei tuota tarpeeksi valkosoluja, punasoluja eikä trombosyyttejä.

- Kyllä minua vähän pelottaa, mutta toisaalta minulla on vahva luotto siihen, että tämä siirto on vihdoin se, jonka avulla Madde paranee, Matildan äiti Jeanette Myller-Virta toteaa.

Yhdeksänvuotias Lassi Yli-Kojola on osastolla toipumassa kantasolusiirrosta. Hänelle tehtiin siirto hänen omilla pakastetuilla soluillaan. Kantasolusiirrot ovat yksi niistä hoitomuodoista, jotka ovat kehittyneet huimasti viime vuosikymmeninä.

Silminnäkijä palasi samalle lasten syöpäosastolle, josta Mirja Pyykkö teki koko kansaa kuohuttaneen raportin tasan kolmekymmentä vuotta sitten. Onko kaikki nyt hyvin lasten syöpäosastolla?

Itse hoito on kehittynyt, ja yli 80 prosenttia syöpää sairastavista lapsista selviää hengissä. Nyt puitteet rapisevat niskaan.

- Täällä joka paikka hajoaa vuorotellen ja homeessa ollaan. Tämä on ainoa lastensairaala Euroopassa, joka toimii museossa, osastonylilääkäri, professori Ulla Pihkala täräyttää.

Uutta lastensairaalaa kaivataan jo kipeästi. Ulla Pihkalan mukaan tilat ovat ahtaat ja potilasturvallisuuskin vaarassa, mutta hoitotulokset siitä huolimatta maailman huippuluokkaa.

Monet vanhemmat ovat arvostelleet sairaalaa viime aikoina myös siitä, ettei heidän anneta jäädä yöksi sairaan lapsen vierelle.

- En voi kuvitellakaan, että Madde herää täällä yöllä ja on sairas ja tarvitsee minua, ja mä en ole täällä. Tunnen oman lapseni. Madde hakee minusta turvaa joka yö, Jeanette Myller-Virta tuskailee ennen ensimmäistä sairaalayötä kymppiosastolla.

Ohjelma uusitaan to 8.11.12 klo 23.10

Toimittaja: Oili Orispää
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta


Kouvolalaisen Yli-Kojolan perheen elämä pysähtyi viime vuonna joulun alla, kun yhdeksänvuotiaalta Lassilta löytyi nyrkin kokoinen syöpäkasvain kylkiluuhun kiinnittyneenä.